Kambodža za početnike

Okružena Vijetnamom, Tajlandom i Laosom Kambodža je pravi dragulj tog dela Azije koja je zahvaljujući burnoj političkoj prošlosti za posetioce postala privlačne tek pre nekoliko godina.

Izvor: B92

Sreda, 10.10.2012.

16:48

Default images

Iako svako putovanje u Aziju zahteva veliko strpljenje i avanturistički duh, posle početnog prilagođavanja na bogatu, ali “drugačiju” kambodžansku kulturu ona će vam višestruko vratiti.

Za početnike, predstavljamo tri destinacije vredne posete: Siem Reap, Pnom Pen i Tajlandski zaliv.

Siem Reap

Angkor hram (Foto: victoriapeckham / Flickr.com)
Prošle godine Siem Reap, mali grad na severozapadu zemlje posetilo je 1,6 miliona ljudi. Svi oni želeli su da vide hiljadu godina star Angkor hram.

Najveća atrakcija Kambodže zaista je to zaslužila, a da biste je u potpunosti obišli potrebno vam je nekoliko dana. Najbolje bi bilo da to učinite uz pomoć vodiča.

Kada se kompleks hramova zatvori, gosti mogu prenoćiti u Amansara ili Raffles Grand hotelu. Ipak, u gradu možete naći i mnogo povoljnije konačište.

Ukoliko se odlučite na takav korak, obavezno obiđite noćnu pijacu gde možete dobiti masažu na otvorenom ili pedikir uz pomoć minijaturnih riba.

Pnom Pen

Spomenik nezavisnosti u Pnom Penu (Foto: quartje / Flickr.com)
Prestonica Kambodže dom je za 1,5 miliona ljudi koji energijom i optimizmom teraju strašne duhove prošlosti.

Pošto se uprkos tome svedočanstva o nedelima Crvenih Kmera ne mogu izbeći, suočite se sa njima u Tuol Sleng muzeju genocida gde je robijalo 14.000 stanovnika Kambodže.

Treba posetiti i čuvena “Polja smrti” gde su se obavljale masovne egzekucije i spaljivanja.

Imajte u vidu da ove znamenitosti nisu za one slabih nerava.

Kada odlučite da se posle takvih obilazaka malo opustite, posetite Centralnu tržnicu (Phsar Thmei) koja datira iz perioda francuske kolonizacije i Rusku pijacu (Phsar Tuol Tom Pong).

Obe su prepune rukotvorina, garderobe “iz druge ruke” i raznih drangulija.

Kraljevska palata i Nacionalni muzej pružiće vam mirno uživanje u odnosu na haotični obilazak ulica.

Obala Tajlandskog zaliva

farbfilm / Flickr.com
Prelepe plaže najveća su atrakcija jugozapada Kambodže. Zapravo, ovaj deo zemlje bio je popularan čak i među francuskim kolonizatorima.

Ipak, revitalizacija obalskog područja još nije završena od vladavine Crvenih Kmera, pa je velika verovatnoća da ćete ovde zateći kombinaciju glamura i potpune bede.

Ono što ne zavisi toliko od političkih i ekonomskih prilika su prelepe plaže sa belim peskom i kokosovim palmama, a u blizini se nalazi i 60-tak ostrva nestvarne lepote.

Bogat morski svet čini ovu oblast idealnom za ronioce, a vredi probati i kambodžanske specijalitete sa morskim plodovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: