Povezivanje energetike regiona i Evrope

Integraciju energetskih sektora zemalja jugoistočne Evrope i njihovo globalno povezivanje sa panevropskom zajednicom treba nastaviti, ocenio je ministar rudarstva i energetike Srbije Radomir Naumov.

Info

Izvor: Beta

Sreda, 27.09.2006.

13:27

Default images

Integraciju energetskih sektora zemalja jugoistočne Evrope i njihovo globalno povezivanje sa panevropskom zajednicom treba nastaviti, ocenio je ministar rudarstva i energetike Srbije Radomir Naumov. Srpski ministar je istakao da je nastavak povezivanja energetskih sektora veoma važan za dostizanje sve izraženije problematike sigurnosti snabdevanja energijom na nacionalnom i regionalnom nivou.

On je na sastanku ministara energetike zemalja organizacije Crnomorske ekonomske saradnje u ruskom gradu Sočiju izložio iskustva srpskog energetskog sektora u stvaranju energetskog tržišta regiona i njegovog uključenja u Panevropsku energetsku zajednicu.

Poseban naglasak na skupu u Sočiju stavljen je na potrebu širenja mreže nabdevača energijom, kao i na izgradnju novih energetskih interkonekcija, navodi se u saopštenju ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

U tom smislu Naumov je izneo planove i projekte srpske energetike naglasivši da oni mogu da valorizuju ne samo dobar geostrateški položaj Srbije kao centralne zemlje regiona, već i njen ukupni energetski potencijal i to u korist regionalne i evropske energetske zajednice.

Na skupu je predvidjeno usvajanje zajedničke izjave ministara koja treba obuhvati sva pitanja i problematiku iskazanu na ovom sastanku.

Domaćin sastanka u Sočiju, Ruska Federacija predsedava Crnomorskom ekonomskom saradnjom do novembra, kada tu ulogu preuzima Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: