Stiže nam treći nacionalni domen

Tačno deset dana ostalo je do početka registracije novog nacionalnog domena Republike Srbije .срб, trećeg nacionalnog domena koji građani Srbije mogu registrovati (aktuelni .rs i nekadašnji .yu domen).

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2012.

10:30

Default images

Srbija je bila druga zemlja koja je dobila svoj domen na ćirilici, posle Rusije, a o tome kako će ćirilički domen izgledati odlučivali su internet korisnici koji su davali predloge. Predlog .срб dobio je najviše glasova, a nakon toga ga je odobrio i ICANN.

Kada 27. januara, na Svetog Savu, krene registracija ćiriličkih domena počinje šestomesečni period, takozvani "sunrise", u kom će pravo registracije imati vlasnici .rs domena, koji će ćirilički pandan dobiti po simboličnoj ceni od 1 dinar, koliko RNIDS naplaćuje ovlašćenim registrima.

Nakon njega, počinje period slobodne registracije, u kome neki od slobodnih domena, a po principu prvenstva, mogu registrovati svi, iako nemaju, ili ne žele, .rs domen. U ovom periodu, domen na ćirilici će se plaćati 500 dinara, a poddomeni će koštati 250 (toliko RNIDS naplaćuje ovlašćenim registrima, od kojih zavisi cena za krajnje korisnike).

Ćirilički pandan dobiće se transliteracijom, pri čemu će na jednu latiničnu kombinaciju potencijalno ići više ćiriličkih, a vlasnici domena mogu odabrati onaj koji im najviše odgovara. Oni koji u nazivu svog .rs domena imaju slovo c, dobiće mogućnost registrovanja domena na ćirilici sa slovom c, ć ili č, slično i za slovo s (š ili s), z, lj, nj, dj i dz. U slučaju slova engleskog alfabeta, q,w,y,x, ona će se prevoditi u kombinaciju ćiriličkih slova lj,š i ć (na primer x se prenosi u šćlj, odnosno шћљ).

Ukoliko korisnik ima, na primer, domen cesljanje.rs, njemu će biti ponuđeno da registruje jednu od svih mogućih opcija - češljanje, cesljanje, ćeslanje... Nakon što odabere jedan, si ostali ostaju rezervisani do kraja sunrise perioda, odnosno perioda prava preče registracije.

U slučaju domena takeaway.rs, korisnik će dobiti pravo da registruje takealjćšašćlj na ćirilici.

Oni kojima ponuđene opcije ne odgovaraju imaju tri mogućnosti.

Da u okviru prvih šest meseci registruju novi .rs domen, na primer tejkavej, čime će dobiti pravo na isti takav domen na ćirilici u ovom periodu po promotivnoj ceni, da nakon isteka šestomesečnog perioda regustruju samo željeni .srb , koji je ostao dostupan, takođe po povlašćenoj ceni, ili da sačekaju period slobodne registracije, kada mogu registrovati samo željeni naziv na ćirilici, po regularnoj ceni.

Naziv ćiriličkog domena može imati bilo koje od 30 slova srpske ćirilice, brojeve od 0 do i crticu, koja ne sme biti na početku ili kraju, a nije moguće registrovati ni domen sa dve uzastopne crtice na trećoj i četvrtoj poziciji. Domen može najviše imati 63ASCII znaka.

Što se poddomenske strukture tiče, lista poddomena je sledeća:
  • za preduzeća .пр.срб (umesto .co.rs)
  • za organizacije .орг.срб (umesto .org.rs)
  • za obrazovanje .обр.срб(umesto .edu.rs)
  • predlog od .од.срб (umesto .in.rs)
  • organi uprave .упр.стб (umesto .gov.rs)
  • za akademsku mrežu .ак.срб (.ac.rs)


Svi vlasnici .rs domena koji ne žele domen na ćirilici, jednostavno mogu ne registrovati taj domen, iako to znači da će nakon šest meseci neko drugi možda registrovati ćirilički pandan njihovog domena.

Dodatne informacije o proceduri možete pronaći na sajtu RNIDS-a ili na njihovom forumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: