Test: Asus ZenFone 5

ASUS nije od juče u "phone areni", ali čini se da želi u ovaj posao da uđe znatno ozbiljnije nego do sada. Ovaj proizvođač je u nekim drugim segmentima svoje ponude uvek umeo kupcima da ponudi puno toga za korektnu sumu novca. Da li će takav slučaj biti i kada su mobilni telefoni u pitanju?

Tehnopolis

Izvor: Izvor: Benchmark.rs Piše: Dragoljub Radovanoviæ

Ponedeljak, 15.09.2014.

11:45

Default images

Iako se čini da je na smartfon tržištu fokus korisnika najviše usmeren ka visokoj klasi, ne treba zanemariti cenovno pristupačnije modele kao što je Zenfone 5. Može se reći da se i ovde odvija borba sa osnovnom idejom koja glasi: ko će ponuditi najviše za najmanju svotu novca. Asus je generalno poznat kao proizvođač koji se vodi takvom filozofijom, u koju smo se lično uverili veći broj puta tokom testiranja njihovih uređaja. U sferi jeftinih smartfona većina brendova ima svoje modele koji naziva budžetnim, a o kojim se ciframa zapravo radi varira od slučaja do slučaja.

Budžetna sekcija ima svoju nižu i višu cenovnu podkategoriju - deli se na najjeftinije modele ispod 100 evra i one koje se kreću od 100 pa do 200 evra. Druga podkategorija je nama lično interesantnija, prvenstveno iz razloga što se u toj klasi mogu pronaći modeli sa specifikacijama koje su veoma pristojne za taj cenovni rang. Najpopularniji takav slučaj je bez sumnje bio Motorolin Moto G model, koji je očigledno insipirisao Asus da ponudi njegovu nešto napredniju alternativu sa uporedivom cenom. Nedavno se pojavio i Moto G 2014 model, zapravo dosta sličan po specifikacijama sa Zenfone 5 modelom koji je dostupan još od aprila meseca...
Zenfone 5 dolazi u nekoliko varijanti - sa Intel Atom Z2580 čipsetom 2GB RAM-a i 16GB skladištem (A500CG) ili najpristupačnijom ~150 USD/EUR A501CG verzijom sa Intel Atom Z2560 čipsetom, 1GB RAM-a i 8 GB skladištem. Tu je i treća LTE verzija (A500KL) sa Snapdragon 400 čipsetom, a konkretan primerak koji smo imali na testu bio je ovaj najosnoviji A501CG, ujedno i najjeftiniji. Poseduje 1.6 GHz Dual Core Silvermont procesor i PowerVR SGX544MP2 grafički čip - kombinacija koja pruža vrlo pristojne performanse. Tu je i 8MP zadnja kamera uz LED blic, microSD slot za proširenje memorije i Li-Po 2110 mAh baterija.
Asus Zenfone 5 je jedan od duguljastijih smartfona, trend koji je u poslednje vreme poprilično zastupljen. Otprilike se može uporediti po dužini sa HTC One M8 modelom koji takođe ima 5-inčni ekran. Razlog zbog čega je ovoliko izdužen je ogroman prostor iznad i ispod ekrana, pogotovo donja strana koja pored crnih traka u kojoj su smešteni kapacitivni senzori poseduje i dodatnu bradu sa šarom koncentričnih krugova. Pozadina je od mat plastike koja dolazi u više boja - crnoj, beloj, crvenoj, zlatnoj i ljubičastoj. Poklopac se skida i na taj način se pristupa Sim slotovima i microSD slotu, a pristup bateriji je onemogućen...
Softver, utisci

Verzija Androida koja se ovde koristi nažalost nije poslednja, već je reč o Jelly Bean 4.3 verziji. Korisnički interfejs ZenUI je zapravo dosta sličan sa MemoPad 7 ME176CX tabletom koji smo nedavno testirali. Poseduje Roboto Condensed font kao na KitKat-u, uz upotrebu ravnih elemenata, uz upotrebu boja koje nisu napadne, tako da je sveukupno čist i elegantan. Pošto je reč o Dual Sim telefonu, postoje podešavanja u kojim se može odabrati koja kartica će biti korišćena za pozive, sms ili prenos podataka.
Zenfone 5 je čvrst telefon sa dobrim kvalitetom izrade, nije preterano tanak, ali je zaobljen na zadnjoj strani, tačnije tanji je na ivicama, tako da je sveukupno prijatan za držane. Za svoju dijagonalu ekrana je lagan, tačnije 145g, identično kao kod Samsung Galaxy S5 modela. U pitanju je IPS tip ekrana, veličine 5 inča, uz 1280 x 720 rezoluciju. Oštrina je itekako pristojna (294 ppi), ali bitnija stvar kod ekrana je odlična tačnost boja - Delta E iznosi 3.20, uz takođe tačnu Gamma krivu. Temperatura boja iznosi 6798K, što je dosta dobra vrednost, dok jedina zamerka na ekran ide na njegovu svetlinu. Na maksimalnom osvetljenju izmerili smo samo 280 cd/m2, što znači da je ekran malo na tamnijoj strani i neće biti toliko vidljiv na dnevnom svetlu.
U ovom trenutku Zenfone 5 nije moguće kupiti zvaničnim kanalima u Srbiji, ali smo dobili informaciju da će se u prodaji pojaviti uskoro: kada se to bude dogodlo, po niskoj ceni od oko 150 evra, ovaj telefon će biti vrlo interesantna kupovina. Odlika koja se nama lično najviše dopala je tačnost ekrana, mada ekran nije toliko svetao. Interfejs je veoma čist i sasvim privlačan, a iako u ovom trenutku ne poseduje KitKat, verujemo da će nadogradnju dobiti u skorijem periodu.

Telefon se u radu ponaša vrlo dobro za ovu cenovnu klasu, Intelov čipset daje sasvim glatke perfomanse bez ikakvih anomalija. Zamerke na koje smo naišli pri korišćenju Asus Zenfone 5 modela jesu loša kamera i ne tako dugačka autonomija baterije. Sve se ipak svodi na to da li telefon opravdava svoju cenu i naš odgovor je - svakako. Zenfone 5 nudi dobar odnos uloženog i dobijenog.

Detaljan prikaz uređaja možete pogledati na sajtu Benchmark.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: