Blackberry 10 stiže sa - pesmom

Research In Motion pokazao je neke detalje softvera za novi Blackberry 10 na okupljanju programera u San Hozeu. Njegovo lansiranje početkom sledeće godine CEO Torsten Hajns najavio je kao „najvažniju stvar u istoriji kompanije”.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.09.2012.

15:40

Default images

Budući da BlackBerry 10 nećemo videti još 4-6 meseci, Hajnsov govor je više izgledao kao govor podrške nego pravi preview proizvoda. „U kompaniji je osetna nova energija i dosta borbenog duha”, kazao je Hajns.

Svoju poruku nade RIM je usmerio pre svega na publiku koju su činili kreatori aplikacija jer ovi programeri drže najveći ključ za budućnost RIM-a.

Uspeh iPhonea dokazao je da široka ponuda aplikacija koja čini smartfon zabavnijim i jednostavnijim može da podigne prodaju.

RIM se udvarao developerima nudeći im više alatki u BlackBerry 10 OS-u i finansijski podsticaj. Osim toga, Hajns je sa kolegama snimio i spot kojim želi da se zahvali svima na dosadašnjoj podršci.

„Želimo da povratimo poverenje naših poslovnih partnera i onih koji su prethodno otpisali BlackBerry”.

Hajns je uradio sve kako bi ubedio prisutne da će BlackBerry 10 biti vredan ovolikog čekanja. BB10 uređaji će imati nov OS za koji RIM kaže da će ponuditi brži i jednostavniji korisnički interfejs i bolju platformu za aplikacije. Alatke za softver biće prepakovane kako bi se prilagodile sve većem broju onih koji žele da im smartfon zadovolji i poslovne i privatne potrebe.

Novi sistem imaće opciju BlackBerry Balance koja će omogućiti korisnicima da dodirom ikonice na ekranu pređu između dva menija aplikacija i usluga, jednog nameštenog za lične aktivnosti a drugog programiranog za posao.

„Ubeđeni smo da će ova platforma definisati sledećih 10 godina duboko i pozitivno kao što je BlackBerry definisao prethodnu deceniju”, kazao je Hajns.

„Imamo otvoreni prostor da budemo 3. platforma na tržištu. Mobilni operateri žele druge platforme a mi nismo još jedna otvorena platforma koja radi na tuđim sistemima. Mi smo BlackBerry”, zaključio je Hajns.

Konstanto odlaganje novog operativnog sistema je zabrinulo javnost da će nekada ugledni BlackBerry pasti još niže na lestvici ispod iPhonea i Androidovih smartfona.

Međutim, na iznenađenje analitičara, RIM ipak nije izgubio bazu korisnika. Naprotiv, ona je ove godine skočila sa 78 na 80 miliona iako su mnogi očekivali da će njihov broj opasti jer je RIM rapidno gubio udeo u tržištu smartfona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: