Dušan Borković za B92: Prva godina za učenje, a posle...

Svojim vožnjama Dušan Borković je oduševio sve koji su ga gledali u Evropskom kupu turing automobila prošle sezone, a sada je došlo vreme za korak napred, ili najveći korak koji je napravio do sada. Borković će predstojećeg vikenda postati prvi Srbin koji učestvuje u Svetskom šampionatu turing automobila i za sada ne obećava puno. Kaže da je najvažnije da nauči što više, vidi gde je u odnosu na konkurenciju, a potom nastavi dugogodišnji plan i pohod na sam vrh...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Četvrtak, 10.04.2014.

09:13

Default images

Prve trke Borkovića, koji će voziti za Kampos, uz podršku NIS Petrol rejsing tima, očekuju u nedelju, 13. aprila, na ulicama Marakeša, a srpski automobilista kaže da u sezonu ulazi spreman, ali sa nedovoljno pređenih kilometara.

Propustio sam glavni test u Valensiji jer moj Ševrolet Kruz još nije bio gotov, ali sam video kako rade drugi timovi. Prvi put sam seo u automobil na Spa-Frankoršampu, potom sam bio i na Pol Rikardu u Francuskoj, gde me očekuje i druga trka šampionata. Znam da me čeka veliki broj trka, mnogo putovanja, malo je to sve konfuzno još za mene, ali mislim da sam spreman za prvu trku“.

Iako u novu sezonu ulazi u podređenom položaju u odnosu na konkurenciju, Borković ističe da je video gde se otprilike rangira.

Mislim da je za mene problem što nisam vozio sva testiranja, ali sam uspeo da vidim kako sve funkcioniše. Video sam da je Sitroen previše moćan, ostvario je neverovatna vremena, brži su po sekundu od svih. Bilo mi je interesantno da Ševrolet nije bio loš, nekoliko desetinki je iza Hondi, to mi je dalo nadu. Moj timski kolega Hugo Valente je dosta testirao, do kraja testiranja sam uprkos manjku vremena za volanom uspeo da ga stignem, a i prestignem i dođem do nivoa vremena Gabrijelea Tarkvinija. Ipak, ne želim da dajem nikome lažne nade da ću napraviti značajniji rezultat. Sam razvoj automobila nije završen, nije završeno podešavanje“.

Dosta problema tokom testiranja Borkoviću je zadavalo sedište, posebno zbog toga što je on visok dva metra.
Foto: Robert Uzon
Najviše me brine sedište, već posle nekoliko krugova sam dobio podlive, koji su prouzrokovali velike bolove. FIA je jako rigorozna, napravili su mi držač za leđa, ali smo čuli da to nije dozvoljeno, ali se borimo, jer u suprotnom neću moći da vozim. Prošle godine je poginuo jedan takmičar u Le Manu i FIA je pooštrila pravila, i to je jako loše za mene jer je opasno. Prilikom bilo kakvog incidenta mogu ozbiljno da se povredim, moramo da nađemo neku sredinu da bih mogao korektno da vozim“.

Najmlađi osvajač Dijamantske kacige u istoriji srpskog automobilizma ističe da je oduvek imao jasan cilj, a da je on bio Svetski šampionat turing automobila, kao i da se raduje što će odmeriti snage sa Sebastijanom Lebom.

O ovome sam sanjao, još od Evropskog šampionata na brdskim stazama sam imao jasnu viziju gde želim da dođem, međutim, Evropski kup turing automobila je dosta jeftiniji. Ovo je ono pravo, čemu sam težio celog života, da budem u konkurenciji sa takvim vozačima. Stalno pominjem Sebastijana Leba, koji mi je bio idol svih ovih godina, sada imam priliku da vozim sa njim. On je jedan od najplaćenijih vozača na svetu, sa najvećim brojem i najjačim sponzorima, a ja ću se sada ću se okušati protiv njega“.

Borković ističe da ga mnogi pitaju o njegovim očekivanjima, a on ponavlja da je svoj san ispunio time što se našao u najjačoj klasi, u kojoj se nalazi oko 15 vozača.
Foto: Robert Uzon
Ovo je definitivno sam vrh. Očekivanja nemam, san sam ostvario jer sam tu gde jesam, i treba da učim cele godine. Staze ne znam, vozićemo po celom svetu. Već u Maroku me čeka opasna staza, gde se vozi između zidova, ulična staza je u pitanju i svaka greška skupo košta, jer se izleće pravo u betonski zid. Već nedelju dana kasnije me čeka druga trka, a zbog neiskustva ću morati da se definitivno pazim“.

Prema Borkovićevim rečima, apsolutni favoriti pred početak nove sezone su vozači Sitroena, a posebno Sebastijan Leb, koji je debitant u Svetskom šampionatu turing automobila, u koji je prešao posle devet titula svetskog reli šampiona.

Leb i Sitroen su potrošili oko 1.000 guma na testiranjima, što je zapanjujući podatak, ne verujem da je iko i u Formuli 1 toliko trošio. Imaju više desetina hiljada kilometara pređenih tokom testiranjima, imaju 40 sezona iza sebe, kada se pogleda. Automobil razvijaju već osam meseci i oni su definitivno najveći favoriti. Imaju budžet bez limita. Tu je i Honda, za koju voze Gabrijele Tarkvini i Tijago Monteiro, tu je i Lada. Izbegavam da je pomenem, jer to smešno zvuči, ali se daju ogromne pare u taj program za razvoj, a za njih vozi Rob Haf. Rade u francuskoj fabrici Oreka, poznatoj po učešću na 24 časa Le Mana. Ima šest Ševroleta, koje voze Tom Čilton i Tom Koronel, ali ne smem da zaboravim ni Norberta Mihelica, koji vozi privatnu Hondu, koji isto kao ja nije mnogo testirao“.

Borković se potom osvrnuo na sve konkurente za titulu.

Leb nema iskustvo, ali je toliko novca u njega uloženo. Zanimljivo je da njegovog timskog kolegu Ivana Milera niko ne pominje, iako je u pitanju višestruki svetski šampion i bolji vozač u toj konkurenciji. Miler je veliki vozač, a mislim da Lebu to pomaže zbog razvoja automobila, jer ima neverovatno iskustvo. Mislim da je brži od Leba, ali imam utisak da će Sitroen da uradi sve da bi Leb na kraju pobedio“.
Foto: Robert Uzon
Čovek iz senke je Hose Marija Lopes, jedan od najboljih sportista u Argentini, obožavaju ga, lude za njim. On je treći vozač Sitroena, o njemu se ne priča mnogo u svetskim krugovima. Mislim da može da bude bolji i od Leba i Milera. Glavni favoriti su zato sva trojica vozača Sitroena, pa onda Tarkvini i Haf, koji može da bude jako brz. Uložili su u Ladi puno, njima je to dobro, a turing trke su veoma zahvalne za prodaju drumskih automobila. Ne vidim Monteira kao pretendenta na titulu, uprkos iskustvu, nije on vozač tog kalibra kao Miler, Tarkvini, ili Lopes i Haf, oni su svi ispred njega“.

Borković će biti jedini predstavnik iz bivše Jugoslavije u elitnom društvu, a kako kaže to mu pomalo pravi i pritisak.

Znači mi mnogo što ću biti jedini iz regiona. Volim svoj narod i zemlju, ali su ponekad ljudi nerealni i mogu da naprave pritisak. Ovo je tehnički sport i jako skup i težak, a ja jesam brz, bez lažne skromnosti, ali ne očekujem da ću u prvoj godini biti prvi. Dnevno dobijem veliki broj poruka da ću isprašiti Leba, da će mi gledati u leđa, ali mislim da su to velike želje mojih navijača, ali ne znam koliko je to realno. To je veliki pritisak za mene malo veća pažnja, s obzirom na jačinu šampionata, ali moram da ostanem pribran i da dajem sve od sebe, da ne pravim greške zbog toga“.

Iako je definitivno trenutno najbolji srpski automobilista, to mu ne olakšava put do sponzora i finansijsku konstrukciju za ovu sezonu još nije kompletirao.
Foto: Robert Uzon
Automobilizam je najskuplji sport na svetu, ali je i izuzetno popularan. Bore se vozači, ali i zemlje, normalno da je za Srbiju to jako teško, ali trebalo bi da se shvati značaj. WTCC je najveći nivo trkanja, uz Formulu 1. Kao što je Moto GP u konkurenciji motora, takav je slučaj i sa WTCC i automobilima. Verujte, ne bi ni Leb, koji je takav šampion, ušao u ovaj šampionat da je on slab, a ni Sitroen. Jednostavno, država mora da prepozna kakav je ovo šampionat, do sada nije toliko, ali u poslednjih mesec dana se desilo dosta lepih stvari. Trudimo se da prikazivanjem Srbije na tim trkama privučemo investitore, da pokažemo da je Srbija lepa zemlja. Dobili smo četiri velika banera, odabraćemo na kojim trkama ćemo ih iskoristiti. Da se prikažemo u jako lepom svetlu, tamo ima dosta bogatih ljudi. Jer, ja sam jedan od retkih sportista, pored Novaka Đokovića, koji na tako visokom nivou reprezentuje Srbiju“.

Na pitanje koliko otprilike košta jedna sezona u Svetskom šampionatu turing automobila, Borković je rekao:

Mi imamo zabranu da pričamo o budžetima, ali se rade o minimalnim budžetima od nekoliko miliona do Sitroena, koji nema limit. Moj Ševrolet Kruz, samo šasija, bez delova i motora je 500.000 evra, sve ostalo je još skuplje, a treba dodati i putovanja za ceo tim, prenos automobila, popravke, rezervne delove. Sezona je puna i nepredviđenih troškova, tako da ne može skroz da se preračuna, ali za sada mi fali još dosta. Izborićemo se“.

Ovogodišnji kalendar Svetskog šampionata turing automobila brojiu 13 rundi od po dve trke. Od svih staza na kojima će se voziti, srpski automobilista je trke vozio na samo dve.

Vozio sam Slovakijaring i Salcburgring prošle godine. Radovao sam se Spa, ali sada se radujem Hungaroringu, Šangaju i Makau, za koji kažu da je najbolja i najteža trka. Imaću priliku da upoznam staze samo petkom pola sata, što je jako malo. Neću moći da nađem podešavanje, zato će ova godina biti za učenje“, rekao je Dušan Borković za B92.

Kalendar Svetskog šampionata turing automobila:
13. april Marakeš, Maroko
20. april Pol Rikard, Francuska
4. maj Hungaroring, Mađarska
11. maj Slovakijaring, Slovačka
25. maj Salcburgring, Austrija
8. jun Moskva rejsvej, Rusija
22. jun Spa-Frankoršamp, Belgija
3. avgust Termas de Rio Ondo, Argentina
14. septembar, Sonoma rejsvej, SAD
12. oktobar Šangaj, Kina
26. oktobar Suzuka, Japan
16. novembar Makao, Makao

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: