Liga bez briga 4: Novi Zeland

Četvrta epizoda naše sportsko-zabavne serije Liga bez briga prati zbivanja u novozelandskom fudbalu.

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2009.

04:50

Default images

Zemlja na suprotnoj strani planete privukla je pažnju fudbalske javnosti plasmanom na Svetsko prvenstvo u Španiji 1982. godine, a ove jeseni „All Whites“ će se boriti da ponove taj uspeh sa petoplasiranom ekipom iz Azijskih kvalifikacija. Klupska scena Novog Zelanda bila je u dubokoj senci, ali nastupi na Svetskom klupskom prvenstvu približili su ih ljubiteljima fudbala širom sveta.

Novozelandski fudbalski šampionat igra osam ekipa, po dvokružnom bod-sistemu (do 2008. igralo se trokružno, ali su finansijski problemi prouzrokovali skraćenje sezone). Najbolja četiri tima idu u plej of, po sistemu sličnom evropskim kupovima: polufinala na terenu oba tima, pa jedna finalna utakmica.

Takmičenje se u ovoj sezoni završilo poslednjeg martovskog vikenda, a u plej ofu Okland Siti iznenadio je do tada dominantnu ekipu Vajtakere Junajteda i osvojio titulu.

Fudbalski šampionat Novog Zelanda (NZFC), konačna tabela
Waitakere 14 10 3 1 (30:12, +18) 33
Auckland 14 8 1 5 (27:15, +12) 25
Manawatu 14 7 2 5 (22:19, +3) 23
Wellington 14 7 2 5 (28:28, 0) 23
Hawke's Bay 14 7 1 6 (24:17, +7) 22
Waikato 14 6 1 7 (19:22, -3) 19
Otago 14 2 2 10 (16:32, -16) 8
Canterbury 14 2 2 10 (11:32, -21) 8



Plej of
Polufinale:
Wellington – Waitakere 0:1, 0:5
Manawatu – Auckland 3:1, 0:3
Finale:
Waitakere – Auckland 1:2

O-liga

Najbolje ekipe sa Novog Zelanda igraju u O-ligi, kontinentalnom takmičenju (Okeanijska liga šampiona), u kojem pored učestvuju ekipe iz ostalih država Okeanije, a ove sezone mesto među šest najboljih izborili su timovi sa Solomonskih Ostrva, Fidžija, Vanuatua i Papua Nove Gvineje.

Sistem takmičenja je jednostavan – u dve grupe smeste se po tri tima, koji igraju dvokružno. Pobednici grupa sastaju se u dva meča, a pobednik je šampion Okeanije i predstavlja taj kontinent na Svetskom klupskom prvenstvu.

U prva četiri izdanja šampioni Okeanije su bili australijski klubovi (Adelajd 1987, Saut Melburn 1999, Volongong Vulvs 2001, Sidni 2005), a po odlasku Ozija u Azijsku zonu trofeji su pripadali Novozelanđanima – Okland Siti je slavio 2006, a Vajtakere Junajted u naredne dve godine.

Ove godine takmičenje je stiglo do finala, u kojem se bore Okland Siti i ekipa Koloale sa Solomonskih Ostrva, 25. aprila igra se na Loso Tama stadionu u Honijari, trećeg maja u Oklandu. Senku na finale bacaju finansijski problemi Koloalea, koji očekuje pomoć vlade svoje zemlje da bi organizovao put na Novi Zeland. Naime, OFC plaća klubovima samo transportne troškove za 16 igrača i 2 trenera, a sve ostalo klubovi treba da organizuju sami. Podršku su već najavili mediji u maloj državi.



Pored finalista u ovogodišnjem takmičenju igrali su još Vajtakere Junajted (NZ), Hekari Junajted (Papua Nova Gvineja), Ba (Fidži) i Port Vila Šarks (Vanuatu).

Pet ekipa čuva mesto u O-ligi za sledeću sezonu, najslabiji tim ispada, a menja ga pobednik preliminarnog takmičenja, koje bi trebalo da se održava svake godine. Ove godine, međutim, nije bilo problema za Hekari Junajted, jer su se Tupapa sa Kukovih Ostrva i Nafui sa Tuvalua povukli bez borbe.

Pre toga iz različitih razloga iz takmičenja su ispali Maženta (Nova Kaledonija), Sinamoga (Samoa), Tongans (Tonga), Konika Mašin (Američka Samoa) i AS Manu-Ur (Francuska Polinezija).

Od kada su Australijanci napustili OFC i prešli u Azijsku zonu, Novozelanđani imaju lakši posao i na klupskom i na reprezentativnom planu. Međutim, nedostatak kvaliteta nije prošao neprimećeno u svetskoj organizaciji, pa Okeanija nema garantovano mesto na svetskim prvenstvima, a Sep Blater je najavio da će, ukoliko se ne uvede profesionalizam, taj kontinent ostati i bez mesta na Svetskom klupskom prvenstvu, na kojem tamošnje ekipe do sada imaju 4 poraza u 4 nastupa.

Klubovi

Najmoćnije ekipe u novozelandskom fudbalu su Okland Siti i Vajtakere Junajted, dve ekipe koje su osvojile sve titule od osnivanja NZFC, uz tri kontinentalne titule. Oba kluba dolaze iz regiona Oklanda, daleko najvećeg grada na Novom Zelandu (1,3 miliona, trostruko više od glavnog grada Velingtona).

Okland Siti osnovan je 2004. i blisko povezan sa hrvatskom zajednicom u tom gradu (predsednik Ivan Vuksić, član Klupskog odbora FIFA, prva zvezda tima Ivan Vicelić, igrač Pol Urlović). Siti je prvi (2006) stigao do kontinentalne titule i plasirao se na Svetski klupski šampionat. Do sada su osvojili šest titula (dva puta bili najbolji u ligi, četiri puta dobili finale plej ofa).



Vajtakere Junajted osvojio je dve lige, jedan plej of i dva puta bio šampion Okeanije (u prve dve sezone O-lige), pa smo ih dobro upoznali preko Svetskih klupskih šampionata 8gubili od Sepahana i Adelajda). Takođe povezan sa brojnom hrvatskom diojasporom (Kris Miličić trener, Daniel Koprivčić igrač), ovaj klub sa oboda Oklanda na spisku igrača ima Roja Krišnu, 19-godišnjeg reprezentativca Fidžija za kojeg je ozbiljno zainteresovan PSV Ajndhoven.

JangHart Manavatu, klub iz grada Palmerston Nort, smeštenog na reci Manavatu severno od Velingtona, jedini je klub koji je morao svake godine da potpisuje novi ugovor sa ligom. Posle uvodne sezone u kojoj su bili daleko najslabiji u ligi znatno su napredovali, osvojivši jedno drugo i jedno treće mesto, uz jedno treće mesto na kontinentalnom šampionatu.

Tim Velington reprezentuje glavni grad Novog Zelanda, ali je zapravo manji gradski klub, s obzirona na to da Finiks igra u A-ligi. Velington je 2008. Igrao finale plej ofa, a dve godine ranije ispao u baražu za mesto u finalu.

Hoks Bej je klub baziran u gradu Nejpir, na istočnoj obali Severnog ostrva. Ekipu vodi Džonatan Gould, čiji je otac i savetnik Bobi Gould, bivši selektor Velsa i čovek koji je vodio Vimbldon do trofeja u FA kupu 1988. godine, u najvećem iznenađenju tog takmičenja u poslednje tri decenije.



Tadašnji igrač Vimbldona Teri Filan (kasnije Čelsi, Man Siti, Everton, reprezentativac Irske na SP 1994) vodi tim Otago Junajted, čiji dom je Danidin. Ekipu je stvorio čak 21 klub sa krajnjeg juga Novog Zelanda.

Vaikato je klub iz istoimenog okruga, čije sedište je u gradu Hamilton, 130km južno od Oklanda. Zahvaljujući ubedljivoj pobedi u prvom kolu uvodnog šampionata taj klub je prvi prespavao na čelu tabele u NZFC, a sezonu je završio na trećem mestu, što im je najveći uspeh u istoriji.

Kenterberi Junajted je drugi predstavnik Južnog ostrva. Klub je smešten u grad Krajstčerč, ali ponekad kao domaćin igra znatno severnije, u Nelsonu. Najveći uspeh ostvarili su 2006, kada su se plasirali u finale plej ofa, koje su izgubili na penale od Oklanda posle epskih 3:3.

Istorija

Fudbal je na Novi Zeland stigao još 70-ih godina devetnaestog veka, a legenda kaže da je Velington 1879. bio domaćin prvog meča u istoriji odigranog pod reflektorima (oba reflektora su se ugasila, pa je meč prekinut). Fudbalski savez postoji od 1891, a reprezentacija igra još od 1922. godine (pobeda nad Australijom 3:0). Međutim, udaljenost od ostatka sveta sprečio je da se fudbal na dva ostrva razvije, sve do 1966, kada je formirana Fudbalska federacija Okeanije.

Nacionalna fudbalska liga (NSL) osnovana je 1970. godine, kada su najbolji iz regionalnih liga napravili takmičenje u kojem je učestvovalo 8 ekipa, po dvokružnom sistemu. Ligaško takmičenje u kontinuitetu je trajalo do 1992. godine, a broj ekipa postepeno je porastao do 14.



Posle finansijskih problema nacionalni šampionat je raspušten pa je u periodu 1993-1995 po 30 klubova igralo u tri regionalne lige, a pobednici su se borili za nacionalnu titulu. To je značajno spustilo nivo kvaliteta lige (dodatna nevolja bili su penali posle nerešenih utakmica), posle čega su čelnici fudbala na dva ostrva rešili da pokušaju sa Letnjom fudbalskom ligom. Tokom trogodišnjeg trajanja to takmičenje je okupljalo ekipe po pozivu, kriterijumi su bili finansijska stabilnost i geografski položaj kluba, a nije bilo ispadanja.

Tokom 1999. Ponovo nije bilo nacionalne lige, svako ostrvo igralo je svoj šampionat, i to ponovo zimi. Od 2000. do 2003. godine obnovljen je NSL sa 10 ekipa, ispadanjem i promocijom, uveden je i plej of, a u jednoj sezoni čak su dodeljivani bonus bodovi za postizanje 4 gola na meču.

Tokom 2004. zasnovana je današnja liga (NZFC), koja se igra od tada. Tradicionalni klubovi su odbačeni, a osnovano je osam ekipa, koje podsećaju na franšize iz američkog sporta (najčešće grupa tradicionalnih klubova zajedno prave jedan današnji – Vajtakere Junajted sačinjava 12 klubova iz tog regiona). Nema ispadanja, a najbolji timovi idu u plej of. Ove godine u plej ofu igraju četiri ekipe, pre toga uglavnom su igrale po tri (pobednik lige dobio bi automatski mesto u finalu i domaćinstvo odlučujućeg meča), a 2005/2006 čak je pokušan i komplikovani sistem sa pet timova u plej ofu.



Najpoznatiji fudbaler u istoriji Novog Zelanda je Vinton Rufer, ključni iako najmlađi igrač tima koji je igrao na SP 1982 (njegov gol Kini u baražu odveo je tim na šampionat), kasnije zvezda Verdera iz Bremena, za koji je igrao od 1989. do 1995. Rufer je čak u sezoni 1993/1994 bio najbolji strelac Lige šampiona sa 8 golova (osvojio Bundesligu 1993, Kup kupova 1992). Vinton je danas menadžer Nort Kvinslend Tandera, novog člana australijske A-lige, o kojoj ćemo pisati u nekoj od budućih epizoda.

Uticaj A-lige: New Zealand Knights / Wellington Phoenix

Novi Zeland u globalnim okvirima predstavlja duboku fudbalsku periferiju iz mnogo razloga – izuzetno je udaljen od ostatka sveta, ima samo 4,3 miliona stanovnika, a u neposrednoj okolini nalazi se Australija, čija gravitaciona sila dodatno otežava položaj fudbala u zemlji Kivija.

Kada su Australijanci 2004. odlučili da profesionalizuju svoj fudbal i podignu ga na novi nivo, Novi Zeland je privučen u istu priču. Od starta A-lige jedan od klubova dolazi sa druge strane Tasmanovog mora. U prve dve sezone to je bio tim New Zealand Knightsa iz Oklanda, a posle njihovog gašenja formiran je tim Wellington Phoenix.



Nju Ziland Najtsi su nasledili ekipu Football Kingz, koja je prethodnih 5 godina igrala u australijskom šampionatu (ANSL), ostvarujući ne baš impresivne rezultate (u prve dve sezone osmi, a zatim dva puta poslednji i jednom 11. od 13 ekipa).

Iako su novo ime i novi sistem najavljivali veliki napredak, rezultati su bili katastrofalni. Najtsi su bili daleko najslabiji tim u A-ligi (3 pobede u dve sezone) i imali su ubedljivo najslabiju posetu od svih 8 učesnika. Rukovodstvo lige je izgubilo poverenje i mesec dana pred kraj druge sezone u ligi saopšteno je da Najtsima neće biti produžena licenca.

Velington Finiks je preuzeo mesto u A-ligi, ali je prvu sezonu završio na poslednjem mestu, dok je sledeće godine bio šesti. Ekipu je predvodio Šejn Smelc, najbolji strelac (9 golova u prvoj, 12 u drugoj sezoni) i igrač kluba i reprezentacije Novog Zelanda.



Tokom prve sezone Finiks je u Velingtonu bio izuzetno popularan, sa prosekom od preko 12.000 gledalaca (Klub Velington u NZFC ima samo 1000 gledalaca po meču), a egzibicioni meč protiv LA Galaksija sa Dejvidom Bekamom gledala su 31853 gledaoca, što je novozelandski rekord.

U sledećoj sezoni prosek je pao na sedam hiljada gledalaca po meču, a samo je na otvaranjuprotiv Kvinslend Roara bilo više od 10 hiljada ljudi (uprkos tome što su rezultati bolji). Najteži udarac stigao je u novembru, kada je Šejn Smelc saopštio da napušta ekipu. Priliku da nadoknadi njegov izostanak imaće Kris Grinejkr, doskorašnji napadač engleskog trećeligaša Tranmira i bivši igrač Stouka i Man Sitija.

Finiks kao profesionalni klub okuplja najbolje novozelandske igrače, a pokušaj da se privlačna moć fudbala raširi po zemlji najavljen je za predstojeću sezonu u A-ligi, kada će po jednu utakmicu kao domaćin igrati u Palmerston Nortu i Krajstčerču. Uzrok takve odluke je zauzetost stadiona u tom periodu, ali bi popularnost fudbala mogla da poraste.



Oduševljeni smo što smo dobili priliku da kao domaćini igramo u tim gradovima“, rekao je izvršni direktor Finiksa Toni Pinjata. „Finiks je velingtonski tim, bez ikakve dileme, ali ovo je odlična prilika da raširimo ljubav prema fudbalu i u druge sredine na Novom Zelandu“.

Čelnici kluba očekuju bar 10.000 gledalaca u Palmerstonu i preko 12.000 u Krajstčerču. Možda će na taj način fudbal konačno dobiti pravo mesto na Novom Zelandu.

Osvrt: Ekvador

Fudbaleri Espolija preuzeli su vodeću poziciju u šampionatu Ekvadora, pošto su u derbiju kola kao gosti pobedili lidera El Nasional 2:0 golovima Kaiseda i Moralesa. I drugi interesantan meč 11. kola igran je u Kitu, gde je LDU dočekao ekipu Emeleka. Golovima Vake i Bilera slavila je Liga, koja je izbila na drugo mesto. Narednog vikenda počinje drugi ciklus u sezoni, sastaju se isti timovi, samo će domaćinstva biti zamenjena.

11. kolo
LDU Portoviejo – Macara 1:1
El Nacional Quito – Espoli 0:2
Deportivo Cuenca – Deportivo Quito 0:1
Barcelona – Olmedo Riobamba 1:0
Tecnico Universitario – Manta FC 0:2
LDU de Quito – Emelec Guayaquil 2:0

Tabela:
1. Espoli 11 7 1 3 18:13 22
2. LDU de Quito 11 6 2 3 20:11 20
3. El Nacional Quito 11 6 2 3 14:9 20
4. Emelec Guayaquil 11 5 2 4 15:11 17
5. Barcelona 11 4 4 3 12:10 16
6. Deportivo Cuenca 11 5 0 6 15:15 15
7. Deportivo Quito 11 4 2 5 8:11 14
8. Macara 11 4 2 5 10:14 14
9. LDU Portoviejo 11 4 2 5 8:16 14
10. Olmedo Riobamba 11 3 3 5 10:10 12
11. Manta FC 11 3 3 5 8:11 12
12. Tecnico Universitario 11 3 1 7 14:21 10

Osvrt: Tunis

Dva pogotka Mauritanca Dominika Da Silve mogla bi da odluče trku za šampiona Tunisa. Da Silva je u 19. i 54. minutu pogodio mrežu Etual d’Saela u pobedi Sfaksijena od 2:1 (Mohamed Ali Nakfa strelac za goste). Etual je tako pao na treće mesto i dva kola pre kraja ima četiri boda manje od Esperansa, a tri od Klub Afrikena.

Esperans je golom Useme Darakija savladao Bizertan, dok je Klub Afriken u gostima bio bolji od Gafse prvim golom u sezoni za Nigerijca Otorogua Esinvu, postignutim minut pre kraja.

U sredu Esperans putuje u Marsu, Klub dočekuje Stad Tunizijan, a Etual poslednju šansu juri protiv Hamam-Lifa. Nemojte zaboraviti da se poslednjeg dana prvenstva, 12. maja, na stadionu Menza igra veliki derbi Esperans – Etual. Uzbudljivo će biti i na dnu, gde za opstanak strepi (bar u teoriji) polovina lige.

24. kolo
Club S. Hammam-Lif – Avenir S. Marsa 1:2
Club Sportif Sfaxien – Etoile S. Sahel 2:1
E. S. Hammam Sousse – Olympique de Béja 0:0
Jendouba Sport – Union S. Monastirienne 0:0
Stade Tunisien – A. Sportif Kasserine 0:2
El Gawafel S. Gafsa – Club Africain 0:1
Espérance S. de Tunis – Club A. Bizertin 1:0

Tabela:
1. Esperance 24 16 6 2 44:20 54
2. Club Africain 24 15 8 1 35:11 53
3. Etoile de Sahel 24 14 8 2 40:13 50
4. Sfaxien Club Sportif 24 11 9 4 32:22 42
5. Monastir US 24 9 6 9 22:23 33
6. Stade Tunis 24 8 7 9 26:28 31
7. Hammam-Lif 24 7 6 11 26:36 27
8. Bizertin CA 24 5 11 8 15:22 26
9. Hammam-Sousse ES 24 4 12 8 20:26 24
10. Olympique Beja 24 5 7 12 12:22 22
11. Marsa AS 24 4 9 11 14:22 21
12. Gafsa EGS 24 3 12 9 17:33 21
13. Kasserine AS 24 4 8 12 15:26 20
14. Jendouba Sport 24 3 11 10 10:24 20

Osvrt: Singapur

Singapurska liga približava se završetku prvog kruga takmičenja, a dominantni vojni SAFFC izdvojio se na čelu tabele. Oružane snage su pobedile Super Reds 1:0 golom Džona Vilkinsona, dok su gosti iz Bruneja DPMM sa filijalom japanskog Albireksa iz Niigate igrali 2:2, pa sada SAF ima dva boda prednosti u odnosu na ekipu koju predvodi Hrvat Vjeran Šimunić.

Prednosti vojnog kluba odgovarao i remi bez golova u međusobnom duelu Gombaka i Tampinesa, ekipa koje zauzimaju mesta tri i četiri i verovatno zatvaraju krug kandidata za vrh. Mustafićevi Roversi četiri dana kasnije pobedili su golom Šaha Albireks. U narednim danima igra se derbi začelja između Sengkanga i Vudlendsa.

12. april Geylang United – Home United 1:0
13. april Young Lions – Balestier Khalsa 2:0
14. april Albirex Niigate – FC DPMM FC 2:2
15. april Home United – Sengkang Punggol 3:0
16. april Gombak United – Tampines Rovers 0:0
16. april Woodlands FC – Geylang United 0:2
17. april Armed Forces FC – Super Reds 1:0
20. april Tampines Rovers – Albirex Niigate FC 1:0
22. april Geylang United – Young Lions 13.45
23. april
Sengkang Punggol – Woodlands FC 13.45

Tabela:
1. Armed Forces FC 9 7 0 2 27:9 +18 21
2. DPMM FC 9 5 4 0 12:7 +5 19
3. Gombak United 9 5 3 1 12:5 +7 18
4. Tampines Rovers 10 4 6 0 12:5 +7 18
5. Geylang United 9 4 2 3 10:9 +1 14
6. Home United 9 3 2 4 12:7 +5 11
7. Albirex Niigate FC 10 3 1 6 10:19 -9 10
8. Super Reds 9 2 3 4 8:10 -2 9
9. Young Lions 9 2 3 4 6:8 -2 9
10. Woodlands FC 9 2 3 4 8:16 -8 9
11. Balestier Khalsa 9 1 3 5 6:15 -9 6
12. Sengkang Punggol 9 1 2 6 8:21 -13 5

Sledeće nedelje na redu je najava novog šampionata Kanade. Želje i sugestije možete slati kroz komentare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: