Usvojen Akcioni plan protiv nasilja

Savet za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja u sportu usvojio je Akcioni plan za sprečavanje nasilja na sportskim borilištima.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 02.12.2009.

15:43

Default images

Posle sednice Saveta, kojom je predsedavao premijer Mirko Cvetković, ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković rekla je da su Akcionim planom utvrđeni konkretni ciljevi, aktivnosti, izvor finansiranja i vremenski okvir za njegovo sprovođenje. Ministarka je istakla i da aktivnosti vezane za sprovođenje Akcionog plana neće zahtevati dodatna budžetska sredstva.

Prema njenim rečima, na odborima Vlade biće razmatrane izmene i dopune tri relevantna zakona - o sprečavanju nasilja i nedeličnog ponašanja na sportskim priredbama, o prekršajima i krivičnog zakona.

"Na ranijim sednicama konstatovali smo da je teže procesuirati pojedine slučajeve nasilja u sportu zbog kolizije ta tri zakona", napomenula je ministarka i dodala da će usvajanjem njihovih izmena i dopuna biti pevaziđena ta institucionalna prepreka.

Savet je usvojio i izveštaj sa Konferencije o sprečavanju nasilja i rasizma u sportu, koja je sa Savetom Evrope organizovana u oktobru ove godine.

Ministarka je ocenila i da je Odbor za omladinu i sport u Skupštini Srbije zainteresovan za borbu protiv nasilja u sportu i mogao bi da obezbedi širi politički koncenzus za borbu celog društva protiv te negativne pojave.

Ona je navela da je Savetu bitno i da na lokalnom nivou, odnosno i van Beograda, postoji ozbiljna borba protiv nasilja u sportu.Prema njenim rečima, Savet za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja očekuje od Saveta Evrope jasne preporuke u cilju sprečavanja nasilja.

Nakon dobijanja tih preporuka, Ministarstvo omladine i sporta i Savet organizovaće Konferenciju na kojoj bi 167 gradonačelnika i predstavnika opština trebalo da razgovara o nasilju u sportu, kao i o ukupnoj bezbednosti mladih u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: