Nova Microsoftova aplikacija za daltoniste

Aplikacija će daltonistima pomoći razlikovati kombinacije boja koje bi im u normalnim uvjetima predstavljale problem.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 22.11.2016.

08:31

Nova Microsoftova aplikacija za daltoniste
Foto: Thinkstock

Daltonisti, odnosno oni koji ne vide boje kao većina drugih ljudi, svakako imaju jedinstvenu i zanimljivu perspektivu na svet oko sebe. Budući da to baš i nije preterano praktično i često može dovesti do problema i opasnosti, Microsoft je kreirao aplikaciju koja će se pozabaviti problemima koje imaju daltonisti.

Pod nazivom Color Binoculars, aplikacija koristi kameru telefona kako bi objekte u koje gleda prilagodila na način da, osobe koje ne raspoznaju boje kao većina ljudi, te iste objekte vide na način na koji bi trebalo da ih vide. Tom Overton, Microsoftov softverski inženjer, ističe: "Ovo je aplikacija koja daltonistima pomaže da razlikuju one kombinacije boja koje bi im u normalnim uslovima predstavljale problem".

Aplikacija nudi tri različita moda koji tretiraju najčešće tipove daltonizma: crvena/zelena, zelena/crvena i plava/žuta. Aplikacija je za sada dostupna samo za iOS, a hoće li i kada postati dostupna za Android, još uvek nije poznato.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: