U letnjikovcu Majkla Džeksona za 100 €

Tajni ranč Kralja Popa u irskom okrugu Westmeath otvoren je za turiste

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.08.2010.

22:05

Default images

I pored svih bizarnosti u životu Majkla Džeksona, teško je poverovati da je nekoliko godina pred smrt proveo više meseci u ruralnoj Irskoj, u kući koja je nekada bila obična štala.

U leto 2006, nakon što je završeno čuveno suđenje i doneta oslobađajuća presuda, Kralj Popa je napustio ranč Neverland i neko vreme proveo u Bahreinu, a zatim je sa svojom decom tajno došao u irski okrug Westmeath. Kako je našao utočište daleko od paparacija i istovremeno oduševljen okrugom Westmeath i njegovom bogatom istorijom, Džekson je ovde ostao do kraja 2006. godine.

Grouse Lodge je usamljeno imanje u blizini sela Rosemount, do kojeg se dolazi neobeleženim, krivudavim makadamom punim rupa. Vlasnici imanja Paddy i Claire Dunning su ga 2002. godine osposobili za život i pretvorili u muzički studio, i do danas su tu boravili mnogi muzičari, od REM preko Doves, Muse do Ms Dynamite, Snow Patrol i Shirley Bassey. Paddy je renesansni čovek modernog doba u srednjim četrdesetim godinama. Počeo je kao dablinski đubretar, a postao je jedan od osnivača procesa oživljavanja distrikta Temple Bar u Dablinu. Paddy danas u Dablinu ima razvijen biznis, i u njegovom vlasništvu su muzički studio Temple Lane Studios, škola za zvuk Sound Training Centre, noćni klub Button Factory i muzej voštanih figura The National Wax Museum Plus.

Godine 2006, žena po imenu Grace Rwaramba došla je da pogleda Grouse Lodge studio koji je trebalo da iznajmi vrhunska, ali neimenovana pop zvezda. Bila je zadovoljna onim što je zatekla i rezervisala je studio, kao i trokrevetnu kolibu koja je nekad bila štala. Ona međutim nije želela da otkrije o kojoj pop zvezdi se radi. Paddy i Claire su otkrili identitet njihovog novog stanara tek kada su iz privatnog autobusa izašli Prince Michael Junior, Paris i Blanket, a za njima i njihov otac Michael Jackson, dadilja Grace i vaspitač troje dece.

Grouse Lodge je smeštena u okviru starog seoskog dvorišta oko kojeg postoji još nekoliko renoviranih zasebnih zgrada. Ništa od svega toga se ne vidi sa seoskog druma, tako da nije teško zaključiti zbog čega se Džekson tu osećao bezbedno i izolovano. Na imanju Grouse Lodge započeo je rad na novom materijalu zajedno sa producentima Will.I.Am i Rodney Jerkins, koji su avionom stigli iz Amerike.

Džeksonu se odmah dopao County Westmeath i nakon mesec dana u nekadašnjoj štali preselio se isto tako izolovano susedno imanje Coolatore, takođe u vlasništvu Dunningsa. S obzirom da Džekson nije imao sopstvenog vozača u Irskoj, Paddy je angažovao lokalnog taksistu po imenu Ray O'Hara da Majkla i njegovu decu vozi po okolini u iznajmljenom kombiju sa zatamnjenim staklima.
Photo: coolatorehouse.ie
Dunningovi su nekako uspevali da nekoliko meseci drže u tajnosti činjenicu da kod njih obitava Kralj Popa. Čak i kada je Džekson počeo da se šeta izvan poseda, a među stanovnicima susednih sela Moate i Kilbeggan se proneo glas da je u okolini, Dunningovi su poricali da bilo šta znaju o tome. "Kad bi me neko pitao da li sam čuo da je Majkl Džekson u selu, odgovarao bih: 'Da, da... I Elvis Prisli je zajedno sa njim!' kaže Paddy.

Jedini oblik obezbeđenja na imanju Grouse Lodge bila su tri čuvara koji su se smenjivali na kraju druma kako bi blagovremeno spazili neželjene goste. Kada je na kraju procurelo da je Džekson u kraju, nekolicina lokalaca koji su bili upućeni počeli su da se ponašaju zaštitnički i da novinare šalju u pogrešnom pravcu, a jedan farmer je čak zapretio da će gnojivo iz svog kamiona sručiti na auto dosadnog paparaca.

Centralni deo irske, Midland, često zapostavljaju oni koji iz Dablina jure u Galway ili na zapadnu obalu, iako je to čaroban predeo sa bezbroj cirkularnih kamenih zidina poznatih kao ringforts, i mnoštvom srednjovekovnih zamkova. U krugu od nekoliko milja do imanja Coolatore nalaze se dva istorijska brda Cnoc Aiste i Uisneach; tu su i Lough Ennell i Lilliput, gde je Džonatan Svift počeo da piše Guliverova putovanja (Paddy planira da napravi eko selo u šumi u blizini Lough Ennell, kao i da podigne sedam spratova visoku statuu Gulivera); tu je i destilerija Locke's Distillery u Kilbegganu, danas pretvorena u muzej. U blizini je i nekoliko lokalnih pabova koji se nisu promenili decenijama, kao što je William Fox u mestu Loughnavalley, kao i Gunnings u selu Rathconrath, koji je istovremeno bakalnica, prodavnica novina, automehaničarska radnja i lokalni centar za socijalizaciju.

U nastavku: U Letnjikovcu Majkla Džeksona za 100 € (2)

(Guardian)
Prevod: Uroš Veličković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: