Valteri Botas za B92: Još ne zaslužujem poređenje sa Mikom

Mnogi ga porede sa Mikom Hakinenom, ali on ističe da još to ne zaslužuje. Kaže da su titule merilo u Formuli 1 i da će tek kada osvoji jednu moći da kaže da je barem malo prišao legendarnom sunarodniku i dvostrukom svetskom šampionu. Posle ne toliko zapažene debitantske sezone, Valteri Botas je uspeo da zasija tokom ovogodišnjeg šampionata Formule 1 i uz Danijela Rikarda predstavlja jedno od najvećih iznenađenja. Mladi Finac je u ekskuzivnom razgovoru otkrio da li je Formula 1 sve ono o čemu je sanjao, ali i još mnogo toga...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 23.11.2014.

10:00

Default images

Finci su oduvek bili poznati kao odlični vozači, kako u Formuli 1, tako i u reliju, ali za Botasa nije postojala dilema za koju kategoriju da se odluči.

Oduvek sam više voleo da se takmičim na pravoj stazi, a ne van nje, to me je uzbuđivalo. Sve je krenulo od kartinga, mnogo sam voleo tu blisku borbu da drugim vozačima, od tada sam samo sanjao o Formuli 1“.

Formulu 1 je dosanjao 2011. godine, kada je postao test vozač Vilijamsa, da bi prava prilika usledila prošle sezone, godinu dana posle osvojene titule u GP3 seriji.

Prošla sezona je bila veoma teška za mene. Bila mi je prva i tim je napravio korak unazad u odnosu na prethodnu sezonu i kao vozaču mi je bilo teško da pokažem šta sve mogu. Međutim, u timu su bili svesni da sam dao sve od sebe na svakoj trci“.
© Williams Grand Prix Engineering Limited
Posle jedne od najlošijih sezona u istoriji Vilijamsa, malo ko je očekivao da će britanski tim uspeti da se vrati među najbolje. Ipak, saradnja sa Mercedesom preporodila je legendarnu ekipu, a 25-godišnji Finac je to najbolje pokazao time što se pet puta našao na pobedničkom postolju.

Zbog rezultata koje smo imali prošle sezone, bilo je teško očekivati nešto više tokom ove. To je ujedno i razlog zašto su rezultati do kojih smo došli iznenađujući. Znao sam, što se tiče mene, da ako dobijem dobar bolid mogu da se borim za dobar rezultat“.

Bez sumnje, svoje najbolje trke ove sezone Botas je imao u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, kada je kao drugoplasirani prošao kroz cilj. Mnogi su od njega očekivali i koju pobedu, ali jednostavno, Vilijams nije uspeo da se izbori sa Mercedesom, koji je bio za klasu ispred svih, i Red Bulom, tačnije Rikardom.
© Williams Grand Prix Engineering Limited
Nadao sam se pobedi, nije bilo lako ove sezone jer je Mercedes toliko jak. Oni su bili toliko dominantni praktično na svakoj trci, mi smo bili spremni za neki njihov kiks, ali se on nije desio na trkama na kojima smo mi bili jaki. Svakako, iskoristili smo svaku priliku za podijum koja nam se ukazala. Pobeda nam je svakako bila cilj, ali jednostavno, nismo mogli do nje. Borili smo se na stazi sa vozačima Red Bula i Ferarija, znali smo da možemo do trećeg mesta među konstruktorima i bilo nam je bitno da se tu zadržimo“.

Botas je, zanimljivo, jedan od onih vozača kojima se više sviđaju V6 1,6-litarski turbo motori, koji su na početku sezone zamenili stare V8 motore, a ima i interesantno objašnjenje zašto je to tako.

U poređenju sa prethodnom sezonom, osećaj u bolidu je potpuno drugačiji. Imamo nove motore, uvedena su nova pravila, bolidi mnogo više proklizavaju, motori imaju veću snagu, a dosta je i nove elektronike. Mislim da morate da budete pametniji u ovom bolidu, nego što je bio slučaj ranije. Ovogodišnji bolid je definitivno zabavnije voziti, mnogo mi se sviđa. Razlog za to je što je malo teže voziti ga, sve je komplikovanije i zbog toga je to veliki izazov za mene“.
© Williams Grand Prix Engineering Limited
Tokom debitantske sezone, Botas je vozio u timu sa Pastorom Maldonadom, kojeg je ove godine zamenio Felipe Masa. Finac kaže da je koristio svaku priliku da nauči nešto od Mase, ali i da voli borbe sa njim na stazi.

Uvek je dobro imati iskusnog timskog kolegu, posebno kada je i on sjajan momak. Trudim se da naučim što više iz Felipeovih podataka, posebno po pitanju podešavanja. Od onih sam vozača koji prvo žele da pobede svog timskog kolegu, a potom sve ostale, a takav je slučaj i sada sa Felipeom. Cilj mi je bio da budem ispred njega, normalno je da postoji konkurencija i uživam u borbi sa njim“.

Botas ističe da je Formula 1 sve ono što je sanjao, možda čak i više, a na pitanje šta mu se najviše sviđa kod nje kaže:
© Williams Grand Prix Engineering Limited
Najbolja stvar vezana za Formulu 1 je to što znate da se borite sa najboljim vozačima na svetu. Formula 1 je vrh auto-moto sporta, nema boljih vozača od ovih u šampionatu i uživam u tome. Takođe, sjajan je osećaj da ne postoje brži automobili od ovih i zbog toga je meni bio cilj da dođem ovde. Ipak, ne zadovoljavam se samo tim što sam ovde, želim da budem uspešan, da jednog dana budem šampion, u suprotnom sve ovo ne bi imalo svrhe“.

Pošto je rodom iz Finske, poređenja sa njegovim legendarnim sunarodnicima su nešto normalno. Ljubitelje Formule 1 podseća na Miku Hakinena, koji mu je, inače, menadžer i koji mu je tokom karijere, kako kaže, dao najvrednije savete.

Lepo je čuti da me neko poredi sa Mikom, ali se ne zanosim time. On ima dve titule, ja nemam nijednu, ali mi je cilj da je osvojim. Tek tada ću moći da se poredim sa njim. Već šest-sedam godina radim sa njim, on ima toliko iskustva i uvek slušam sve što mi kaže. Stalno mi je govorio da verujem u svoj talenat, jer je to najvažnije, posebno da verujem da sam dobar u ovome i da mogu da uspem. On je uvek davao sve od sebe i rezultat se video“, rekao je Valteri Botas u intervjuu za B92.

Na našem sajtu možete da pronađete i intervjue sa Danijelom Rikardom, Miodragom Koturom, Danilom Kvjatom i Suzi Volf.

Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: