"Cilj - više Roma u policiji"

Glavne prepreke za veću brojnost Roma u srpskoj policiji su nedovoljna informisanost o uslovima prijema u tu službu, nepoznavanje jezika i terminologije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 12.03.2015.

23:06

Default images

To je ocenila asocijacija "Evropski policajci romske nacionalnosti".

Ta asocijacija održala je u Beogradu konferenciju za novinare, povodom projekta "Inkluzija Romkinja i Roma u Sektor bezbednosti - ka većoj prolaznosti na osnovnu policijsku obuku".

Predsednik Policijske asocijacije "Evropski policajci romske nacionalnosti" Nenad Tairović, kao ključne ciljeve projekta naveo je veću zastupljenost Roma u policiji i jačanje poverenja romske populacije u rad policije.

Kao problem je istaknuto to što samo mali procenat kandidata uspešno prođe prijemni ispit za osnovnu policijsku obuku, iako je interesovanje među mladim Romima sve veće. Ove godine prijavilo se 178 mladih.

Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije podržala je ovu kampanju finansijskim sredstvima iz budžeta.

"Saradnja policije i Kancelarije traje već dve godine, tokom kojih je realizovano više sličnih projekata inkluzije, rekla je direktorka Kancelarije Suzana Paunović.

Načelnik Uprave za stručno obrazovanje, usavršavanje, osposobljavanje i nauku Aleksandar Đorđević istakao je da su ovakve podsticajne mere deo redovnih aktivnosti MUP-a, a cilj je da se ublaže svi otežavajući faktori i da se svim kandidatima omoguće ravnopravni uslovi.

Uprava za obrazovanje je zbog toga Romima detaljnije predstavila način polaganja prijemnog ispita za osnovnu policijsku obuku. Juče je održana radionica u Sremskoj Kamenici koju je pohađalo 27 mladih Roma, a nastavak će biti organizovan u Beogradu, Boru, Kraljevu, Pirotu i Nišu.

Načelnica Centra za osnovnu policijsku obuku Biljana Puškar rekla je da su zaposleni u toj ustanovi preveli na romski jezik i jezike drugih manjina psiho-test, kao jedan od delova prijemnog ispita.

Ona je naglasila značaj ove obuke, jer romska deca često nemaju kod kuće računar, a prijemni testovi se polažu na taj način, te je obuka bila mogućnost da se upoznaju sa formom koja ih čeka na prijemnom.

Puškar je najavila i novi veliki projekat sa OEBS-om, koji će u inkluziju uključiti i mlade sa severa i juga Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: