Volite Tetris? Čik izazovite njega na dvoboj

Možda je igranje Tetrisa za vas samo lepa dečja uspomena iz časova dokolice, ali za Džonasa Nojbauera Tetris je nešto mnogo više.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: B92, Rolling Stone

Nedelja, 19.10.2014.

20:51

Default images

Ovaj zaista neobični tridesettrogodišnjak četvorostruki je svetski šampion u igranju Tetrisa. Za časopis “Rolling Stone” ovog vikenda govorio je o svojoj ljubavi prema Tetrisu, prvi susretima sa tim magičnim uređajem, spremanju za predstojeći šampionat…

Sa koliko godina i kako si otkrio Tetris?

Moj ujak Bil je još oko 1985. imao računar u San Dijegu. Bila je to najjednostavnija verzija Macintosha. Tetris je bio prva računarska igra koju sam ja ikada igrao i skroz je promenio moj mozak, kao da mi je neko rekao: “U redu, sada znam šta treba da radim da bih preživeo. Od sada ću celu jednu polovinu svog mozga da posvetim ovom igranju najbolje stvari na planeti.”

Kada si otkrio da si jedan od najboljih igrača Tetrisa na svetu?

Na trećoj godini srednje škole, kada bi gomila mojih drugara dolazila kod mene kući da igramo. Tada sam počeo da okupljam svoju prvu publiku. Imao sam između 500.000 i 700.000 hiljada poena u to vreme. Onda je 2002/3. došlo do rasprostranjivanja interneta. Počele su da se pojavljuju tabele sa rekordima u igranju koje je mogao svako da upiše. Ja sam postavio foto-dokaz svog rekorda od oko 980 poena, ali su mi rekli kako ne mogu da se prijavim jer igram sa Game Genie-a. Onda sam morao da promenim celu stvari i ubrzo sam ponovo postavio rekord. U kom si trenutku shvatio da postoje i drugi igrači koji su dobri koliko i ti?

Tek kada sam počeo da se spremam za prvo takmičenje. Kada sam video Treja Harisona i Harija Honga kako postavljaju rekorde od 800.000 poena, shvatio sam da ako oni mogu da dođu do brzine na 19. nivou, onda mogu veoma lako da me pobede. To mi je otvorilo oči. Ali sam ipak mislio da mogu da ih pobedim nekako. Bilo je malo teže igrati pred publikom nego što sam očekivao da će biti, jer je Tetris veoma izolovana igra. Nisam želeo da igram sa slušalicama, u svom svetu, želja mi je bila da osetim sve, celo iskustvo.

Koliko često i koliko intenzivno vežbaš?

Čak i na mesec dana od takmičenja, svakodnevno igram po pola sata do sat vremena. Ljudi vole da imaju i svoja mala takmičenja. Ja želim da učestvujem na što je manje moguće velikih takmičenja. Volim da držim svoje suparnike u mraku. To je moja taktika.

Zar ti nije malo neprijatno zbog toga što si šampion u igri koja je nastala pre trideset godina?

Nije. To pitanje mi postavljaju bar pet, šest puta nedeljnu. Ali nije mi ne prijatno, ne stidim se toga. ako igrate Call of Duty, tamo imate ljude koji stalno viču jedni na druge. Nekada sam igrao Halo i nije mi se svidelo. Tetris je veoma pozitivan.

Šta je najbolja stvar u životu jednog Tetris šampiona?

Izgubio sam mnogo kilograma od kada sam prvi put pobedio na takmičenju. Svaki put kada idem na takmičenje, vratim se mršaviji za nekih 18 kilograma. I uvek je zabavno kada ljudima na žurkama otkrijem da sam šampion u igranju Tetrisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: