SP 2010: Okončan štrajk radnika

Radnici u Južnoj Africi odlučili su da prekinu štrajk koji je zaustavio radove na objektima za Mundijal pošto su poslodavci pristali na povećanje plata od 12%.

Izvor: B92

Sreda, 15.07.2009.

12:15

Default images

Štrajk je okončan u ranim jutarnjim časovima, pose 15 časova neprekidnih pregovora, tokom kojih su zvaničnici Mundijala pokušavali na sve načine da ubede radnike da prekinu štrajk, koji je pretio da ugrozi organizaciju celog Svetskog prvenstva zbog i ovako tesnih rokova za završetak radova.

Ovakva odluka donela je veliko olakšanje Svetskoj fudbalskoj federaciji (FIFA) jer se radovi na infrastrukturi potrebnoj za Svetsko prvenstvo 2010 godine nastavljaju.

"Štrajk građevinskih radnika je završen i radnici se od sutra ujutru vraćaju na svoja radna mesta", rekao je portparol sindikata radnika Šejn Čošejn.

On je rekao da je postignut dogovor oko nekoliko pitanja, uključujući i dogovor oko povećanja plata za 12%, što je za jedan procenat manje od onoga što su sindikati u startu tražili. Sporazum će biti potpisan u podne i tako će biti okončana jednonedeljna kriza tokom koje je 70.000 radnika prestalo da radi na objektima za SP 2010. godine kao i pratećoj infrastrukture, aerodromina i novom železničkom sistemu.

"Nadamo se da je građevinska industrija naučila lekciju i shvatila da ne može svoje radnike da uzima zdravo za gotovo. Jedino tako možemo da izbegnemo ovakve situacije u budućnosti", rekao je Čošejn.

Šef Organizacionog komiteta Deni Džordan pozdravio je odluku i urgirao da se radovi što pre nastave. Pet novih stadiona se gradi dok se još pet objekata renovira u devet gradova, na kojima će se odigrati ukupno 64 utakmice tokom Mundijala 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: