Najveći putnici svih vremena

Mnogi strastveni zaljubljenici u putovanja promenili su naše gledanje na svet koji nas okružuje.

Izvor: Dnevnik.hr

Subota, 18.10.2014.

08:52

Default images

Neki od njih odavno su u svim udžbenicima širom sveta, a za neke možda još niste čuli. Predstavljamo vam najpoznatije putnike svih vremena:

Kristifor Kolumbo

Ovaj italijanski moreplovac i istraživač preplovio je Atlantik u potrazi za kraćim putem do Azije i tako slučajno otkrio Ameriku. Putovanje je ponovio nekoliko puta. Iako nije bio ni prvi ni najveći moreplovac, mnogi njegovo ime vezuju za sve što ima veze sa avanturama.

Rid Stouv

Ovaj neustrašivi putnik nedavno je okončao najduže putovanje morem u istoriji čovečanstva. 1.152 dana na njegovom jedrenjaku “Anne” je novi rekord, dok je ranije rekordno putovanje trajalo 1.067 dana.

Majkl Palin

Svoju karijeru započeo je kao član “Monti Pajtona”, da bi se kasnije preobratio u svetskog putnika, čime je dokazao da još uvek ima nade za mnoge od nas. On je prihvatio BBC-jev izazov za putovanje oko sveta za 80 dana po uzoru na knjigu Žila Verna, a svoju avanturu okončao u roku od 79 dana i 7 sati.

Celo putovanje pretvoreno je u dokumentarni serijal koji se prikazuje širom sveta i kojim je postavio osnove za mnoge putopisce.

Sjuancan

Foto: Wikimedia Commons
Ovaj kineski monah doslovno je u sedmom veku proputovao celu Aziju kako bi pronašao korene Budizma. Ne samo da je obišao celu Kinu, Indiju i Avganistan, nego je i dokumentovao svoju avanturu, čime je postao jedan od prvih putopisaca u istoriji.

Džejms Kuk

Kuk je otkrio više teritorija, nego bilo koji drugi moreplovac na svetu. Oplovio je dva puta zemaljsku kuglu i zabeležio podatke o svakom mestu u kom se našao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: