Sirakuza, plaže i antika

Istorijski grad na jugoistočnoj obali Sicilije, Sirakuza nudi idealan spoj toplog Jonskog mora i antičke istorije.

Izvor: B92

Izvor: B92

Sreda, 29.07.2009.

07:00

Default images

Sirakuza je čuvena po bogatoj istoriji, jer je dugo bila važna kolonija antičke Grčke. Grad je star 2.700 godina, u njemu je rođen Arhimed, ima nekoliko amfiteatara, kao i centar kojim danas dominira arhitektura srednjevekovnih italijanskih gradova.

Za današnje turiste Sirakuza je savršeno prijatan grad za tumaranje po istorijskom centru, ali i za otkrivanje istočne obale Sicilije, a pre svega vibrantnog grada Katanija, baroknih gradova Raguza i Noto, nešto udaljenije Taormine, kao i nekoliko obližnjih arheoloških iskopina.

Poslednjih godina Sirakuza postaje simbol italijanskog dolce vita, zbog dobrog noćnog života, kao i nekoliko sezonskih događaja od kojih je najpoznatiji Festival grčkog pozorišta na kojem se kvalitetne predstave igraju na sceni pod vedrim nebom.

Noćni život u Sirakuzi postao je u poslednje vreme ozbiljna stavka u turističkoj ponudi grada – u fokusu večernje zabave je najstariji deo grada na ostrvcu Ortigia gde se mladi sastaju i u baštama bezbrojnih barova pripremaju za klabing i noć koja predstoji.

Klubovi su u glavnom skoncentrisani u kvartu između trgova Piazza Archimede, Piazza Duomo, Fontane Aretusa, i Promenade Alfeo. Dobar broj klubova nalazi se na samoj promenadi Alfeo, a neki imaju dance podijum na samoj plaži, što je posebno fascinantno kad je jaka mesečina.

ATRAKCIJE

Katedrala se nalazi na ostrvcu Ortigia, a podignuta je u 7. veku na temeljima grčkog Hrama boginje Atine (5. vek stare ere). Fasada je rekonstruisana polovinom 18. veka, a glavna atrakcija unutar crkve je srebrna statua Sv. Lucija koju je izvajao Pietro Rizzo 1599. godine.

Grčko pozorište uklesano u stenu Colle Temenite najveće je na Siciliji i datira iz 5. veka stare ere. Već dve i po hiljade godina ovo pozorište je centar kulturnog života grada, a grčke tragedije se izvode i dan danas.

Rimski amfiteatar sagrađen je za vreme vladavine Oktavijana Avgusta i tek je nedavno otkriven, u neposrednoj blizini Grčkog pozorišta. To je treći po veličini amfiteatar u Italiji, posle Rima i Verone, i kao i Grčko pozorište, maltene je ceo uklesan u steni. Tu su se nekad održavale takmičenja gladijatora, žestoke borbe sa životinjama, i simulacije pomorskih bitaka.

Orecchio di Dioniso (Orekio di Dionizo – Dionisovo uvo) je vrlo duboka špilja, čuvena po akustici koja je impozantna zahvaljujući tavanici koja je postavljena pod oštrim uglom, sličnom onome koji ima ušna školjka (otuda ime Dionisovo uvo). Akustika je u pećini toliko jaka da se zvuk pojačava i do 16 puta. Pećina je duboka 65 metara i široka 11 metara, a tavanica je visoka oko 10 metara.

Grotta dei Cordari (Pećina užara) je još jedna špilja poznata po proizvođačima konopaca koji su u njenoj vlažnoj atmosferi vekovima imali idealne uslove za uvezivanje užadi. Pećina je ekstremno prijatna na oko, i mestimično prekrivena papratima.

Castello Maniace je tvrđava koju je podigao Frederik II od Švabije i danas je jedna od simbola Sirakuze. Impozantna građevina nalazi se na isturenom rtu ostrvca Ortigia, a ime je dobila po vizantijskom generalu koji je oko 1.000. godine osvojio Sirakuzu.

Castello di Eurialo je tvrđava na platou Elisoli koju je oko 400. godine stare ere podigao Donis Stariji kako bi grad odbranio od napada Kartagine. Ne treba propustiti spektakularne katakombe i splet podzemnih prolaza koji su bili deo vojnih manevara za vreme napada.

AKTIVNOSTI

Sirakuza nudi pregršt aktivnosti za one kojima odmor nije samo leškarenje na suncu i sedenje po restoranima.

Među aktivnim turistima najpopularnije su časovi kuvanja, degustacija lokalnih vina, kao i različite radionice, poput lutkarstva ili izrade predmeta od keramike.

Zaljubljenike u prirodu obradovaće činjenica da u okolini postoji odlična ponuda staza za hajking, od kojih su neke idealne za laganu šetnju, a druge polu-planinarske, sa često strmim usponima.

PLAŽE

Moguće je okupati se u neposrednoj blizini centra grada, ali u okolini od desetak kilometara ima fantastičnih plaža.

Spiaggia Fontane Bianche di Siracusa je na 15 km od grada, prekrivena blještavo belim peskom, a voda je relativno plitka. Naziv je dobila po mnogobrojnim termalnim izvorima u okolini.

Spiaggia Punta Asparano di Siracusa nalazi se na isturenom rtu, u blizini prethodno navedene plaže. Vrlo čista voda i predivna priroda.

Penisola della Maddalena di Siracusa se nalazi nekoliko kilometara južno od grada, a spektakularnim krajolikom i strmim liticama koje se pod pravim uglom spuštaju u more.

KLIMA

Sirakuza ima tople zime i vrela leta. Kiša pada u glavnom zimi.

KAKO STIĆI

Autobus je pouzdana varijanta, jer je mreža razgranata, a busevi su kvalitetni i klimatizovani. Postoje regularne i česte veze sa gradovima Katanija i Raguza, kao i sa okolnim mestima.

Voz je najprijatniji način putovanja, jer brzi italijanski inter-city vozovi iz Rima i Napulja, preko Mesine na kopnu prelaze more feribotom i nastavljaju Sicilijom do Sirakuze. Lokalni vozovi su manje česti, ali su pouzdani i turisti ih koriste za dalje lokacije kao što su mesta Ragusa, Noto, i Modica. Železnička stanica se nalazi na 10 minuta hoda od starog grada.

Avion je takođe prihvatljiva opcija, jer se najbliži aerodrom nalazi u gradu Catania, odakle postoji regularna autobuska linija do Sirakuze. Distanca Sirakuza – Catania iznosi oko 65 km.

SMEŠTAJ

Najjeftiniji smeštaj je skoncentrisan oko železničke stanice, dok se nešto kvalitetniji pansioni nalaze oko glavne pošte.

LoL Hostel Siracusa (via F. Crispi 92, 94, 96; Tel. +39 0931 465088) je jedini hostel u Sirakuzi. Nedavno je renoviran, a nalazi se bukvalno 50 metara od železničke i autobuske stanice, i na 10 minuta hoda od istorijskog centra na ostrvcu Ortigia. Postoje 4-krevetne sobe, kao i privatne sobe (jednokrevetne i dvokrevetne) sa kupatilom i klimom. Krevet u 4-krevetnoj sobi je oko 20 € po osobi, a dvokrevetne sobe su 50-60 € (25-30 € po osobi).

Hotel Posta (Via Trieste 33, Tel: +39 0931 21819) je jeftina, a kvalitetna opcija, kod samog centra grada. Hotel je smešten pored pošte na ostrvcu Ortigia, a sobe su standardnog kvaliteta, sa kupatilom, klimom, mini barom, TV-om i balkonom. Dvokrevetna s doručkom je oko 80 €.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: