Ramazi Inaišvili za B92: "Srbija nije daleko od Evrope"

Reprezentacija Srbije ostvarila je svoju prvu pobedu na zvaničnom takmičenju pobedom nad Norveškom u Grupi C Evropskog prvenstva koje se igra u Austriji.

Ovo je veliki uspeh za američki fudbal u Srbiji, pogotovo kada se uzme u obzir da je prva utakmica odigrana pre četiri godine, a prva utakmica sa opremom pre godinu ipo dana.

Predsednik Saveza američkog fudbala Srbije (SAFS) Ramazi Inaišvili istakao je da se prešao veliki put za poslednje 2 godine, kada je započet ozbiljan razvoj američkog fudbala u Srbiji i da je rezultat postignut na Evropskom prvenstvu samim tim još veći.

Izvor: Miloš Todoroviæ

Četvrtak, 16.08.2007.

12:28

Default images

Veliki put je protekao od utakmice na Obilićevom stadionu pre dve godine, kada se počelo sa ozbiljnim razvojem američkog fudbala u Srbiji, tako da nam se sve na neki način čini nestvarnim, kako ljudima u stručnom štabu i organizaciji, tako i samim igračima. Verujem da to njima daje veliku motivaciju u samoj igri i uopšte u predstavljanju svoje zemlje na ovako velikom takmičenju“.

Inaišvili je istakao da Srbija nije daleko od Evrope po pitanju američkog fudbala.

Austrijanci i zapadna Evropa ne beže mnogo Srbije po pitanju organizacije i vizuelnog izgleda igre. Sa te strane smo dosta zadovoljni kako to izgleda u Srbiji u poređenju sa zapadnim zemljama gde se američki fudbal igra znatno duže. U Austriji se igra 30 godina, a kod nas sa opremom tek godinu i po dana“.

Predsednik SAFS-a izjavio je kako je utakmica sa Norveškom bila teška, ali smatra da pobeda nije dolazila u pitanje.

Savladali smo Norvešku rezultatom 14:6 i utakmica je bila veoma naporna zbog vremenskih uslova, pošto je padala kiša, a meč je čak bio i prekinut nekih pola sata zbog grmljavine. Utakmica je skoro 4 sata, zajedno sa prekidom. Za norvešku su igrali igrači Ejtfola koji je trenutno četvoroplasirana ekipa u Eurobolu (pandan Ligi Šampiona u fudbalu). Mi smo sjajno odigrali prvu četvrtinu kada smo postigli sve poene, a onda je naša odbrana sačuvala rezultat. Primili smo jedan tačdaun pasom, ali mislim da pobeda nijednog momenta nije dolazila u pitanje. Iako smo imali dosta problema sa povredama ključnih igrača, dobro smo odigrali i bitno je da su se momci psihički podigli posle poraza od domaćina Austrije“.
touchdown-magazine.net
Inaišvili veruje da naša reprezentacija ima realne šanse da osvoji treće mesto na svom debiju na internacionalnoj sceni.

Igraćemo u Beču u subotu u 13 časova za treće mesto i protivnik će najverovatnije biti Holandija. Mislim da su šanse da osvojimo treće mesto na našem međunarodnom debiju dosta realne“.

Inaišvili je istakao i kuriozitet da se Srbija jedina ekipa iz istočne Evrope prostora koja se takmiči na Evropskom Prvenstvu.

Interes sponzora ne postoji u dovoljnoj meri. Igrači su praktično amateri i plaćaju članarinu da bi igrali. Veliku pomoć smo dobili od države, odnosno od uprave za sport i gospodina Šoštara koji je prepoznao potentnost našeg saveza i pomogao nam u našim nastojanjima da uopšte dođemo na Evropsko Prvenstvo. Ipak, to su veliki troškovi za sve nas, ali smo nekako uspeli da dođemo ovde i na dostojanstven način predstavimo našu zemlju. Nadam se da će mnoge kompanije posle ovog uspeha pronaći interes u američkom fudbalu, pogotovo kada se uzme u obzir da imamo dosta kvalitetnu ligu u Srbiji. Jedna liga se igra na regionalnom nivou uz učešće timova iz Austrije, Mađarske i Slovenije, a igra se domaći šampionat koji je po prvih 6-7 u Evropi po kvantitetu, a verujem da će i kvalitet uskoro doći na to mesto“.
touchdown-magazine.net
Inaišvili je spomenuo i da je američki fudbal po istraživanjima treći po gledanosti kolektivni sport u Srbiji, posle fudbala i košarke sa 1117 gledalaca po meču nacionalnog prvenstva.

Predsednik SAFS je zadovoljan postignutim rezultatom i nada se da će interesovanje za američki fudbal u Srbiji da poraste.

S obzirom da smo prvi put došli na zvanično takmičenje, nisu postavljeni visoki ciljevi pred igrače i stručni štab, nas bi zadovoljilo i to treće mesto i bronzana medalja. Mogu reći da je to potpuno neverovatan uspeh za našu reprezentaciju. Ono što nas izdvaja od drugih timova je nedostatak tehnike i iskustva, ali to nadoknađujemo neverovatnom borbenošću. Postoji hemija među tim igračima, ipak timovi u američkom fudbalu broje puno igrača, mi smo došli ovde sa 65 ljudi i sve to treba ukomponovati, da svi dišu kao jedan i mislim da je to naša glavna prednost u odnosu na ostale rivale. Izdvojio bih Austriju i Švajcarsku koje će najverovatnije igrati u finalu. Tehnički su nešto iznad nas ali treba uzeti u obzir da su Švajcarci planirali ovo Evropsko Prvenstvo poslednjih 6 godina, a Austrijanci celih deset i smatram da sam u potpunosti zadovoljan igračima i stručnim štabom. Mi smo takođe jedina reprezentacija koja u timu nema naturalizovane igrače, dok, na primer, u Norveškoj skoro polovina igrača ima američko poreklo.Nadam se da će sad mediji i srpska javnost obraćati više pažnje na af u Srbiji“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: