Skok sa ivice svemira u nedelju!

Posle neuspešnog pokušaja u utorak, skok Austrijanca Feliksa Baumgartnera sa visine od 36.576 metara definitivno je zakazan za nedelju.

Izvor: JT

Petak, 12.10.2012.

08:55

Default images

Realizacija misije Red Bull Stratos pomerena je zbog jakog vetra u Rozvelu, ali su svi članovi tima uvereni da će u nedelju uspeti u svojoj nameri i ispisati nove stranice istorije, uz direktan prenos na televiziji B92.

Baumgartner je u utorak bio spreman da izvede taj skok, što ste mogli da vidite i u direktnom prenosu na televiziji B92, ali su uslovi za to, zbog vetra, bili previše rizični. Iako se činilo da će novi pokušaj uslediti dan ili dva kasnije, uslovi to nisu dozvolili, a veruje se da će oni biti idealni u nedelju od 6 časova po lokalnom, odnosno 14 po srednjeevropskom vremenu.

Kada smo napumpali balon, a Feliks ušao u kapsulu, osetili smo jak vetar od preko 22 čvora na vrhu balona“, rekao je direktor projekta Art Tompson, „Taj vetar je uvrnuo balon na taj način koji je mogao da ošteti delikatan materijal od kojeg je on napravljen. Nismo bili sigurni da li se balonu nešto desilo, pa nismo bili sigurni šta bi se desilo da smo dali zeleno svetlo“.
© Predrag Vuèkoviæ/Red Bull Content Pool
Baumgartner i njegov tim su se pet godina spremali za misiju koja za cilj ima da prikupi važne podatke koji bi naučnicima pomogli da poboljšaju sigurnost svemirskog putovanja i omoguće evakuaciju iz svemirske letilice na velikim visinama. Skokom će se pokušati obaranje niza rekorda, kao što su najveća brzina pri slobodnom padu, najviši skok, najviši let balonom i najduži slobodni pad.

Kada mi je Art rekao da odustajemo od misije, mislio sam da se šali. Pomislio sam: ’Nema šanse, uslovi su bili savršeni.’ Nisam mogao da znam šta se dešava sa balonom, pošto sam bio u kapsuli. Bio sam u totalnoj neverici“, istakao je Baumgartner, „Želim da ovo uradimo ove godine, sada nema nazad. Ovde smo, imamo helijum i spremni smo. Da li će to biti sutra, ili naredne nedelje, zaista mi nije bitno“.

Baumgartner je do sada izveo BASE skokove sa najpoznatijih lokacija, među kojima su Petronas kule u Kuala Lumpuru i statua Isusa u Rio de Žaneiru, a preleteo je i Lamanš. Sada je pred njim najizazovnija avantura ikada, u kojoj učestvuje i srpski fotograf Predrag Vučković, i koju će, nadamo se, uspešno realizovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: