Petina korisnika Androida prelazi na iPhone

Apple možda gubi trku sa Androidom i Microsoftom kada je u pitanju korišćenje oprativnih sistema, ali kompanija još uvek uspeva da "preotme" korisnike od svog glavnog konkurenta, Samsunga.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: telegraph.co.uk

Utorak, 20.08.2013.

14:31

Default images

Prema poslednjem istraživanju u Americi, Apple uspeva da za sebe pridobije tri puta više bivših Samsungovih korisnika, nego što je to slučaj sa onima koji iPhone menjaju za jedan od Samsungovih pametnih telefona.

Podaci koji su objavljeni u istraživanju su pokazali da 20% novih korisnika iPhonea dolazi od bivših Samsungovih korisnika koji su u poslednjih godinu dana prešli sa Androida, a svega 7% procenata kupaca Samsungovih telefona je pre toga posedovala iPhone.

Iako je ovo dobra vest za Apple, kompanija i dalje ima velikih problema da privuče kupce koji se prvi put odlučuju za neki od pametnih telefona jer uspeva da privuče svega 26% kupaca u poređenju sa 37% koliko uspeva Samsung.

"Samsung uspeva da privuče značajno veći broj prvih kupaca pametnih telefona u odnosu na Apple, a takođe je primetna ogromna razlika u ponašanju Appleovih i Samsungovih kupaca koji menjaju brendove. Međutim uočeno je i jedno pravilo, a to je da su Samsungovi kupci uglavnom bivši korisnici osnovnih i Android modela telefona, dok je slična situacija i kod Applea jer njihovi korisnici dolaze uglavnom iz iOS okruženja, pa 42% njihovih novih korisnika imaju iskustvo rada na iOS-u. S druge strane 43% Samsungovih korisnika koristi Android", naglašeno je u izveštaju.

Istzraživanje je napravljeno na osnovu broja kupaca smartfonova u periodu od jula 2012. do juna 2103. godine i na osnovu demografskih podataka zaključeno je da su Appleovi korisnici imućnijij i bolje obrazovaniji od Samsungovih. Appleovi korisnici su takođe mlađi od Samsungovih, pa tako njih 69% imaju između 18 i 34 godina.

Od onih koji menjaju brendove telefona Samsung je najviše privlačio bivše korisnike HTC-a, Motorole, i Nokie, dok je Apple pridobio najviše bivših korisnika BlackBerya.

Poslednji podaci su pokazali da se udeo Applea na tržištu operativnih sistema smanjuje, dok Android i Microsoft rastu, pa tako Apple trenutno drži 13,2% tržišta, dok je Android zacementirao svoju prvu poziciju držeći 69,1% tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: