Microsoft "miksuje stvarnost": Zaboravite dvodimenzionalni svet

Microsoft je potvrdio svoju nameru da unapređena i virtuelna realnost postanu stvar svakodnevnog života, sada je nazivaju "pomešana realnost". Na velikom Surface događaju utemeljena je namera da Windows 10 bude prozor ka takvom svetu, a fokus starta prezentacije bio je na novom velikom W10 apdejtu, Hololensu, trodimenzionalnom prikazu, AR, VR i kreativnosti.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2016.

16:34

Microsoft

Uz podatak da oko 400 miliona ljudi širom sveta koristi Windows 10, Microsoft je objavio da će na proleće svim korisnicima pustiti novi (besplatni) paket Windows 10 Creators Update koji je usmeren ka kreativnosti, produktivnosti, ali i igranju.

Kako je rekao, u paketu stiže toliko stvari, da ne mogu sve da se predstave odjednom, zato je fokus na tri.

"Proširićemo svoju viziju pomešane stvarnosti, koja podrazumeva unapređenu stvarnost, virtuelnu realnost i holografske tehnologije. Svako od nas može da stvara, deli i iskusi 3D svet i pomešanu stvarnost. Drugo, igrači će moći da iskuse najbolje u 4K rezoluciji. Treće, svako će imati brži način da se poveže i deli sa najvažnijim ljudima, porodicom, kolegama, poslovnim partnerima i drugim gejmerima", rekao je izvršni potpredsednik za Windows Teri Majerson.

Kako je rekao, trenutno živimo u digitalno dvodimenzionalnom svetu - 2D mejlova, dokumenata, tabela i slajdova.

"Mislimo u dve dimenzije, izražavamo se u dve dimenzije. Sa Creators Updateom postavljamo pitanje, šta 3D može da uradi sa kreativnim bićem u svakom od nas", rekao je Majerson.

Microsoft je poslao poruku da je "3D za svakoga", a deo u toj misiji giganta iz Redmonda činiće i legendarni MS Paint, koji stiže u potpuno novom izdanju, ovog puta sa fokusom na tri dimenzije.

Za prezentaciju dela onoga što novi Paint i W10 mogu poslužio je zamak od peska na bini, koji je Megan Saunders fotografisala, a onda "usisala" u Paint uz novu alatku koja automatski uklanja pozadinu oko objekta.
Foto: Gettyimages
Zatim je MS predstavio nešto što je moglo da se nasluti kada je prvi put predstavljen Hololens - "umetanje" generisanog 3D sadržaja u AR i VR okruženje.

Predstavljene su virtuelne i proširene sobe, virtuelna putovanja, ali i potencijalno veoma velika stvar - partnerstvo sa kompanijama HP, Dell, Lenovo, Asus i Acer, koji bi uz podršku Microsofta mogli da dodatno približe VR širokim narodnim masama.

Sony je sa PSVR tehnologijom oborio cenu koju su nametnuli Vive i Rift, a MS sada poručuje da će partnerski setovi moći da se nabave i za samo 299 dolara.
Foto: Screenshot
Od novog hardvera videli smo novi unapređeni Surface Book sa boljim procesorom, 30% većom autonomijom i dvostruko boljim grafikom.
Hardverska zvezda večeri bio je Surface Studio, Microsoftovov 28inčni "all in one" PC sa ekranom osetljivim na dodir, Surface olovkom i novim uređajem za upravljanje interfejsom, Surface Dialom.

Surface Studio trebalo bi da se nametne kao kreativni alat zahvaljujući velikom ekranu, prilagođenosti realnim zadacima i situacijama (fizičke mere na ekranu
odgovaraju merama realnih objekata) i spoju svih alata potrebnih za kreativni proces, kako smo mogli čuti sa bine. Surface Studio koštaće 2999 dolara.

Komentar uživo:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: