Klipa: "FMP može do vrha"

FMP je u poslednjoj deceniji konstantno pri vrhu naše i regionalne lige. Iako bez zvučnih imena klub iz beogradskog predgrađa je od 1997. godine osvojio četiri nacionalna Kupa i dva puta trijumfovao u regionalnoj ligi. Trener mladog tima Slobodan Klipa objašnjava za B92 u čemu je tajna uspeha kluba koji sa malo ulaganja pravi dobre rezultate, ali im uvek nedostaje poslednji korak.

Izvor: Željko Èaèija

Sreda, 12.11.2008.

22:00

Default images

Ono što je malo ko očekivao je da FMP pobedi Ural u Rusiji i plasira se u ligaški deo takmičenja Evrokupa.

"Pobeda nad Uralom u Permu predstavlja neverovatan uspeh za nas ali i za srpsku košarku uopšte. Retko se događalo da oni izgube na svom terenu, jopš iz perioda kada su igrali Evroligu. Uspeh je još veći, jer smo imali veoma naporan put do tamo. Tim Urala je izuzetno jak, ali još neuigran dovoljno. Nisu najjači u Evropi ali to je ekipa izuzetnih pojedinaca. Mi smo primenili sve što smo se dogovarali, igrali smo duže napade, išli na to da umrtvimo igru i pokušamo da ih inerviramo. Oni su morali da nadoknade zaostatak iz Beograda, a mi smo ih onemogućili izuzetno tvrdom odbranom, sa mnogo faulova, bez laganih poena. Pogodili smo taktiku i to nam je donelo izuzetan uspeh", rekao je Slobodan Klipa.

FMP je do sada dva puta osvajao regionalnu ligu, ali ove godine je krenuo veoma loše. Na sedam mečeva doživeo je čak pet poraza.

"Mi smo ušli u Ligu sa gotovo potpuno izmenjenim timom. Imamo čak šest novih igrača i mislim da smo najmlađi tim u NLB ligi, a i FMP-a. Najavili smo borbu za vrh, jer smo mi takav klub, koji de veoma ambiciozno bez obzira na sastav. Želimo i sebi i igračima da nametnemo najviše ciljeve. Taj mladi tim je odigrao odlično i mi smo u sedam mečeva u regionalnoj ligi bili nadomak pobede. Od 280 odigranih minuta mi smo sigurno u 220 bili u vođstvu. Bili smo bolji od protivnika, ali smo ipak doživeli čak pet poraza zbog tri-četiri loše odigrana minuta. U Ljubljani smo u 30, minutu imali deset poena. protiv Partizana imali prednost gotovo 37 minuta igre. Slično je bilo i na mečevima sa Splito, Zvezdom i Bosnom. Nedostaje nam iskustvo u završnici, jedan iskusan igrač koji može da reši utakmicu".
U riznici kluba je do sada šest trifeja, ali nema uspeha u evropskim takmičenjima, kao i u domaćem šampionatu.

"Veliki rezultat ne može da se očekuje na ovom nivou na kom Železnik igra. Nama je vođa tima momak od 22 godine, plejmejker 19, spoljna linija 19. To je samo po sebi čudo. Železnik će jednog dana odlučiti da napadne sam vrh srpske i možda evropske košarke, ali tada će odluka biti da se igrači ne prodaju posle jedne sezone, već da se formira tim za nekiliko sezona. Ja mislim da je to vrlo blizu"

Klipa ističe da će angažman Izraelca Pinija, koji je sam došao u Železnik, biti veliko pjačanje u nastavku sezone.

"On nije bio registrovan za drugu fazu Evro takmičenja, pa nije putovao u Rusije, već je sam trenirao u Beogradu. Uključiće se u takmičenje u NLB ligi, ali još nije potpuno spreman. Bili smo veoma zadovoljni kada je izrazio želju da igra za nas. Kada se vrati u punu formu biće značajno pojačanje za nas, jer nam je nedostajao igrač njegovog profila".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: