Apache web server najzad ima konkurenciju

Prema aktuelnom istraživanju Netcrafta, Microsoftovi aduti IIS i Azure su počeli ozbiljnije da ugrožavaju tržište kojim vlada Apache sa svojim serverskim rešenjima. Prema rezultatima iz skeniranih 975.262.468 internet adresa (16 milona više nego pre mesec dana), Microsoft zaostaje svega 4,1%.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 14.05.2014.

11:45

Default images

Microsoftov IIS web server je ostvario rast od 0,37 bodova (i devet miliona novih adresa) dok je udeo koji drži Apache pao za 0,18 bodova, iako je i on dobio novih 4,3 miliona adresa. Kako navodi Netcraft, Apache je najčešći web server već 18 godina, a ovo je najbliža tačka u kojoj su iz Redmonda stigli kao konkurenti. Ipak, pozicija koju ima Apache je upečatljivija kada se uzmu u obzir 'Active Sites' - čak 52,3%. Drugoplasirano čak i nije Microsoftovo rešenje već nginx s 14,4 posto udela, a tek onda sliedi MS s 11,3%.

Nginx je ipak pao za 3,7 miliona adresa ovog meseca (zbog nekoliko hosting servisa), iako jedini među web serverima beleži rast tržišnog udela. Microsoft, Apache, ali i Google su izgubili tržišni udeo, navode na Netcraftu.

Što se tiče Azure platforme, među novim adresama koje drži Microsoftov IIS, 11.000 njih je bilo upravo na njoj, što je dodatno učvrstilo poziciju kompanije po pitanju Windows hosting rešenja. Ipak, velika većina novih IIS adresa na Azure platformi su hostovani u SAD-u, a analitičari s razlogom vrlo rado postavljaju pitanja vezana za globalni uticaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: