"Crnci su smetnja snukeru, igrači zaziru od mene"

Britanski snukeraš Rori Mekleod rekao je da Svetska bilijar i snuker asocijacija (WPBSA) ne radi ništa da privuče takmičenjima tamnopute sportiste.

Izvor: ÐN

Utorak, 22.11.2016.

20:57

Photo by Michael Regan/Getty Images

Otkako je 2001. godine postao profesionalac, Mekleod je jedini crni takmičar na snuker turnirima.

"Ono što zanima Svetsku snuker federaciju su nagradni fond i sponzori", rekao je Mekleod za BBC.

Predsednik WPBSA Džejson Ferguson rekao je da Mekleodovi komentari nisu pošteni i da je sport otvoren za sve.

"Svima dajemo jednake šanse i ne postoje uslovi za učešće. Ako si dovoljno dobar, možeš da odeš u profesionalce. Moramo da stignemo u one delove sveta do kojih još nismo. Afrika je jedan od takvih delove, na tome trenutno radimo", rekao je on.

Mekleod, 52. snukeraš sveta, je proveo 10 godina na drugorazrednim turnirima, na kojima se takmičio još jedan tamnoputi igrač Džon Klauden, 1994. i 1995. godine.

Prošla sezona je bila najuspešnija u njegovoj karijeri, pošto je osvojio prvu titulu koja se boduje za svetsku rang-listu, pobedom na turniru u Ruru, u Nemačkoj.

Momak poreklom sa Jamajke rekao je da nedostatak sredstava sprečava tamnopute igrače da se probiju.

"Za početak potrebno je da odu u snuker klubove. Roditelji teraju decu da se koncentrišu na obrazovanje, pre nego da im kažu da postanu profesionalni igrači snukera. U snukeru ste uvek u pokretu, morate da putujete i da prenoćite u mestima gde se igraju turniri. Ako nemate novca, to ne možete da radite. Moglo bi da bude mnogo više crnih igrača, ali nema prilike za to. Veći deo snukeraša imaju novca i podršku, a to ne postoji za crnce u snukeru", rekao je on.

Mekleod je otkrio da ne provodi mnogo vremena sa kolegama.

"Mnogi igrači strahuju od mene, ne krećem se u njihovom društvu. Poznaju me toliko godina, ali se ipak ne kače sa mnom. Možda me vide kao nekoga sa kime ne žele da imaju posla", zaključio je Mekleod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: