Testirali smo: HTC One X i One S

HTC-u je potreban povratak na scenu, proizvod koji će ga vratiti na mesto prve asocijacije na Android telefon.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 24.04.2012.

12:40

Default images

Kao mesto za objavu dugo očekivanih novina odabrana je Barselona i ovogodišnji Mobile World Congress.

HTC-ova konferencija bio je verovatno jedan od najiščekivanijih događaja na kongresu, kako zbog same činjenice da se nalazimo u novoj evolutivnoj fazi i da će sprave koje su očekivane svakako biti nove i drugačije, tako i zbog toga što je HTC-u više neko ikad potrebno da se vrati na scenu i predstavi uređaje koje će biti poželjni kao nekada.

HTC je uspeo da dozvoli konkurenciji da se odmakne i ako ništa drugo učini da ponuda ove kompanije izgleda slabija i manja. Tu se pre svega odnosi na Samsung koji je navalom modela najrazličitijih dijagonala, blokbasterom u vidu Galaxy S2 i na kraju novim Guglfonom uspeo da iskoristi "ler" u kom je HTC čini se bio prethodnih meseci.

Jedino suštinski novo što smo videli bili su dizajn i stil koji je izneo Rhyme, ostatak ponude ostao je manje ili više tamo gde je stao Sensation polovinom prošle godine.

Prema tome, HTC-u je ozbiljno trebalo nešto novo, uređaj koji će pokazati da onaj od kog je sve krenulo još ima šta reći i uraditi.
HTC One S i One X (Photo: B92)
HTC je odlučio da to ne bude jedan već tri uređaja, te je u predpremijeri MWC-a predstavljena nova serija uređaja "One" sastavljena od tri modela: X, S i V.

One X novi je najbolji telefon koji HTC može da ponudi i nov je u svakom pogledu, budući da se pre svega radi o novom tipu kućišta i ekrana za ovog proizvođača. S je "srednja klasa" i sublimacija praksi koje smo viđali i do sada, ali na nov način (qHD, aluminium unibody).

Na kraju ali ne i najmanje važno, V je poslastica za sve fanove legendarnog Legenda, remake istog dizajna uz bolje specifikacije, što sve zajedno predstavlja novu nižu klasu HTC-ove ponude.

Dok V ne stigne do nas i evocira uspomene, zadržavamo se na modelima X i S koje nam je HTC ustupio na testiranje.

One X

HTC One X (Photo: B92)
Reći da nismo mogli da naslutimo, a i dosta precizno predvidimo kako će One X izgledati bilo bi netačno, doduše slike koje su curele mesecima pre MWC-a nisu ukazivale na dizajn koji se na kraju ispostavio kao pravi. Verodostojne fotografije novih modela pojavile su se tek dan pred predstavljanje.
HTC One X (Photo: B92)
Iako se anticipirao aluminijum ili neka vrsta metala, HTC je odlučio da se okrene, kako smo testirajući Lumiju 800 mogli da vidimo, odličnom polikarbonatu i od njega napravi unibody kućište. Uređaj je dostupan u dve boje, kod nas je, kao što se na fotografijama može videti, bio beli model.

Sa koje god strane posmatrano One X je izuzetan spoj hardverskog i vizuelnog dizajna. Kombinacija zaobljenosti čitave konstrukcije i nešto oštrijih ivica koje odvajanju bočni deo, u harmoniji su sa površinom koja prekriva ekran i koja blago prelazi ka bokovima telefona ne zadržavajući se samo na prednjem delu.

Ovo se najbolje vidi kada se X pogleda iz profila, a naričito na belom modelu čije matirano kućište sjajno kontrastira crnoj površini ispod koje su ekran i prostor oko njega. Jedini pokretni deo kućišta je slot za micro SIM karticu, što znači da nema otvaranja u bilo kom smislu. Sve to zajedno zadovoljstvo je za čula, jer X izgleda apsolutno odlično, kakav je i osećaj prilikom držanja. Ako se može naći ikakva zamerka vizuelnoj celini onda je to kamera koja dosta odudara.
HTC One X (Photo: B92)
Ono što nije drugačije od konkurencije su dimenzije, pre svega ekrana, koje uslovljavaju veličinu celog uređaja. One X je prilično tanak (8,9mm), što olakšava rukovanje spravom koja je duga skoro 13,5 a široka za milimetar manje od 7 cm. Masa od 130 grama takođe je plus.

Pomenuti ekran je dijagonale 4,7 inča i rezolucije za današnje top modele podrazumevanih 720x1280 piksela, što je dovoljno tačaka po inču da ih je skoro nemoguće uočiti (pojava koju Apple zove Retina ekran). Radi se o Super LCD 2 ekranu što je relativno nova tehnologija sa novim rezultatima kada su SLCD paneli u pitanju. Slika na One X-u je svetla i oštra uz kvalitet boja kakav do sada nismo mogli da vidimo na HTC-ovim modelima sa LCD ekranima.

Drugim rečima, SLCD2 ozbiljan je korak napred u odnosu na prvu generaciju, kako kada su pomenute karatkretistike u pitanju, tako i kada govorimo o uglovima gledanja i upotrebljivosti na dnevnom svetlu. Ukupno posmatrano One X ima ekran koji je apsolutni vrh ponude na tržištu svih pametnih telefona i valja ga posmatrati kao ozbiljan adut.

Pogonsku snagu One X-a čini četvorojezgarni Tegra 3 SoC na 1,5GHz uz 1GB RAM-a. Internog prostora za skladištenje podataka (storidž) je 32GB, što je ujedno i limit budući da nema slota za SD karticu. Priča sa jezgrima ne završava se na Tegri, jer je HTC odlučio da se dodatno pozabavi snimanjem fotografija i video snimaka za šta je u One X ugrađeno posebno jezgro kao deo ImageSense tehnologije.
HTC One X (Photo: B92)
Zahvaljujući tome, kamera od 8Mpx (28mm sočivo, f/2.0, BSI) sposobna je ne samo da skoro momentalno usnimi fotografije, pojedinačno ili u kontinuitetu, ali i da pravi fotografije u punoj rezoluciji u toku snimanja 1080p videa. Znači, dok snimate video možete "okidati" fotografije bez ikakvih problema sa performansama. Stvari funkcionišu besprekorno čak i pri intenzivnom pritiskanju dugmeta za fotografisanje dok traje snimanje videa.

Kvalitet snimljenog materijala je dobar i upotrebljiv za većinu fotografski neambicioznih korisnika.

Ostatak specifikacija i opreme manje više je stadardan za ovu klasu uređaja uz NFC, prednju 1,3MPx kameru i Beats audio podsistem. Baterija je tokom testa bez problema izdržala ceo jedan dan, što podrazumeva intenzivno korišćenje wirelessa i 3G-a, povremeno telefoniranje, igranje i gledanje videa.

One S

HTC One S procureo je na nešto drugačiji način, uslikan je nešto manje od mesec dana pre predstavljanja u Podgorici. Iako na prvi pogled izgleda kao slabija verzija One X-a, što u neku ruku i jeste tačno, One S ima svoje karakteristike.

Pre svega, konstrukcija je nešto drugačija i karakterističnija za prethodne HTC-ove modele, pošto se radi o aluminijumskom unibody kućištu koje za razliku od X-a ima pokretne delove, odnosno jedan poklopac koji je potrebljno skinuti kako bi se ubacila micro SIM kartica.
HTC One S (Photo: B92)
Dizajn je takođe nešto drugačiji, jer S ne izgleda zakrivljeno kao X, već je iz profila posmatrano prilično ravan. Kombinacija zaobljenih i oštrih ivica uz ekransku površinu koja zalazi u bočni deo pak je veoma slična kao kod skupljeg kolege. Inače, umesto klasičnog bojenja, kućište One S-a prolazi kroz proces poznat kao "microarc oxidation", koji kao rezultat ima veću otpornost i trajnost materijala.

U brojkama posmatrano, One S manji je od X-a, pre svega zbog činjenice da se radi o modelu sa ekranom od 4,3 inča. Ono što S naročito izdvaja je tankoća zbog koje je njegov profil takav kakav je i iznosi 7,8 milimetara. Rukovanje S-om dimenzija je za sebe, pa ukoliko volite "metalni" osećaj pri dodiru, pomenuta tankoća savršeno upotpunjava užitak. Zbog pomenute dijagonale S je mnogo lakse držati i koristiti nego X.
HTC One S (Photo: B92)
Dimenzije i lakoća korišćenja ujedno su poslednja komparativna prednost u korist S-a, budući da je u svim ostalim specifikacijama manje ili više inferioran.

Ekran pomenute dijagonale ima "samo" qHD rezoliciju (540 x 960), a radi se o Super AMOLED (PenTile) panelu što znači sve prednosti i mane takve tehnologije koja je prisutna već neko vreme.

Hardverski pogon u ovom slučaju daje dvojezgarni Qualcomm Snapdragon S4 (MSM8260A) na 1,5 GHz uz Ardeno 225 grafiku i 1GB RAM-a. Kao i kod X-a, slota za memorijska proširenja nema, a prostora je pak 16GB.
HTC One S (Photo: B92)
Kamera, odnosno ceo podsistem isti su kao na One X-u, što znači da će budući vlasnici S-a moći da koriste sve novine i mogućnosti koje donosi HTC-ov fotografski paket. Prednja kamera u ovom slučaju je VGA rezolucije.

NFC-a ostaje privilegija više klase, ali je Beats Audio tu. Stanje kada je autonomija u pitanju opet je veoma slično kao i kod One X-a, pa ako se uređaj iole ozbiljnije koristi svakonoćno punjenje je neminovnost.

Sense i Android 4

Oba modela isporučuju se sa Androidom 4.0.3 (Ice Cream Sandwich, u daljem tekstu ICS), što je jedino smisleno u ovom momentu. Ipak, uprkos zaokruženosti koju je Android dostigao sa verzijom 4, HTC nastavlja sa praksom "nadograđivanja" podrazumevanog svojim okruženjem koje je sa serijom One predstavljeno u takođe verziji 4.
HTC One S i One X (Photo: B92)
Pre nego što se dotaknemo samog Sensea, valja primetiti da HTC nije odustao od hardverskih dugmića, te se ispod ekrana nalazi novi set kapacitivnih tastera, kompatibilnih sa ICS-om.

Tako search taster više ne postoji, a menu je zamenilo dugme koje aktivira task menadžer. Direktna posledica ovakve odluke je činjenica da će sve aplikacije koje i dalje koriste meni taster isti prikazati u softverskoj formi na dnu ekrana. Tako će se u svim takvim aplikacijama, kojih usput ima dosta, na dnu ekrana videti tamni panel sa tri tačke na sredini, što nije ni lepo, a ni praktično.

Sense je, za razliku od samog Androida, sam po sebi ostao je sličan onome što je oduvek i bio, a verzija 4 ispravlja većinu onoga što se korisnicima i javnosti nije dopalo pre svega u seriji 3. To znači da su suvišne animacije i delovi inferfejsa uklonjeni, pa Sense sada izgleda nešto jednostavnije, što je korak u dobrom smeru.

Podrazumevane aplikacije su dovedene u sklad sa preporukama za korisnički interfejs koje su stigle uz ICS, iz iskorišćavanje novih mogućnosti poput grupisanja ikona na radnim površinama.

Ipak, koliko god HTC pokušavao da Sense učini aktuelnim i boljim, ostaje utisak da je njegovo vreme prošlo. U doba Androida 1.6 i očiglednih nedostataka same platforme Sense je odigrao sjajnu ulogu i pomogao da sve tamne strane "Androida sa police" ostanu van domašaja prosečnih korisnika. Vreme se pak promenilo, Android je sada zreo sistem u svakom pogledu, sa čim bi i HTC trebalo što pre da se pomiri.

Jednostavno, čini se da bi oba telefona koje smo imali na testu radili i izgledali bolje da su imali "čist" Android. Naravno, daleko od toga da je Sense problem u bilo kom smislu kada je svakodnevno korišćenje u pitanju, performanse okrkuženja većim delom su jako dobre.

Povratak

Photo: B82
U vreme u kom prebrojavamo jezgra u telefonima, a sve ispod jednog gigabajta RAM-a smatramo uvredom, nema puno smisla govoriti o performansama. Oba telefona će sve što zamislite uraditi dovoljno brzo, a HTC je to izgleda sjajno shvatio poboljšavajući aspekte koje ljudi vole i koji su im potrebni poput fotografisanja i snimanja videa u čemu ImageSense u ovom momentu nema konkurenciju, ili audio ugođaja.

One X takođe skoro da nema konkurenciju kada je ekran u pitanju, i tako će ostati makar dok ne vidimo šta će doneti Samsung Galaxy S3. Ono što nije toliko sjajno je lakoća rukovanja, budući da velike dimenzije znače dosta teže kontorlisanje uređaja jednom rukom.

Pri tom, dešava se da uređaj postaje topliji u gornjem delu pri intenzivnijem korišćenju interneta, što ruku na srce nije kritično, ali je primetno.

Bilo kako bilo i uprkos utisku da bi One X sa dimenzijama One S-a bio skoro savršen, najbolje telefone na domaćem tržištu ponovo pravi HTC, a tako će ostati makar do 3. maja

Kupovina

Dodatna razlika između dva uređaja je i činjenica da One S za sada neće biti distriburan na našem tržištu, a kada će se to promeniti nije nam poznato. One X pak već je tu i to kod dva operatera, s napomenom da će beli biti eksluzivno dostupan u Telenoru.

S ostaje ekskulziva koju smo imali priliku da probamo i prenesemo utiske, od kupovine kod nas za sada nema ništa.

One X sa druge strane košta puno, bez ugovorne obaveze kod Telenora je astronomskih 75 hiljada, a uz najjeftinije pakete kreće se od 65 hiljada kod ovog operatera, odnosno 51 hiljadu kod Vipa, pa naniže.

Paketi uz koje se ovaj model nudi su različiti, pa ćete, verujemo, napraviti najbolji izbor za sebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: