Viljnus, prestonica kulture 2009

Od kada je Litvanija proglasila nezavisnost od CCCP-a, Viljnus se brzo transformisao u moderan evropski grad. Impresivni istorijski centar je kompletno renoviran, a čitav jedan novi kvart sa druge strane reke Neris pretvoren je u trgovinsku i biznis zonu, Novi centar grada.

Izvor: B92

Subota, 12.09.2009.

07:00

Default images

ORIJENTACIJA

Istorijski centar Viljnusa je sa 3,5 m2 jedan od najvećih u Evropi i tu su skoncetrisane najvrednije građevine. Kao i u većini srednjoevropskih gradova, Viljnus gravitira oko Gradske većnice, koju sa Kraljevskom palatom povezuje najpopularnija ulica u gradu Pilies gatvė.

Sa suprotne, desne strane reke Neris, u glavnom su stambena naselja, tako da su gradske vlasti poslednjih godina krenule u izgradnju Novog centra grada, ne bi li rasteretile biznis zonu u starom centru.

Prvo je podignut Opštinski centar Viljnus, moderan oblakoder sa 20 spratova gde su smeštene lokalne državne službe, a zatim su sa druge strane novog i kolosalnog Trga Evropa podignuti trgovinski centri i poslovni prostori.
Photo: Jurijus Azanovas / Flickr
ATRAKCIJE

Vilniaus senamiestis – Stari grad Viljnus jedan je od najvećih preživelih starih srednjovekovnih gradova na severu Evrope, sa preko 70 ulica i skoro 1.500 zgrada. Stari grad se razvijao i menjao tokom nekoliko vekova, tako da danas predstavlja spoj nekoliko velikih arhitektonskih stilova, a najprisutniji su gotički, renesansni, barokni, i neoklasični. Stari grad Viljnus stavljen je pod zaštitu UNESCO još 1944. godine, a 1995. postao je medijski popularan nakon što je dobio statuu američkog muzičara Frenka Zape.

Pilies gatvė je kaldrmisana pešačka ulica, najpopularnija u Starom gradu, i tu ima najviše kafea, prodavnica, kao i uličnih prodavaca. Pilies gatvė povezuje dva glavna gradska trga, Rotušės aikštė (Trg gradske većnice) i Katedros aikštė (Trg katedrale).

Rotušės aikštė (Trg Gradske većnice) je centralni prostor oko koga su se razvijali život i trgovina srednjovekovnog Viljnusa. Danas se na trgu održava Kaziuko mugė, godišnji festival folklora, dok je u srednjem veku trg vrveo od bakalnica koje su najčešće prodavale so i meso. Vilniaus rotušė je gradska većnica na istoimenom trgu, koja je prvi put kao gotska građevina podignuta u 15. veku, ali je nakon toga u više navrata rekonstruisana. Današnja zgrada je sagrađena u neoklasičnom stilu 1799. godine.

Katedros aikštė (Trg katedrale) je veliki trg kojim dominiraju katedrala i toranj. Sam trg nije ni najcentralniji ni najbitniji u gradu, ali predstavlja jedan od njegovih zaštitnih znakova. Katedrala je podizana i rušena u više navrata od 13. veka pa na ovamo, a poslednja građevina je podignuta u neoklasičnom stilu u 18. i 19. veku.

U Starom gradu ima još sijaset građevina privlačnih turistima, a to su pre svega Prezidentūra (Predsednička palata, 18. vek, neoklasični stil) i Sluškų rūmai (barokna palata, podignuta krajem 17. veka na veštačkom poluostrvu).

Viljnus je jedan od finansijskih centara baltičkog regiona, ali i obrazovni centar sa nekoliko univerziteta i velikim brojem studenata. Zbog tradicionalno velike poljsko-jevrejske populacije u ovom gradu, univerzitetski programi se održavaju i na jidišu. Pored toga, 1999. je u Viljnusu osnovan sajam knjiga koji je u međuvremenu prerastao u najveći na Baltiku. Viljnus je izabran za Evropsku prestonicu kulture 2009. zajedno sa austrijskim gradom Lincom.

U rekonstrukciju grada i podizanje savremenih zdanja je poslednjih godina uloženo mnogo novca, a najreprezentativnija građevina tih investicija je Europos bokštas (Kula Europa), koja je sa 130 metara najviša zgrada na Baltiku. Kula Europa svečano je otvorena 1. maja 2004. kada je Livanija postala član Evropske unije.
Photo: Lee Fenner / Flickr
KLIMA

Leta su prijatna sa oko 22-25˚C, ali u julu i avgustu se dešava da živa i po nekoliko dana bude iznad 30˚C.

Zime su duge i hladne, a dnevna temperatura je retko iznad 0˚C. Reka Neris samo ponekad zamrzava, dok su okolna jezera zamrznuta skoro svake zime.

KRETANJE PO GRADU

Viljnus ima odlično organizovan javni transport – glavno prevozno sredstvo su trolejbusi, a trolejbuska mreža je jedna od najrazgranatijih u Evropi. Krajem 2007. uveden je sistem elektronskih karata za prevoz koje mogu da se dopunjuju u trafikama i prodavnicama, kao i putem interneta.

SMEŠTAJ

Old Town Hostel (adresa: 20 Aušros Vartų gatvė) nalazi se odmah pored kapija Starog grada, na 5 minuta hoda od železničke stanice što je dobro jer ne morate da teglite stvari kroz ceo grad; mana je što su višekrevetne sobe prilično tesne, mada Old Town u principu zadovoljava elementarne standarde hostela u EU. Spavanje u višekrevetnoj je 35 lita (10 €), a postoje i dvokrevetne sobe sa privatnim kupatilom.

Hostelgate, nekadašnji Vilnius Backpackers, (adresa: Šv. Mikalojaus gatvė 3), za nijansu je udobniji i nešto skuplji. Spavanje u višekrevetnoj je 12-15 €. Postoje i dvokrevetne dobe.

KAKO STIĆI

Aerodrom Viljnus je najudobnija, ali i najskuplja opcija, jer tu sleću samo velike kompanije. Jeftinija varijanta je aerodrom Kaunas gde sleću low cost kompanije kao što je Ryanair. Kaunas je od Viljnusa udaljen 100 km, što je oko 90 minuta vozom.

Do Viljnusa se lako dolazi i međunarodnom železnicom, a do Varšave saobraća najmanje jedan voz dnevno.

Od Viljnusa do prvog kupališta na Baltičkom moru ima oko 300 km, a do granice sa Belorusijom samo 35 km.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: