Test: Huawei Ascend P7

Šta je zapravo premijum smartfon telefon? Za neke kompanije sve se svodi na ubacivanje što većeg broja funkcija u uređaj, dok je za druge to korišćenje plemenitih i skupih materijala. Međutim, za Huawei je perjanica nešto sasvim drugo.

Tehnopolis

Izvor: Uroš Jeliæ, Foto: Jovan Jeliæ

Nedelja, 28.09.2014.

08:40

Default images

Kompanija je odlučila da se dovoljno dugo nalazila u senci drugih proizvođača i da je došlo vreme da konkurenciji pokaže trik ili dva.

Na današnjem tržištu snaga brenda predstavlja sve, u pitanju može biti odličan početak ili katastrofalan kraj za neku kompaniju. I dok se Huawei može smatrati prilično jakim brendom u Kini, malo ko van granica te zemlje deli mišljenje sa Kinezima.

Jasno je da kompaniji predstoji dug put kako bi na svoju stranu privolela kupce van Kine, ali sa sigurnošću možemo reći da je Ascend P7 nešto čime Huawei može biti ponosan.

Iako se na prvi pogled može učiniti da pred vama stoji hibrid iPhonea 4 i Sonyjevog uređaja serije Z, to uopšte nije loša stvar. Naprotiv.
B92
Huawei je očigledno naučio lekciju na prethodnim greškama, tako da slobodno možemo reći da Ascend P7 donosi ono najbolje što ova dva proizvođača imaju da ponude – kvalitet izrade, dizajn, premijum materijale i više nego solidne performanse.

Ukoliko na trenutak zanemarimo sličnosti koje će sasvim sigurno mnogima upasti u oči, P7 je zaista fascinantan uređaj.
B92
Huawei je bez većih problema savladao sklapanje uređaja, tako da Ascend u rukama daje osećaj sigurnosti i robusnosti, ali bez narušavanja estetskog doživljaja. Pritom, nećete imati nikakavih problema ako telefon nosite u džepu s obzirom na to da je debeo svega 6.5 milimetara i teži 124 grama.

Na prednjoj strani uređaja može se primetiti zvučnik, svetlosi senzor i prednja kamera od 8 megapiksela, što je prilično ozbljan potez kopmanije ako se u obzir uzme činjenica da većina konkurencije koristi znatno slabije kamere.

Na dnu se nalazi microUSB port, dok je na samom vrhu postavljen ulaz za slušalice.
B92
Glavne komande smeštene su na desnoj strani, pa se tu mogu naći dugme za paljenje i microSIM i microSD ulazi. Dugme za paljenje je jedna od stvari koju je Huawei „preuzeo“ od konkurencije, tačnije od Z serije s obzirom na to da je od aluminijuma i izuzetno izrađeno sa velikom pažnjom posvećenom detaljima.

Veliki 5-inčni IPS LCD displej čini se manjim nego što to zapravo jeste zahvaljujući ramu koji je smanjen na 3 milimetra, a sa rezolucijom od 1.920 x 1.080 i gustinom piksela od 445 ppi, malo toga ostaje da se prigovori kvalitetu slike.

Slike i video koje Ascend prikazuje su jasne i oštre, uglovi gledanja su dobri i ne zaostaju za konkurencijom, iako je primetno malo zasićenje boje na ekranu.
B92
Ascend P7 radi na Androidu 4.4, iako to možda na prvi pogled ne biste pomislili. Kao i većina drugih proizvođača, i Huawei želi da ostavi svoj trag kada je korisničko iskustvo u pitanju, tako da korisnici pred sobom imaju Emotion UI skin.

Prvo što će Android korisnici primetiti, pogotovo oni koji u svojim rukama drže Nexus uređaje, jeste nedostatak "app traya" – sve aplikacije se prikazuju na početnim ekranima, a kako bi se sprečilo njihovo nepotrebno gušenje velikim brojem skinutih aplikacija, mnoge su smeštene u foldere.

Sve ovo je lepo, ali na samom početku može biti pomalo zbunjujuće, pogotovo ako vam je nešto hitno potrebno. Stari refleksi umiru polako, i potrebno je malo navikavanja na nedostatak "app traya".
B92
Sve u svemu, u pitanju je jako prijatno okruženje - na koje će se mnogi navići bez većih problema, i dobrodošla promena.

Iako možemo reći da je u pitanju budžetni uređaj u premijum klasi, Huawei nije štedeo na bitnim stvarima kao što su dizajn, materijali, ali i kamera.

Umesto da se sam upusti u izradu sopstvenog rešenja, Huawei se odlučio za Sonyjev senzor od 13 megapiksela, a kao što smo već spomenuli, tu je i impresivna prednja kamera od 8 megapiksela.
B92
S obzirom da je u pitanju naslednik modela P6, Huawei je očigledno ozbijno poradio na svim slabostima prethodnika, a poseban fokus stavljen je na performanse.

P7 dolazi sa 1.8GHz quad core Cortex-A9 procesorom, Mali-450MP4 grafikom i 2GB RAM-a, što je više nego dovoljno za obavljanje svakodnevnih zadataka bez ikakvih smetnji i problema.

Iako ne možemo reći da je rad u svakom trenutku tekao glatko, do određenih zastoja dolazilo je uglavnom zbog Emotion UI skina koji u pojedinim segmentima nije bio dovoljno dobro prilagođen.
B92
S obzirom na težinu i dimenzije uređaja, bilo je za očekivati i manju bateriju, ali je Huawei ipak odlučio da ponudi razumnu 2.500mAh bateriju, koja uz racionalno korišćenje, ili nešto intenzivnije uz uključene opcije za štednju baterije, bez velikih poteškoća može da izdrži dan bez dodatnog punjenja.

Još jedna stvar koja je mogla da postane žrtva minijaturne debljine jesu i zvučnici, ali na svu sreću, stvari su znanto bolje nego što se to na prvi pogled može zaključiti.

Huawei je u Ascend stavio sasvim solidne zvučnike koji pružaju dovoljnu glasnoću i kvalitet zvuka prilikom gledanja videa, mada, ne možemo reći da može da parira zvuku koji nude HTC-ovi BoomSound zvučnici. Ipak, nećete biti razočarani.
B92
Ascend P7 u svojoj srži jeste premijum Android telefon koji je uspeo da prilično uspešno iskombinuje prednosti uređaja drugih proizvođača i trebalo bi da predstavlja dobrodošlu alternativu perjanicama drugih proizvođača.

Takođe, čini se da je Huawei napravio odličan prvi korak predstavljajući atraktivan uređaj koji performansama može da parira konkurenciji, međutim, cena je nešto po čemu konkurencija neće moći da parira kineskom proizvođaču što će ga svakako učiniti interesantnim mnogima, pa čak i uz nekoliko mana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: