Milorad Čavić za B92: " Ja sanjam..."

Ovim uspehom koji je nagovestio još u četvrtak srebrnom medaljom na 50 metara kraul, Čavić je ostvario fantastičan uspeh i postao sportska vest broj jedan u svetu, a naša zemlja je po prvi put dobila svetskog rekordera, pa će se plivanje i sinonim za dobre rezultate u ovom sportu u našoj zemlji i na ovim prostorima meriti ne onim što su nekada postizala braća Petrič – već Milorad Čavić. Momak koji trenira na Univerzitetu Berkli u Kalforniji u društvu najboljih sprintera sveta kao što je jedan Majkl Irvin u intervjuu za B92 kaže da ovo što mu se dogodilo u Irskoj nije mogao ni da sanja:

Izvor: Igor Vujièin, B92

Petak, 12.12.2003.

23:17

Default images

"Ništa nisam očekivao od ovog takmičenja.Prošle nedelje sam plivao u Teksasu, i plivao sam mnogo loše. Iskreno nisam očekivao ništa od ovogo finala.Posle polufinala video sam da sam bio pola sekunde iza Nemca Ruprata. Video sam da imam loš okret,loš start,bilo je dosta stvari za popravljanje, tako da sam znao da mogu da popravim svoje vreme minimum za tih pola sekundi. Osećao sam se super još kada sam ustao i nisam mogao da dočekam da dodjem na bazen samo da isprobam tehniku. Odlično sam krenuo ali sam loše izronio,medjutim posle toga sam svaki zid udario savršeno i ronio sam bolje od Nemca. Kada sam se na cilju okrenuo, nisam mogao da verujem šta sam video – 50.02, osam stotinki bolje od starog svetskog rekorda. Srce mi je stalo, nisam mogao da verujem.Nisam očekivao, kao da sanjam ne mogu da verujem šta mi se dešava.

Pred Svetsko prvenstvo izjavio si za B92 da vrhunske rezultate očekuješ tek 2008.godine u Pekingu.Medjutim, sada se sve menja, na tebe se najozbiljnije računa već u Atini ?

"Naravno. Ipak, u Irskoj sam očekivao da udjem u dva finala, pa šta uradim. Iskreno to sam znao da mogu, ali nisam znao dokle mogu da idem. Ja mislim da ću u Atini biti u vrhu. Sada sam praktično počeo karijeru sa dve medalje i svetskim rekordom.To je nešto veliko, ne verujem da je to iko mogao da pomisli da ću uzeti medalju u Dablini. Ali, sada mi izgleda jako dobro pred OI u Atini – mislim da ću biti medju 5 najjačih plivača.
Ti si od odlaska na Univerzitet Berkli koji je poznat po vrhunskim plivačima počeo da napreduješ velikom brzinom. Koliko smatraš da je dolazak kod trenera Majkla Botoma uticao na tvoj razvoj ?

" Moram da se zahvalim mom treneru Majklu Botomu. On je veliki, poznati trener sprintera. Cela ekipa mi je dobra imamo 4-5 sprintera iz Evrope. Imamo jednog iz Hrvatske, iz Švedske,Poljaka a dolazi nam i jedan Litvanac.Pomaže jako puno da imaš plivače u evropskoj konkurenciji .Medjutim, kako da kažem... Majk Botom je nešto drugo za plivače.Uvek je interesantno, nikada nije dosadno na njegovim treninzima.On nas više gleda kao da smo njegova deca, želi najbolje svima nama"
Iako plivaš "pod zastavom Srbije i Crne Gore" ti si se razvio u SAD. Medjutim, tvoj uspeh će značiti mnogo za popularizaciju plivanja u našoj zemlji:

"Prošlo leto u Barseloni sam bio prvi plivač u poslednjih 30 godina koji je ušao u finale. Mnogo mi znače ovi uspesi. Meni mnogo znače ovi uspesi pošto ćemo lakše pronaći sponzore za plivanje ovde u Srbiji.Mi kao ekipa na ova takmičenja dolazimo bez opreme.Imao te trenerke na kojima piše Srbija i Crna Gora.Mislim da je ovo veliki rezultat ako preko njega možemo dobiti sponzore za naše pripreme i takmičenja. Da su nam bolji uslovi u Srbiji bilobi i rezultata.Uslovi su nikakvi.Prvo termine dobiju vaterpolisti, pa rekretaivci, pa tek onda mi. Da sam ja živeo u Srbiji, ne verujem da bi ostao plivač. Na Tašmajdanu plivači dobiju termin oko 7. Zamislite da završite trening u 9, a kući ste oko 10.nema tu uslova, ali ja se nadam da ćemo dobiti bolje vreme za trening. Ja ću odmah posle Olimpijade doći u Beograd na 4 meseca, pa dok sam tamo voleo bih da imam bazen oko 15 , nešto malo bolje. Iam tu odsta da se radi, da napredujemo. Prvo što možemo sada je da pronadjemo sponzore" rekao je Čavić prvi plivački svetski rekorder iz Srbije i Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: