Kako da izlečite urasli nokat

Urastao nokat na nožnim prstima može da bude izuzetno bolan i neugodan problem, a pogađa svaku petu osobu. Otkrijte kako možete da rešite ovaj problem bez odlaska do lekara.

Izvor: B92

Sreda, 10.09.2014.

16:57

Default images

Stavite stopala u vruću vodu – što topliju, to bolje. Držite noge u vrućoj vodi 15 minuta do pola sata bar dvaput dnevno.

Cilj redovne kupke je da nokti omekšaju, ali i da sprečite eventualne infekcije na području stopala. Za pranje nogu treba koristiti antibakterijske sapune.

Pre kupke pripremite sav potreban pribor za sređivanje noktiju i stavite ga na dohvat ruke – od grickalice i makazica do pamučne vate i pincete.

Nakon kupke dobro osušite noge čistim peškirom, a potom odsecite nokte na nogama. Potrudite se da nokte režete ravno.

Oblo isečeni nokti povećavaju opasnost od urastanja u kožu i najčešći su uzrok urastanja noktiju na nožnim prstima.

Sterilnom iglom podignite urasli nokat od mesa i pažljivo postavite vatu u međuprostor. Budite strpljivi i nemojte prejako gurati. Postavite vatu ispod uraslog nokta kako biste sprečili iritaciju i infekciju prsta, pa celi prst zamotajte gazom.

Setite se da će taj prst biti u kontaktu s drugim prstima unutar čarape i cipele tokom dana, i da će doći do neminovnog znojenja.

Infekciju prsta prepoznaćete po promeni boje na ovom delu tela – u bojama od izrazito crvene do tamno plave boje. Ako primijetite infekciju prsta ili gnoj, najbolje je obratiti se lekaru koji će vam prepisati odgovarajući lek.

Neka vaše noge dišu. Nemojte nositi čarape i cipele kada ste kod kuće i to nije potrebno.

Redovito proveravajte situaciju s noktom, a bar jednom dnevno menjajte vatu ispod nokta. Ako higijenu noktiju budete održavali na ovaj način, problem s uraslim noktom trebalo bi da za par nedelja bude rešen, kada će vam izrasti nov i zdrav nokat.

Savet plus:
Upalu uraslog nokta možete da sprečite na sedeći način: krišku limuna stavite na oštećeni nokat pa ga zamotajte gazom i ostavite oblogu da deluje preko noći. Kiselina limuna pomoći će vam u borbi protiv infekcija.

Izvor: zadovoljna.hr

Foto: marin/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: