Najbliže holodeku dosad - Microsoft i RoomAlive

Generacije sanjaju o bezgraničnoj virtuelnoj realnosti, o radu, igranju ili učenju u kompjuterski generisanom prostoru bez fizičkih ograničenja. Ipak, tek nedavno je načinjen proboj na polju VR naočara, a sistemi kao holodek iz serijala "Zvezdane staze" su veoma daleko. Ipak, jedan Microsoftov tim je pokazao dokle je stigao.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 08.10.2014.

12:15

Default images

Microsoft Research je prošle godine otkrio da radi na projektu pod nazivom "IllumiRoom", koji koristi Kinect tehnologiju i video projektore kako bi proširio polje za igru sa ekrana i Xbox konzole na celu sobu.

Iako je brzo bilo jasno tehnologija previše skupa za serijsku proizvodnju i distribuciju, tim njie odustao, a na YouTubeu je osvanuo video koji pokazuje dokle je projekat stigao.

Stvar se sada zove RoomAlive, korišćen je niz projektora i Kinect senzora, a polje za igru je prošireno na cele zidove.

"Želimo da istražimo pristupe i iskustva koji uključuju učešće više ljudi, kao i načine da povećamo imerzivnost kroz posebnu obradu zvuka. RoomAlive daje uvid u to kako višeprojektorski sistem može da pretvori bilo koju sobu u mesto za igranje u unapređenoj realnosti. Ostalo nam je da istražimo još mnogo novih i uzbudljivih mogućnosti", kažu u timu koji radi na ovom projektu i opisuje iskustvo "magičnim".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: