Raspberry Pi Zero: U potpunosti funkcionalan računar za 5 dolara

Kompanija Raspberry Pi iz Penkoida u Velsu izradila je novu, još jeftiniju verziju najjeftinijeg britanskog kompjutera ikada napravljenog.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 27.11.2015.

11:35

Default images
Foto: Screenshot

Raspberry Pi Zero je širok samo 3 centimetra, a u njega je spakovano sve što je potrebno za obavljanje računarskih zadataka.

Cena novog kompjutera iznosi 4 funte u Velikoj Britaniji, odnosno 5 dolara u SAD. Njegova cena toliko je niska, da ga je kompanija delila besplatno uz magazin MagPi sa svega 5.99 funti.

Međutim, predstavnici kompanije navode da mnogi ljudi i dalje izbegavaju kupovinu malih kompjutera, uprkos njihovoj priuštivosti. Maleni kompjuter dolazi sa 512 megabajta RAM memorije, procesorom od 1 gigaherca, USB slotom, memorijskom karticom i kućištem koje omogućava povezivanje sa HD Televizijom.

Zbog velike praktičnosti, ovaj kompjuter našao je primenu u mnogim školama, a kompanija planira da i dalje usavršava Raspberry Pi kompjutere.

Ranije ove godine ustanovljeno je, međutim, da jedan od Raspberry Pi modela može da se restartuje ukoliko se ka njemu uperi blic fotoaparata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: