Katić za B92: Cilj je uvek isti – pobeda

"Operacija Slovenija“ košarkaške reprezentacije Srbije počela je osmog jula u Beogradu. Za nepuna dva meseca počinje Evropski šampionat, a jedan od onih koji se smatraju „sigurnim putnicima“ u Sloveniju jeste i Raško Katić, centar Crvene zvezde i debitant u nacionalnom timu. Iskusni centar je u intervjuu za B92 govorio o predstojećem periodu, radu na poboljšanju svoje igre, sledećoj sezoni...

Izvor: Saša Ozmo

Petak, 12.07.2013.

18:53

Default images

Reprezentativci Srbije u ponedeljak su se okupili u beogradskom hotelu "Zira“, a ubrzo im slede bazične pripreme u Kranjskoj Gori.

„Odlično radimo, mada još ne treniramo punim intenzitetom. Obavili smo sva testiranja, treniramo jednom dnevno, još ritam nije povećan na maksimalni nivo. Ovo je samo uvod za ono što nas čeka u Kranjskoj Gori“, počinje priču 32-godišnji centar.

Katić je u neobičnoj situaciji ovog leta – najstariji je član reprezentacije, a istovremeno je debitant. Ipak, on se ne obazire preterano na to.

„Iskreno, nemam neki poseban osećaj u tom smislu. To je rutina koju ponavljam svake godine – da li je to reprezentacija ili klub, u suštini prolazite kroz iste stvari. U redu, na papiru to jeste debitantska sezona, ali stvari se ponavljaju iz godine u godinu, nezavisno od toga gde igram. Razlike su jedino u stručnosti ljudi koji vas u tom trenutku vode. Naravno, u reprezentaciji uvek rade najbolji ljudi, tako da je svaki detalj isplaniran“.
Starsport
Šampionat u Sloveniji počinje četvrtog septembra i još je rano govoriti o krajnjim dometima ’orlova’. Srbija će igrati u grupi sa Litvanijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Letonijom u Jesenicama.

„Upravo tako, baš je rano za priču o ambicijama. Iako se mi međusobno znamo manje-više svi, ima mnogo novih momaka u reprezentaciji. Tek treba da prođemo pripremni deo i da počnemo da se uigravamo, tako da nismo mnogo razgovarali o eventualnim ciljevima. Kada prođu pripreme, videćemo kako izgleda naša igra, pa ćemo na osnovu toga moći da kažemo nešto više“.

Uprkos opreznom pristupu, Katiću mentalitet ne dozvoljava da razmišlja pesimistički.

„Cilj svakog igrača u bilo kom sportu jeste isti – da pobedi. Ubeđen sam da ne postoji igrač koji je došao reda radi, da popuni broj. Svi koji dođu žele da daju sve od sebe, inače ne bi trošili svoje vreme“.

Katić je poznat kao čovek koji neprestano želi da se usavršava. Od takvog pristupa košarci ne planira da odustaje.

„Čitav niz godina radim na istoj stvari, a to je fizička sprema. Kada sam dovoljno fizički spreman, mnogo se bolje osećam i košarkaški. Kao i svi ostali, uvežbavam šut, osećaj oko koša i snalaženje u reketu, a voleo bih i da popravim svoju igru levom rukom“.
Posle priče o reprezentacij, okrenuli smo se klupskim temama. Crvena zvezda će posle 13 godina ponovo igrati u Evroligi, a Katić željno iščekuje sledeću sezonu.

„Crvena zvezda pravi vrlo ozbiljan tim. Svake godine idu za jedan stepenik više, a taj trend se nastavlja i sada. Doveli smo dobra pojačanja za sada, a ne sumnjam da će doći još kvalitetnih igrača. Sa nestrpljenjem očekujem sledeću sezonu, biće to košarkaška godina za Beograd i celu Srbiju, pošto imamo dva kluba u Evroligi. Ako budemo nešto više uradili, igraćemo i u Areni, a to je spektakl, 20.000 ljudi, nezaboravan osećaj“, kaže Katić, koji već ima iskustvo igranja u Evroligi, dok je nosio dres Partizana.

Crveno-bele je ovog leta pojačao i Boban Marjanović, a Katić se raduje ponovnoj saradnji sa 221 cm visokim centrom.

„Bobi i ja smo igrali već u Hemofarmu, ta godina je bila prelepa. Dosta smo se družili i ostali smo fenomenalni prijatelji. Ne samo drugari, nego i prijatelji. Siguran sam da je Bobi na pravom putu da postane vrhunski sportista, uostalom on to već i jeste. Svojim iskustvom mogu da ga naučim ponekoj sitnici, ali on već zna dosta toga, nije on baš junior“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: