Jelena Lolović za B92: „Svetski kup priprema za Vankuver“

Nova sezona Svetskog kupa u alpskom skijanju startuje naredne nedelje u austrijskom Zeldenu, a boje Srbije braniće, kao i prethodnih godina, Jelena Lolović. Najbolja sprska skijašica u razgovoru za B92 otkrila je kako je zavolela skijanje, kako su joj protekle pripreme, kao i koja su joj očekivanja pred start sezone.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Petak, 16.10.2009.

20:55

Default images

Kako kaže, skijanje je zavolela zahvaljujući ocu i bratu, koji su je naučili da skija, a brat je bio prvi koji je počeo da se takmiči, dok je njen talenat otkriven sasvim slučajno.
oks.org.rs
Skijanje sam zavolela zahvaljujući tati i bratu. Brat je prvi krenuo sa takmičenima, dok su moj talenat otkrili na lokalnom školskom takmičenju na Jahorini, gde sam bila među boljima. Sve je krenulo kao lep hobi, a preraslo je u iscrpljujuću borbu sa puno poteškoća po pitanju novca, naravno, preko tehničkih detalja, ali je to toliko dugačka priča da bi mogao i roman da se napiše. Međutim, mogu da kažem da sam srećna što sam uopšte opstala u ovom sportu, a kao najveći uspeh smatram upravo rezultate koje sam postigla na izuzetno težak način“.

Lolovićeva, takođe, ističe da je svesna da je postavila najbolje rezultate srpskog skijanja, ali se nada da oni neće još dugo biti najbolji, već da će ih neko nadmašiti.

Mislim da sam postavila prilično visoke ciljeve za srpsko skijanje. Bila sam prva Srpkinja koja se popela na postolje na jednoj trci Evropa kupa i osvojila bodove u Svetskom kupu. Samo se nadam da moji rezultati neće ostati dugo najbolji u našoj zemlji“.

Srpska skijašica sigurno do dobrih rezultata u Evropa kupu, ali i Svetskom kupu, ne bi došla bez velikih odricanja, a o njima govori i podatak kako izgleda njena normalna radna nedelja.

Ujutru se budim u šest sati, sledi doručak pa izlazak napolje i čekanje u redu da počne da radi gondola, a potom i dolazak na teren gde je temperatura oko -15 stepeni. Trening mi traje do 13.30-14 časova, a potom sledi ručak, mali odmor, drugi trening, kondicioni, tuširanje i video analiza vožnji i večera. Tako je pet dana nedeljno, a onda odmor“.
oks.org.rs
Za razliku od toga kakav je slučaj bio prethodnih godina Lolovićeva je pripreme za novu sezonu počela na vreme i u skladu sa planom koju su joj napravi treneri.

Početak priprema za ovu sezonu je krenuo prvi put na vreme i u skladu sa planom koji su treneri napravi. Sa kondicijom smo krenuli u maju, a već smo krajem meseca otišli na slobodno skijanje bez kapija na Meltal, glečer u Austriji. Između priprema na snegu smo radili na kondiciji, i imali smo kratak odmor na moru.

U junu smo skijali na Hinertuksu, još jednom austrijskom glečeru, ali nismo imali sreće sa vremenom jer je bilo veoma hladno i bila je magla. Posle toga je usledila malo duža pauza od mesec i po dana, a posle smo krenuli da idemo na glečer u Švajcarskoj Zas fe, gde sam bila do sada. Za vikend idemo u Sloveniju, a već sledeće nedelje počinje sezona u Zeldenu. Tokom priprema sam se koncentrisala uglavnom na tehničke disciplnine, slalom i veleslalom, i naravno, na sve potrebne detalje u vezi njih“.

Lolovićeva ističe da će ove godine učestvovati na svim trkama slaloma i veleslaloma u Svetskom kupi i da nema neka posebna očekivanja.

Što se tiče trka Svetskog kupa učestvovaću na trkama svih tehničkih disciplina, znači na svakom slalomu i veleslalomu. Prošle godine sam imala velika očekivanja i nisu se ispunila, ove godine nemam očekivanja i samo se nadam da ću skijati finalne vožnje Svetskog kupa, tj. da ću uspeti da prenesem svoje vožnje sa treninga na trke. Naravno, u planu su još i neke trke superveleslaloma, a od spusta sam odustala zato što nismo imali prilike da treniramo, a i mislim da mi bolje leže tehničke discipline“.

Pored učešća na trkama Svetskog kupa srpska skijašica će se takmičiti i u Evropa kupu.

Pored Svetskog kupa planiram učešće i na trkama Evropa kupa, ali se trke prilično poklapaju pa ću učestvovati na manje njih, a tu su, takođe, i FIS trke“.
oks.org.rs
Srpska skijašica ističe da su, po njoj, najveće favoritkinje za osvajanje velikog Zlatnog globusa prošlogodišnja šampionka Amerikanka Linzi Von i Marija Riš iz Nemačke.

Favoritkinje su, naravno, Lindzi Von i Marija Riš, jer su to jedine devojke koje su dobre u svih pet disciplina koje se voze u Svetskom kupu. Ipak, mislim da će Vonova ponovo biti najbolja, zato što smatram da je najbolja skijašica trenutno. Tu je i najmlađa, a najbolja među njima, Lara Gut, ali je doživela ozbiljnu povredu i mislim da neće biti spremna da ove godine osvoji Veliki globus, ali će narednih godina sigurno biti“.

Lolovićeva ističe da je svaka staza na kojoj se voze trke Svetskog kupa posebna, ali da bi Kranjsku goru i Zelden okarakterisala kao svoje favorite.

Svaka staza na kojoj se vozi Svetski kup je posebna i zahteva puno od takmičara, ali moje najbolje voznje sam odvezla na težim stazama kao što su Kranjska gora i Zelden, pa neka to budu moje omiljene staze, i neka bude zbog rezultata. Ali, moje omiljeno skijalište je, naravno, Jahorina na kojoj sam naučila da skijam, i na kojoj sam odrasla“.

Nezaobilazna tema su i Zimske Olimpijske igre u Vankuveru, na kojima će Lolovićeva biti deo reprezentacije Srbije, a srpska skijašica naglašava da će joj to biti kruna sezone i da će joj trke Svetskog kupa poslužiti kao priprema za ono što je očekuje u februaru u Kanadi.

Naravno da je ova sezona posebna zbog Olimpijskih igara u Vankuveru, i da će to biti moje najvažnije trke u sezoni, kao i svim takmičarima koji će na njima učestvovati, i trke Svetskog kupa će mi poslužiti kao dobra priprema za njih. Nemam neki poseban plan, samo želim da dobro odvezem svoje vožnje i da se što bolje plasiram, jer će to zasigurno biti moje poslednje Olimpijske igre“, rekla je Jelena Lolović za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: