Miha od starta u stilu Kenedija

"Ne pitajte šta Sampdorija može da učini za vas, nego šta vi možete da učinite za Sampdoriju".

Izvor: B92

Četvrtak, 21.11.2013.

15:22

Default images

Tom rečenicom, parafrazom slavne izjave Džona Kenedija, predstavio se novinarima novi trener Sampdorije Siniša Mihajlović.

Bivši američki predsednik, koji je ubijen pre tačno pola veka, ostao je upamćen u istoriji kao reformista i donosilac nove nade, a Mihajlović planira da na sličan način bude zapamćen u Đenovi. Prvu konferenciju počeo je desetominutnim emotivnim monologom.

"Sutra je pedeseta godišnjica Kenedijeve smrti. On je čovek čije ideje i dalje žive, a ja ću od nega da pozajmim nekoliko rečenica.

Mihajlović je u sredu napustio mesto selektora Srbije posle 18 neuspešnih meseci, tokom kojih je bio u sukobu sa medijima, navijačima i igračima, a dobre odnose konstantno je imao samo sa predsednikom FSS Tomislavom Karadžićem.

"Imao sam ponudu da ostanem na čelu reprezentacije Srbije još dve i po godine, ali sam je odbio, da bh potpisao šestomesečni ugovor sa Samdorijom. To sam uradio iz poštovanja prema 4 godine koje sam ovde proveo".

Zahvalio se Mihajlović čelnicima FSS.

"Hvala im što su se toliko trudili da me zadrže, ali su opet razumeli kada sam odlučio da odem. Nije mi bilo lako da napustim Srbiju".

Miha je nastavio da citira slavnog američkog predsednika: "Pobednici uvek nađu način, a gubitnici opravdanje".

"Vraćam se kući. Ponosan sam sam što sam čovek Sampdorije i što sam nosio ovaj dres", nastavio je Mihajlović.

"Imam 30 igrača, koji moraju da daju nešto klubu. Nema više razmišljanja o ugovorima, transferima, novcu, samo o današnjici. Nose dres Sampdorije i na njega moraju da budu ponosni. Imamo kvalitet i izborićemo opstanak odlučnom, hrabrom i ponosnom igrom. Ovaj klub ima bogatu istoriju dugu 67 godina, Ako je oni ne znaju, ja ću ih naučiti".

Usledilo je široko nabrajanja Sampovih zvezda, od Kijeze, Montele, Kasana i Pacinija, članova šampionske generacije Vijalija, Mančinija, Lombarda, Paljuke i Zenge, preko Jugovića, Mihajličenka, Verona, Gulita, Sedorfa, do Skoglunda i Suaresa. Pomenuo je i Boškova i Eriksona, kao slavne trenere.

Za kraj i treći put je citirao Kenedija.

"On je ispred zida izgovorio 'Ja sam Berlinac', tako ću vam i ja reći 'Io sono Sampdoriano'. Zbog toga sam se vratio", zaključio je Mihajlović

vratnik u italijanski fudbal, Mihajlović je sa uspehom vodio Kataniju, a manje uspešno Bolonju i Fiorentinu. Od 1994. do 1998. bio je fudbaler Sampdorije. U istoriji italijanskog fudbala ostao je upamćen kao najbolji izvođač slobodnih udaraca, u čemu ga još niko nije nadmašio.

Prva dva rivala na klupi Sampdorije biće mu timovi za koje je igrao posle đenovske ekipe - Lacio i Inter - a posle njih sledi duel sa Katanijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: