Preminuo Loran Finjon

Dvostruki pobednik trke "Tur d'Frans" Loran Finjon preminuo je od raka u utorak u 50. godini.

Izvor: JT

Utorak, 31.08.2010.

21:45

Default images

"Loran je preminuo u 12.30 časova po lokalnom vremenu", rekao je tim menadžer RadioŠeka Alan Galopan.

Finjon je na najprestižnijoj biciklističkoj trci na svetu trijumfovao 1983. i 1984. godine, a ostvario je pobede i na trci "Điro d'Italija" 1989. i na klasiku "Milan – San Remo" 1988. i 1989. i mnogi ga smatraju jednim od najboljih vozača osamdesetih godina.

Francuz je imao priliku da i po treći put zaredom pobedi na "Turu", kada je pred poslednju etapu, individualni hronometar, imao 50 sekundi prednosti, ali ga je za osam sekundi nagmašio Amerikanac Greg Lemond. To je ujedno najmanja razlika između pobednika i drugoplasiranog u istoriji na toj trci.

U svojoj knjizi "Bili smo mladi i bez briga", objavljenoj u junu 2009. godine, Finjon je otkrio da boluje od raka i ujedno priznao da je koristio doping tokom karijere, ali da ne zna da li je upravo to dovelo do pojave opake bolesti.

"Ne želim da umrem u 50. godini, ali ako je ova bolest neizlečiva, šta mogu da uradim", rekao je Finjon u intervjuu za jedan francuski magazin u januaru ove godine, "Volim život, volim da se smejem, putovanja, knjige, dobru hranu, ja sam tipičan Francuz. Ne bojim se smrti, samo ne želim da umrem".
Beta
1983. godine sa 22 godine Finjonje postao najmlađi pobednik "Tura" u tom trenutku, pošto je na najbolji način iskoristio odsustvo Bernara Inoa, koji je trijumfovao na trci četiri puta. Naredne godine je takođe nadmašio sve starije kolege odličnom taktikom, zbog koje je dobio nadimak "Učitelj".

Po završetku karijere Finjon je organizovao trke, uklučujući i "Pariz – Nica", pre nego što je postao televizijski konsultant. Na poslednjem "Turu" je radio za francusku nacionalnu televiziju, uprkos tome što je slabo mogao da govori zbog bolesti., a na kraju trke je rekao da će se vratiti i sledeće godine.

Vest o Finjonovoj smrti potresla je mnoge bicikliste, a među kojima je i Lens Armstrong, koji je uspeo da pobedi rak pre osvajanja sedam rekordnih titula na "Turu", a sada ima fondaciju "Livestrong", koja pomaže ljudima u borbi protiv opake bolesti. Među tim ljudima bio je i Finjon.

"Kada sam se probudio čuo sam tužnu vest da je moj dragi prijatelj i legendarni biciklista Loren Finjon preminuo. Nikada neću zaboraviti rane devedesete, kada sam postao profesionalac, i kada sam se plašio starijih vozača, ali je Loren uvek bio dobar prema meni i stalno me je savetovao. On je bio meni draga osoba, ali je ujedno bio važan čovek za biciklizam i Francusku i mnogo će nam svima nedostajati", rekao je Armstrong.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: