Elis Park

Elis Park ili odnedavno Koka-Kola Park, je sa kapacitetom od 62,000 četvrti po veličini stadion na kojem će igrati mečevi Svetskog Prvenstva. Stadion je izgrađen 1928. za potrebe ragbi mečeva, ali je srušen i ponovo izgrađen 1982. godine i ponovo je bio korišćen isključivo za ragbi mečeve. Dobio je ime po Džej-Di Elisu, gradskom savetniku koji je dao dozvolu da se stadion izgradi. Pre petnaest godina, Elis Park je bio domaćin finala Svetskog prvenstva u ragbiju, kada je domaća reprezentacija osvojila titulu. Takođe, Elis Park ugošćava Orlando Pajratse, ragbi tim Lajonse, kao i ragbi reprezentaciju Afrike.

Izvor: MT

Sreda, 02.06.2010.

14:26

Default images

Smešten u jednoj od centralnih gradskih opština u Johanesburgu, Dorfontejnu, Elis Park je 2008. godine posle potpisivanja sponzroskog ugovora vrednog 58 miliona dolara promenio ime u Koka-Kola Park.

Elis/Koka-Kola Park je za potrebe Mundijala pretrpeo brojne promene u okviru priprema za najveću svetsku smotru fudbala. Sve četiri tribine su dobile dodatna sedišta, a odat je i novi krov. Nove svlačionice, VIP kabine, kao i press centar takođe su dodati. Povrh svega, na severnoj strani izgrađena je nova fasada. Dodat je i parking na pet nivoa kapaciteta 1.200 vozila, plus što je kapacitet stadiona sa originalnih 57.000 povećan na 62.567.



Tokom svoje istorije, Elis Park je bio domaćin brojnim bitnim fudbalskim i ragbi mečevima, ali će najverovatnije ostati poznat po najtragičnijem događaju u južnoafričkom sportu. 11. aprila 2001. godine igrao se derbi meč između Kajzer Čifsa i Orlando Pajratsa pred više od 60.000 gledalaca. Iako je kapacitet stadiona bio i prepunjen, dodatnih 30.000 navijača pokušalo je da uđe, a prema nekim navodima, čak 120.000 navijača je uspelo da uđe na stadion. Tragedija se dogodila kada je Orlando izjednačio, što je izazvalo gomilu navijača da pokušaju da uđu da vide šta se dogodilo. Masa je preplavila stadion, uključujući i press boksove i pod stampedom stradalo je 43 osobe. Neutrenirano obezbeđenje je pogoršalo celu situaciju ispaljivanjem suzavca, što je takođe uticalo na broj mrtvih. Policija Južne Afrike negirala je svoju krivicu, a konačna istraga utvrdila je da su glavni uzrok nesreće bili pripadnici obezbeđenja koji su za novac puštali navijače koji nisu imali karte.

Na Elis Parku biće odigrano ukupno sedam utakmica na Svetskom Prvenstvu. Stadion u Johanesburgu će u okviru mečeva po grupama ugostiti neke od najvećih favorita na predstojećem Mundijalu, Argentinu, Brazil, Španiju i Italiju, kao i po jedan meč osmine i četvrtfinala.

Gledalaca: 61,639 tokom Svetskog Prvenstva, (62.567 posle)

Parking: 1.200 mesta

Mečevi na Elis Parku:

12 June: Argentina - Nigeria
15 June: Brazil - North Korea
18 June: Slovenia - USA
21 June: Spain - Honduras
24 June: Slovakia - Italy
28 June: Round of 16 - 1G vs 2H
3 July: Quarter-final

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: