Kako je nastala jedna od najpopularnijih fotografija na internetu

Čak i da društvenim mrežama provodite samo par sati nedeljno, verovatno ste bar jednom primetili fotografiju koja je ovih dana objavljena u milion različitih verzija.

Tehnopolis

Izvor: index.hr

Četvrtak, 31.08.2017.

13:55

Kako je nastala jedna od najpopularnijih fotografija na internetu
Foto: Thinkstock

Na fotografiji se nalazi mladić koji s devojkom šeta gradom, ali u isto vreme "snima" drugu devojku, što nije promaklo njegovoj lepšoj polovini.

Reč je o fotografiji koju možete da pronađete pod gomilom različitih naziva, od "rastrojeni dečko" do "muškarac gleda drugu ženu", a jedna je od gomilu stock fotografija koje su zaintrigirale autore brojnih memeova koji su ovih dana preplavili društvene mreže.

I dok se verovatno pitate u čemu je fora i zašto je upravo ova fotografija toliko popularna, budite sigurni da niste iznenađeni ni upola kao autor te fotografije.

Kako je nastala trenutno najpopularnija fotografija na društvenim mrežama

Njegovo je ime Antonio Giljem, a ovaj 45-godišnjak iz Barselone specijalizovao se za snimanje sadržaja za kompanije koje se bave prodajom stock fotografija.

Većinu vremena sarađivao je ista tri modela, iako je u razgovoru s novinarima Wireda otkrio da je prekinuo saradnju s jednim modelom (nije želeo da otkrije ime osobe kako bi sačuvao njenu privatnost).

Sredinom 2015, ponesen uspešnom prodajom, Giljem je želeo da obogati svoju ponudu.

"Odlučili smo da malo rizikujemo, pa smo odradili snimanje koje se na šaljiv i zabavan način bavi konceptom nevernosti u vezama", objašnjava Giljem i dodaje da su fotografije nastale u Geroni, idiličnom gradu u Kataloniji.

Ekipa je odabrala jednu uličicu i započela snimanje: "Bilo je stvarno teško uhvatiti izraze lica koji su delovali uverljivo. Inače uviek imamo zaista odličnu radnu atmosferu, ali ovaj put bi neki od modela uvek počeo da se smeje".

Odakle je sve krenulo

Iako je tokom ovog snimanja nastalo više fotografija od kojih su se mnoge i pojavile na raznim portalima, "neverni muškarac hoda s devojkom i u čudu posmatra drugu zavodljivu devojku" postala je fotografija koja je "zapalila" internet i postala osnova brojnih memeova koji su se raširili društvenim mrežama.

Prvi meme s ovom fotografijom pojavio se krajem januara u jednoj turskoj grupi na Facebooku, inače posvećenoj prog rocku. Nakon toga nije viđena sve do ovog meseca, kada se pojavila na Twitteru i krenula u nezaustavljiv proboj.

Što se Giljema tiče, za njega je sve ovo izuzetno neobično: "Nikada nisam mislio da bi neka od mojih fotografija mogla da bude toliko popularna. Sve donedavno nisam ni znao šta je meme, ali su mi onda modeli objasnili o čemu je reč i šta ljudi rade s našim fotografijama".

Popularnost od koje nema zarade

Što se zarade tiče, popularnost na Twitteru ne znači mnogo u stvarnom životu, niti donosi neku veliku zaradu: "Naše najuspešnije fotografije prodaju se u pet ili šest hiljada primeraka godišnje, dok je ova fotografija prodata samo 700 puta". Poređenja radi, njegova najuspešnija fotografija (na kojoj se pojavljuje jedna od devojaka iz popularne fotografije), prodata je 13 hiljada puta.

Ovi rezultati nisu veliko iznenađenje jer korisnici Tumblra i Twittera ne kupuju fotke od Shutterstocka, već ih koriste bez dozvole: "Memeovi nam nisu doneli ekonomsku dobit jer se koriste bez dozvole".

Ipak, Giljemu to ne smeta i ne brine ga takvo stanje jer je svestan da većina autora memeova to ne radi zbog zarade, pa ne namerava sudski da ih goni. S druge strane, planira da tuži one čiji se rad bude negativno odrazio na njega ili modele.

Za sve je kriva kriza

Fotograf tvrdi da je zaokupljen sopstvenim poslom i nema vremena da prati šta se dešava na "meme sceni". Pre nego što se bavio ovim poslom, radio je 3D dizajn za građevinske kompanije, ali je odlučio da promeni profesiju nakon što je Španiju pogodila ekonomska kriza.

"Nismo znali ništa o ovom poslu pre nego što smo se u njega upustili. Nisam imao pojma o fotografiji", kaže Giljem koji je nakon tri godine rada počeo da prodaje 1.600 fotografija dnevno.

Što se njega tiče, ovih nekoliko nedelja viralne slave ne smatra uspehom koji do sada već nije postigao. Isto tako, tvrdi da ne može da preuzme zasluge za "memefikaciju" svog rada.

"Što se viralnog uspeha tiče, mislim da je fotografija bila dobra osnova bilo kome ko je došao na ideju da je pretvori u metaforu koja funkcioniše u više-manje svakom kontekstu", zaključuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: