I bi Evrovizija

Kako je finale festivala izgledalo posmatrano kroz virtuelnu prizmu?

Iris M.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 27.05.2008.

14:10

Default images

Bili vi ljubitelji Evrovizije i onoga što ona predstavlja ili ne, proteklih dana svakako niste mogli da izbegnete hype vezan za ovaj festival koji se stvorio u Beogradu: mnoštvo stranaca na ulicama, Žan-Pol Gotje u Etnografskom muzeju, gužva u i oko Sava Centra i Arene... Ključne reči Eurosong i Beograd vrtele su se na svim TV kanalima, u svim novinama.

Čak i da živite u podrumu, pre ili kasnije bi čuli neku relevantnu informaciju. Ipak, ako zamislimo da vas festival ne zanima, da ne znate za njega i da pokušavate da se snađete u trenutku - šta ste o festivalu mogli saznati preko Interneta, u finalnoj noći Eurosonga?

Ključne reči "evrosong" i "beograd" na pretraživaču Google daju sledeći rezultat, na kome je poslednja ažurirana vest u noću subotu na nedelju bila stara pet dana, nedopustivo za veliki događaj kao što je ovaj. Iako je sajt dvojezičan, brza analiza će vas dovesti do saznanja da to nije zvanični sajt, možete se vratiti korak unazad i potražiti reči "evrovizija" i "beograd".

Novi rezultat će vam delovati podjednako neubedljivo, mada se Ivan Đurđevac (autor sajta, prim. aut.) potrudio da nam zavara oči Web 2.0 "šminkom"; ipak, pravopisne greške u prvoj rečenici jednog od tekstova – "Posle podede..." čitaocu sa srpskog govornog područja jasno govore da ponovo greši!

Ako nastavite potragu za zvaničnim sajtom, setićete se da odete pravo na oficijeni sajt RTS-a... oni su organizatori, imaju valjda neku informaciju! No, iznenađenjima nema kraja – nešto pre ponoći, adresa www.rts.co.yu/euro nije dostupna: "Service unavailable"! Ako ste se setili da uklonite reč "euro" u browseru, došli bi do glavnog sajta (koji radi!) i na vrhu strane bi videli glavnu, aktuelnu vest, o Evroviziji. Kliknete na link za dalje... i dobijate sledeću poruku: "Microsoft JET Database Engine error '80040e09'/Cannot update. Database or object is read only/jedna_vest.asp, line 27... RTS Online..." Toliko od javnog servisa...

Kao jedino rešenje se čini pretraga na engleskom jeziku. Ključne reči "eurovision" i "belgrade" nas konačno dovode do oficijelnog sajta ovogodišnjeg evrovizijskog takmičenja. Malo kasnije, preko sajta saznajete da je pobednik predstavnik Rusije, vest se pojavila dvadesetak minuta posle ponoći, a usput saznajete sve što ste želeli o samom festivalu, njegovom istorijatu, ovogodišnjem gradu-domaćinu... Manje od 24 časa kasnije, cela ujdurma vam deluje nestvarno: svi sajtovi su online, svaki od do sada pomenutih je ažuriran aktuelnim vestima.

Deluje nemoguće i neverovatno, ali su fan sajtovi, bez obzira na starost vesti i isključivo zahvaljujući tome što su se njihovi autori bacili na optimizaciju sajtova za pretraživače (SEO) bili bolje pozicionirani u rezultatima pretrage! Zvaničan sajt, osim ove manjkavosti ima i druge mane i nekompatibilnosti sa Internet standardima, zbog čega je potraga za njim toliko i trajala ali to sad nije ni bitno.

Sudeći po reakcijama, ni ostatak grafičke prezentacije ovogodišnje Evrovizije koja je delovala više kao da je neko pljusnuo masnu farbu po ekranu televizora ili monitora, a manje kao 3D struktura u obliku violinskog ključa ili susreta dve sfere zvuka (kako su trapavo pokušali da predstave plavu i crvenu boju na ekranu) nije oduševio domaće dizajnere i kreativce. Ipak, masa je manje-više zadovoljna, pesme su te o kojima se priča, Beograd i Srbija su pokazali da su dobri organizatori i domaćini, a Internet sajtovi i 3D dizajn u čitavoj slici nisu toliko bitni. Očigledno - zvaničnicima to nikada i nisu bili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: