FMP: "Titula plod vrednog rada"

Mlada selekcija FMP-a odbranila je titulu prvaka Evrope na turniru u Berlinu i svi iz kluba su se složili da je trofej došao kao posledica dobrog rada.

Izvor: MR

Nedelja, 03.05.2009.

21:34

Default images

Trener ekipe Vanja Guša naglasio je da njegova ekipa radi sistemski i da se u klubu radi kvalitetno. MVP turnira Dejan Musli rekao je da FMP do titule nije došao lako, kako rezultati na prvi pogled govore. Predsednik kluba Nebojša Čović je ponovio Gušine reči i takođe najavio da će neki od mlađih igrača naredne godine biti u prvom timu.

Iz Berlina izveštava za B92 Miloš Radulović.

Trener mlade selekcije FMP-a Vanja Guša rekao je da je titula došla zahvaljujući dobrom radu.

"Ovo je rezultat dobrog rada. Svako može da uđe u finale, možda i da osvoji jednom, ali ako ste tri godine u nizu u finalu, uz dve titule zaredom, to već nešto znači. Mi bismo inače bili zadovoljni i finalem, radili smo sistemski", izjavio je Guša.

Guša smatra da su neki od igrača iz mlade selekcije FMP-a veoma blizu prvog tima.

"Sigurno da ih uz Dejana Muslija ima još. Sledeće sezone sigurno da četiri ili pet momaka odavde može da se popne nekoliko stepenica. Ne bih da ih imenujem, da se ne uobraze, ali vi ih prepoznajete".

Šesnaestogodišnji Nenad Miljenović, koji je dve godine mlađi od uzrasta koji je mahom igrao na turniju, prikazao je izvanrednu partiju, pošto su mu nedostajala samo dva skoka za tripl-dabl učinak.

"Ja sam to dete jednom pitao 'koja je tvoja mana, pošto ja ne vidim da ih ima?'. Taj momak je najbolji na treningu, bio je đak generacije u osnovnoj školi, sada je isto i u srednjoj. Ne znam koja je njegova mana. Samo da ga negujemo i otići će daleko".

Mladi tim FMP-a je osvojio titule na svim turnirima na kojima je učestvovao, osim na Najki turniru u Portlandu. Guša smatra da su Amerikanci u prednosti zbog boljih fizičkih predispozicija.

"Mislim da su još daleko ispred nas. Nisu u taktičkom i tehničkom pogledu, tu smo mi bolji, ali po fizičkim predispozicijama su oni daleko ispred. To su igrači koji bez problema mogu da se bave atletikom, sprintom, skokom uvis, udalj. Tu mi kaskamo, možda kasnije počinjemo da radimo na fizičkom delu".
kk-fmp.net
Dejan Musli je ponovo proglašen za MVP-ja turnira, što je bio i prošle godine. Mladi košarkaš FMP-a smatra da se do pobede došlo teže nego što rezultat pokazuje.

"Nije merilo ovaj rezultat koji je gore, jer su u svakom trenutku mogli da nas stignu. Lijetuvos igra odličnu košarku, imaju dobar šut, ali mi smo ih držali pod kontrolom i važno je da smo dobro otvorili meč", rekao je Musli.

FMP je zabeležio sve četiri pobede, od toga tri ubedljivo, a najneizvesnija utakmica bila je ona na otvaranju, sa Albom, koju je tim iz Železnika dobio sa pola koša razlike.

"Imali smo mnogo sreće u prvoj utakmici, tu smo se izvukli. Sve nam je bilo novo, i parket i koševi. Podigli smo formu i iz utakmice u utakmicu igrali smo sve bolje", rekao je Musli koji će se posle Berlina priključiti seniorskom timu u plej-ofu protiv Crvene zvezde, a tokom leta ga očekuju obaveze u juniorskoj i mladoj selekciji Srbije.

Predsednik FMP-a Nebojša Čović rekao je da je titula posledica kvalitetnog rada i organizacije u njegovom klubu.

"Ovde nema ni laži ni prevare. Konkurencija u Evropi je takva da na terenu možete da potvdite sve i ovo je potvrda velikog rada, velike organizacije, velikog sistema koji je FMP postavio – i to na evropskom nivou. Naravno mi očekujemo da te generacije postepeno stasavaju za seniore i da tu u toj konkurenciji ostvarimo kontinuitet rezultata i sa niskobudžetnom varijantom, bez stranaca, jer nema ko da vam pomogne ako ne možete sami da im pomognete", smatra Čović.
kk-fmp.net
I Čović je, pored Guše, potvrdio da su neki od članova mlade ekipe ozbiljni kandidati i za prvi tim sledeće sezone.

"Nekima od njih put je Prva B liga, sledeće godine razigravanje u B ligi, a neki će otići i prečicom u prvi tim. Tako da, iduće sezone, 2009-2010, FMP će imati još mlađi i ozbiljniji tim nego što je to bilo ove sezone, jer moramo da napravimo homogenu kompoziciju koja traje i koja ima mlade igrače, perspektivne, nadarene, ali sa druge strane i iskusne i to je koncept koji zagovaramo".

Bivši prvi trener, a sada koordinator mlađih selekcija u FMP-u, Slobodan Klipa, bio je izuzetno posnosan rezultatima juniorske ekipe.

"Utisci su predivni, jer nam je ovo treće finale zaredom. Raduje me to što radim u klubu koji ima najbolje juniore u Evropi. Velika je čast raditi sa ovim momcima, koji dominiraju na velikom takmičenju".

Klipa veruje da bi mlade igrače trebalo postepeno uvoditi u prvi tim.

"Neki od njih bi mogli, i trebalo bi da budu u prvom timu, ali ne po svaku cenu. Oni pre svega treba da naporno rade i to je osnovno o čemu treba da razmišljaju. Prerano igranje u prvom timu je isto kao i malo igranja. Nekoliko njih će sledeće godine biti u prvom timu, Musli je već ut, sigurno će biti još nekoliko njih".

Klipa je takođe imao samo reči hvale za 16-godišnjeg Miljenovića.

"Miljenović me u potpunosti podseća na Miloša Teodosića, talentovan je, ali moramo kontrolisano da ga ubacujemo u vatru. Bojimo se, jer je on imao težu povredu kolena u jednom momentu zbog nekih opterećenja i posle nismo želeli da ga opteretimo na način koji njemu može da naškodi. On već sada može u seniorsku košarku, ali moramo da vodimo računa o njegovoj snazi, jačanju, da bi podneo opterećenja i da ne bi došlo do povrede", smatra Klipa.
kk-fmp.net
Nenad Miljenović smatra da je njegova ekipa sjajnom napadačkom igrom došla do trijumfa.

"Ozbiljno smo ušli u tu utakmicu. Ubacili smo 34 poena u prvoj četvrtini, odlično smo odigrali u napadu. U odbrani nismo mogli toliko, pošto su zaista sjajna šuterska i napadačka ekipa. Na kraju smo uspeli da ih prelomimo u trećoj četvrtini i da zasluženo slavimo".

Miljenoviću su nedostajala dva skoka do trip-dabl učinka, ali mladi košarkaš FMP-a smatra da je najbitnije bilo da odigra što bolje za svoju ekipu.

"Moje brojke su mi najmanje bitne, ja se trudim da uradim sve što je moguće za moju ekipu. Sigurno da mi je drago što sam pružio takvu partiju, ali najbitnije je da smo mi prvaci Evrope".

Šesnaestogodišnji Miljenović se takmičio sa uzrastom koji je dve godine stariji od njega, ali veruje da je nedostatak fizičke snage nadoknadio na drugi način.

"Možda nemam tu neku fizičku snagu, trudim se da odigram pametno. Mislim da sam na ovoj utakmici i turniru uradio sve što je trener tražio od mene i vrlo sam zadovoljan zbog toga".

Miljenović je rekao da ga veliki uspesi, među kojima se nalazi i nastup na turniru u Portlandu sa najboljim ekipama na svetu, nisu promenili.

"Ja sam ostao onakav kakav jesam. Družim se i dalje sa drugovima iz osnovne škole, sve je to ostalo isto. Ne izlazim uveče, u školi se trudim da pružim maksimum", rekao je Miljenović.

Finalnu utakmicu posmatrao je i selektor seniorske selekcije Srbije, Dušan Ivković, a na finalu u O2 areni prisustvovalo je oko 1.500 gledalaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: