"Zvezda je silovala pravdu, pozivaju se na odluku zemlje koja slavi Jasenovac"

Potpredsednik Fudbalskog kluba Partizan Vladimir Vuletić opširno je govorio za B92 o tituli iz 1946. godine koja je priznata FK Crvena zvezda.

Izvor: Priredio: Luka Nikoliæ

Petak, 10.05.2019.

21:15

Foto: Starsport

FK Crvena zvezda je u petak, 10. maja, priznata sporna titula iz 1946. godine na sednici Komisije za pravna pitanja Fudbalskog saveza Srbije.

Jedan od članova Komisije bio je Vladimir Vuletić, potpredsednik FK Partizan i profesor Pravnog fakulteta, koji je bio jedini koji je u petočlanoj Komisiji glasao protiv priznavanja titule crveno-belima (3 za, 1 protiv, 1 udržan).

Vuletić je za B92 istakao da je ovakva odluka Komisije "unapred pripremljena".

"Ovo danas je bio jedan igrokaz, unapred pripremljeni, koji je serviran od strane jednog doktora, kojem je 2017. godine zasmetalo izjednačenje u titulama između Partizana i Crvene zvezde (27). Tek nakon tog izjednačenja pojavila se inicijativa, u julu 2017. godine, gde zahtevaju da se prizna ta titula iz 1946. Ovo danas je, ponavljam, jedan igrokaz, budući da smo mi jutros u medijima imali prilike da čujemo da je jedan doktor izjavio da, bez obzira šta ko misli, 'mi ćemo prišiti zvezdicu'. Ako je sila prava slabija od prava sile, onda se postavlja pitanje šta smo mi danas na ovoj Komisiji za pravna pitanja uopšte radili i zašto smo se sastajali", počeo je razgovor za naš portal Vladimir Vuletić.

Kako kaže, članovi Komisije nisu imali odgovor na njegova pitanja.

"Ja sam to pitao članove Komisije – nisu mi dali odgovor, ćutali su. Politička čorba nikada se ne može srkati pravnom viljuškom. Prvo ćete sve prosuti, a drugo povredićete se šiljcima. Ovo danas je poraz prava. Mi smo danas imali situaciju da nam neki članovi Komisije brane stav FK Crvena zvezda da Vojvodina ustavno nije deo Srbije 1945. i 1946. godine, (da to rade) članovi Komisije koji dolaze iz Vojvodine".

Potpredsednik crno-belih zatim je imao zanimljivu tezu.

"Taj isti član komisije na moje pitanje da li on tvrdi da Kosovo i Metohija danas nisu deo teritorije Srbije po rezoluciju 1244 Saveza bezbednosti Ujedinjenih nacija odgovara – 'Ne želim da se izjasnim'"

"Ono što je danas veliki problem, jeste činjenica da argumentaciji gotovo da nije bilo mesta. Predstavnik FK Zlatibor govorio je ukupno 38 sekundi i rekao da on misli da je FK Crvena zvezda nešto osvojila i da će on glasati za to. Zamislite da se nađete u poziciji da, nakon što sve što izložite, dobijete odgovor od 38 sekundi od jednog od članova komisije..."
Foto: Starsport
Vuletić kaže da poštuje odluku predsednika Komisije Dragana Šuputa da bude uzdržan, a nije mogao da shvati da je predsednik FK Zlatibor govorio "samo 38 sekundi".

"Šta da kažete o čoveku koji u raspravi govori 38 sekundi i ne kaže ništa? A, gospodin Beronja, koji negira državni subjektivitet Srbije nad Vojvodinom i Kosovom... Moje duboko mišljenje je da je ovo unapred skrojena Komisija. Gospodin Šuput (predsednik Komisije) je izrazio, ja verujem, jedan principijelan stav FSS-a i nije želeo da se stavi ni na jednu stranu. Ja to poštujem. On je jedini u ovoj komisiji zaposlen u FSS-u i verujem da je njegov uzdržani glas odraz stava FSS-a da prepusti ostalim članovima Komisije (da donesu odluku)".

Kako je dalje naveo, Crvena zvezda je 2011. godine proslavila 60 godina od prve titule, koja je za takvu važila sve do danas.

"Ovo moram da napomenem: 2011. je Fudbalski klub Crvena zvezda organizovao zvaničnu klupsku proslavu '60 godina prvog trijumfa'. Reč je o tituli iz 1951. godine, koja je do danas bila prva titula u istoriji FK Crvena zvezda. Na toj svečanosti je tadašnji predsednik Vladan Lukić dodeljivao nagrade živim učesnicima (te titule). Nikome, ni jednoj upravi Zvezde, nije nikada palo napamet da ovako retroaktivno 'siluje istoriju' i da dođemo u ovu poziciju danas", rekao je Vuletić za B92, a potom kazao šta misli da je razlog ovakvog ponašanja uprave crveno-belih:

"Biću iskren potpuno, razlog je njegov strah od prava, jer taj strah nije samo prisutan ovde, on se inače plaši prava... Postoji samo jedna motivaciona karika – uniziti FK Partizan po broju titula jednom titulom koja se ne može nazvati titulom nacionalnog ranga".

Vuletić je kao argument protiv priznavanja Zvezdine titule napisao 25 strana pravne argumentacije.
Foto: Starsport
Kako je naveo, medijima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju sednici Pravne komisije, a Vuletić je postavio pitanje – "zašto?".

"Medijima nije bilo dozvoljeno da budu prisutni na ovoj sednici. Ja sam službeno tražio da mediji budu prisutni, ali danas iz nekog razloga – formalno meni nejasnog, ali suštinski mi potpuno jasnog – četiri člana Komisije glasalo je protiv da mediji prisustvuju danas ovoj sednici koja je, priznaćete i sami, od velikog interesovanja javnosti. Ja smatram da je dobro da kažemo sve i da razgovaramo argumentima, a ovde je neko razgovarao 38 sekundi, kao na Tajnoj večeri... Dolazimo u poziciju da se krijemo od medija i onda mi je nejasno zbog čega smo se uopšte sastajali.

Ponavljam i podvlačim, FK Crvena zvezda odluku o priznavanju titule traži i baštini u odluci Fudbalskog saveza Hrvatske, koji Hajduku iz Splita dodeljuje titulu nacionalnog ranga osvojena u današnjim kvalifikacijama za savezno takmičenje 1946. godine".


Kao jedan od najvećih problema oko Zvezdine argumentacije Vuletić ističe to što "deriviraju pravni osnov iz pravnog osnova Hajduka iz Splita".

"Bez ulaska u pravnu argumentaciju, za mene ostaje impresivno i, rekao bih, da potpuno mogu da razumem da FK Crvena zvezda, kao nepatvoren stub srpstva, svoju titulu baštini na paraleli odluke Fudbalskog saveza Hrvatske, i to ističe, da ne bude zabune, u svom dopisu, gde se poziva na njihovu odluku, odluku jedne zemlje koja relativizuje ili čak slavi Jasenovac. Ja se ne bih ikada poistovećivao sa nekim ko falsifikuje istoriju i negira postojanje Jugoslavije. Ja razumem Hrvate, oni su to uradili jer imaju svoje razloge, ali ne mogu da razumem Crvenu zvezdu, koji derivira svoj pravni osnov iz pravnog osnova Hajduka iz Splita.

"To je suprotnost u svojoj biti, ili, ono što kažu Rimljani, slično se sličnom raduje – ja to drugačije ne mogu da razumem",
jasno je istakao Vuletić.

Vuletić je najavio organizovanje konferenciju za štampu povodom ovog spornog detalja, najverovatnije pre Skupšitne Fudbalskog saveza Srbije, koja se održava 15. maja.
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
On je dodao da ne želi da spekuliše, ali da pretpostavlja da će Skupština FSS-a podržati odluku Komisije za pravna pitanja, i da će Zvezdina titula iz 1946. godine ostati važeća.

Prema rečima Vuletića, Partizan će podneti sudski postupak povodom ove odluke, gde će "postupiti kao i pre, tamo gde ne postoji sinergije unapred dogovorenih dignutih ruku, već prilika da se argumentacija čuje i sasluša".

Odmah po završetku sednice Vuletić je podneo ostavku na mestu člana Komisije za pravna pitanja FSS-a, jer "duboko misli da su članovi Komisije danas postupili protivno svim pravničkim relevantnim dokazima i protivno logici"

"Danas Boginja pravde nije bila niti slepa za pritiske, niti potpuno nezavisna, samo sa mačem u ruci. Danas je pravda, što se mene tiče, silovana. Neki mediji greše i danas navode da je Zvezdi danas zvanično priznata titula. Komisija za pravna pitanja ima samo pravo da da neobavezujeće pravno mišljenje Skupštini FSS-a. Jedina merodavna i pravno nadležna za donošenje ove odluke je, podvlačim i ponavljam, Skupština FSS-a. Ovo nije pravosnažna stvar, ona će biti 15. maja".

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu kaže da će Zvezda treću zvezdicu na grbu imati pravo da prišije tek posle potvrde ove odluke Skupštine FSS-a (15. maj), a da će, ukoliko se to desi, Partizanu ostaje da se bori na Sudu.

"Znate, neko će reći da Partizan nema pravni legitimitet da se bavi ovim pitanjem kada se ništa njemu ne oduzima. Nije ovde pitanje subjektivno osećaja da li se Partizanu nešto oduzima ili ne, već je pitanje jednog pravničkog argumentovanog razloga zbog čega neko nema pravni osnov da nešto traži", zaključio je potpredsednik FK Partizan razgovor za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

227 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: