Vei: "Olimpijske Igre su sportski skup koji pripada narodu sveta"

Ambasador Kine u Srbiji Vei Jinghua izjavio je u intervjuu Tanjugu da su 29. letnje Olimijske igre u Pekingu svečani sportski skup koji pripada narodu sveta i poručio da će ih "svekineski narod dočekati kao veliki festival". "Ceo Peking je potpuno uronjen u prazničnu atmosferu. Organizacioni komitet Olimpijskih igara uradio je puno posla zahvaljujući velikim naporima i sve pripreme za Igre su završene. Peking je raširio ruke za dolazak sportista i gledalaca iz celog sveta", kaže Vei. Kineski ambasador je precizirao da sportsku delegaciju najmnogoljudnije zemlje sveta čini, do sada rekordnih u njenoj istoriji, 639 olimpijaca koji će se takmičitii u svih 28 sportova.

Izvor: B92

Utorak, 05.08.2008.

16:09

Default images

"Kao domaćini Olimpijskih igara svi Kinezi žele da njihovi sportisti ostvare dobre rezultate, odnosno osvoje što više zlatnih medalja. Međutim, naš viši cilj je da održavanjem Igara ojačamo međusobno upoznavanje i razumevanje među raznim nacijama i kulturama i doprinesemo izgradnji harmoničnog sveta".

Osvrnuvši se na razorni zemljotres, koji se nedavno dogodio na području Sičuana i prouzrokovao ljudske žrtve i veliku materijalnu štetu, Vei je naglasio da taj tragični događaj ipak nije ugrozio razvoj celokupne privrede Kine i pripreme za Olimpijske igre.

"Područje koje je pogodila katastrofa je daleko od gradova u kojima će se održavati takmičenja i zbog toga proces na sportskim borilištima neće biti ugrožen".

Ambasador Kine je podsetio da je tokom spašavanja i ublažavanja posledica zemljotresa kineskom narodu pružena podrška i pomoć od naroda raznih zemalja, uključijući i narod Srbije.

"Osetili smo duh uzajame pomoći i ljubav čovečanstva. Posle katastrofe, još više se nadamo da ćemo organizovanjem Olimpijskih igara, uz razne kineske specifičnosti, uzvratiti svetskom narodu na podršci. Smatram da je to i želja stradalih u zemljotresu".

Vei je precizirao da je budžet za izgradnju olimpijskih objekata iznosio oko dve milijarde dolara i da su, pored toga, kineska vlada i gradska vlada Pekinga već uložili puno sredstava u infrastrukturu i druge pretpripreme najznačajnije svetske sportske manifestacije.

"Igre će, nesumnjivo, domaćinu uzvratiti materijalnim dobitkom, ali to nije naš jedini cilj. Mi se nadamo da organizovanjem Igara podstičemo uzajamno razumevanje između kineskog i naroda sveta, podignemo nivo otvaranja Kine prema svetskoj zajednici, raširimo duh olimizma u Kini, poboljšamo kulturni, sportski standard i urbanističku izgradnju i stvorimo harmoničniju humanitarnu i društvenu sredinu".

Kineski ambasador u srpskoj prestonici osvrnuo se i na probleme vezane za putovanje olimpijske baklje, ometan od strane , kako je ocenio, "vrlo malog broja ljudi".

"Oni su svojim ponašanjem hulili na olimpijsku baklju i njih prezire svet. U toku prenosa baklje izraženo je veliko poštovanje prema tom simbolu olimpizma i podrška Pekingu od naroda širom sveta. Posebno smo zahvalni građanima Beograda koji su organizovali potpise za sreću Igrama u Pekingu".

Kako je ocenio Vei, te činjenice pokazuju da su olimpijske ideje „mir, prijateljstvo i progres“ već prevazišle razliku među zemljama, nacijama i političkim sistemima i da narodi celog sveta imaju jednu zajedničku nadu - da predstojeća manifestacija u Pekingu postane "svetski skup bez političkog ometanja, koji ispoljava harmončnu koegzistenciju čovečanstva".

Slogan Igara u Pekingu „Jedan svet - jedan san“, prema oceni kineskog ambasadora, ispoljava suštinu duha olimpijskog pokreta, jer "uprkos razlikama u boji kože, jezicima i nacijama, mi pripadamo jednom istom svetu".

"Da bismo učestvovali na Olimpijskim igrama, skupljali se ispod zastave sa pet krugova, delili šarm i radost Igara težeći miru čovečanstva, posedujemo zajedničke nade i snove. Ovaj slogan istovremeno pokazuje i želju kineskog naroda da zajedno sa svetskim narodima uloži napore za dalji razvoj i izgradnju lepše budućnosti. Uveren sam da uz olimijsko geslo 'brže, više, jače', možemo ne samo da podignemo nivo sportske veštine, već i da izgradimo prosperitetnije, bogatije i harmoničnije društvo", rekao je Vei.

Kineski ambasador je podsetio da su u procesu pripreme za pekinške Igre organizatori realizovali ideje „Zelena Olimpijada“, "naučno-tehnološka Olimpijada" i "Humanitarna Olimpijada“.

Zelena Olimpijada podrazumeva stvaranje zdrave sredin, naučno-tehnološka znači široko upotrebljavanje moderne tehnologije na Igrama i unapređivanje bržeg, harmoničnijeg razvoja olimpizma i čovečanstva".

Kako je dodao Vei, "humanitarna Olimpijada" ima za cilj da se neprekidno podiže ljudski kvalitet, neguje duh humanosti i podstiče svestrani i harmončni razvoj čitavog čovečanstva.

"Među te tri ideje, jezgro i duh pekinških Igara je 'humanitarna Olimpijada'. Uveren sam da će u primeni navedene tri ideje, Igre u Pekingu postati najspecifičnije do sada i biti zapamćene u istoriji".

Vei je najavio da će dešavanja sa kineskih borilišta tokom Igara pratiti, kao većina naroda Srbije, iz Beograda putem televizijskih prenosa i istakao da se njegovi lični afiniteti odnose, pre svega, na takmičenja u stonom tenisu i tenisu.

"Želim da naši sportisti osvoje zlatne medalje u stonom tenisu, a vaši u tenisu", poručio je kineski ambasador, uz konstataciju da i "srpski narod ima puno talenata u sportu".

Prema njegovoj oceni, Srbija kontinuirano održava svetski nivo u fudbalu, košarci, odbojci, tenisu i vaterpolu, a ima i odličnih sportista u streljaštvu, atletici i plivanju.

"Jasna Šekarić se pet puta pojavila na Igarama, osvajajući pet olimpijskih medalja. Ona je legenda u svetskom sportu, a Novak Đoković, Ana Ivanović i Jelena Janković u Kini su poznati kao odlični teniseri. Uveren sam da će srpski sportistii u Pekingu pokazati kineskom narodu njihov šarm i svetskim gledaocima ponuditi fantastične mečeve", naveo je Vei, srdačno poželevši srpskoj delegaciji "dobar rezultat", uz najavu da će našim olimpijcima po povratku iz Pekinga kineska ambasada organizovati posebnu proslavu.

Svim građanima Srbije kineski ambasador je poručio da su "dobrodošli u Kinu".

"Mi imamo izreku koja kaže 'bolje jednom videti, nego sto puta čuti'. Posetom Kini tokom Igara ne samo da ćete na licu mesta osetiti atmosferu manifestacije, nego ćete imati priliku da bolje upoznate kinesku prošlost i sadašnjost kroz njenu dugovečnu kulturu i tradicionalne običaje. Sigurno ćete uživati u toploj gostoljubivosti i pomoći kineskog naroda i srdačno vam želim srećan olimpijski put", zaključio je Vei.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: