Subota, 25.09.2010.

20:56

Tate od pomoći na porođaju

Kada dođe vreme za porođaj najbitnije je da ostanete prisebni – koliko god možete, zato što ste potrebni vašoj supruzi. Bilo bi dobro da par nedelja pre napravite plan za sve moguće scenarije – da ne biste paničili.

Izvor - Bebac

Izvor: B92

Default images

Treba da znate kada treba da krenete u porodilište ukoliko pukne vodenjak, šta raditi kada krenu kontrakcije, i šta raditi u slučaju kada vam žena prokrvari. Možete sve da zapišete i da stavite spisak na vidno mesto i ukoliko je porođaj krenuo uzmite odgovarajući spisak i sledite uputstva. Najbitnije je da budete prisutni i da date što veću podršku.

Kako mogu da budem od pomoći u prvoj porođajnoj fazi?

Prva porođajna faza može da traje od 2 do 6 sati, retko do 24 sata. Sastoji se iz nekoliko delova i počinje pravilnim kontrakcijama, prskanjem vodenjaka ili krvarenjem koje nastaje zbog širenja grlića, a završava se njegovim kompletnim širenjem do 10 cm.

Nemojte raditi ništa ukoliko to vaša žena ne želi. Bitno je da delujete umirujuće i da ne paničite – to može samo loše da utiče na ženu, koja je i sama uplašena. Pomozite joj da se opusti rečima i dodirom. Masirajte joj stopala i pomozite da meri kontrakcije.

Kada treba da krenemo u porodilište?

Ukoliko prsne vodenjak, bez obzira da li je prskanje vodenjaka praćeno pojavom kontrakcija ili ne. Treba da krenete ukoliko su kontrakcije regularne, javljaju se na svakih 10 minuta ili kraće i traju minimalno 30 sekundi.

Nekoliko kontrakcija je snažno tako da vaša žena ne može da hoda, niti da priča dok kontrakcija traje.

Naravno, svaka situacija koja odudara od normalnog početka porođaja (krvarenje bilo kog intenziteta, ako žena ne oseća bebu poslednjih par sati, ako se žali na malaksalost, zujanje u ušima, da vidi duple slike, ima bol u predelu gornjeg dela stomaka) zahteva da se ODMAH krene u porodilište.

Kako mogu da budem od pomoći u drugoj porođajnoj fazi?

Druga porođajna faza traje manje od prve u proseku od 2 do tri ipo sata. Tokom ove faze, grlić je kompletno raširen i počinju naponi tokom kojih treba žena da “izgura” bebu u spoljnji svet.

I dalje pružite ženi podršku, pričajte joj koliko je volite. Pomozite joj da se opusti između kontrakcija. Kada se ukaže beba možete da je obaveštavate o tome šta vidite. Ukoliko to bolničko osoblje dozvoli možete napraviti fotografije vaše bebe u trenutku kada dolazi na svet. Možda ćete moći i da presečete pupčanu vrpcu.

Kako mogu da budem od pomoći u trećoj porođajnoj fazi?

Kažite svojoj supruzi koliko je volite i zahvalite joj se na divnom poklonu. Ukoliko vam daju bebu, držite je i pričajte joj. Slikajte ili snimajte prvi plač svoje bebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: