Subotica - Društvo - B92 Lokal

Subotica: Dodeljene nagrade zaslužnima za uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu

U Subotici je održana promocija "Gramatike bunjevačkog jezika", četvrtog koji je uveden u službenu upotrebu na teritoriji grada na severu Bačke.

Izvor: RTV Subotica
Podeli
Foto:Grad Subotica
Foto:Grad Subotica

Najnovije vesti iz Subotice čitajte ovde.

"Gramatika bunjevačkog jezika", čiji su autori dr Žarko Bošnjaković, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i dr Suzana Kujundžić Ostojić, upravnica "Centra za kulturu Bunjevaca" i predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta, predstavljena je javnosti u Gradskoj biblioteci u Subotici.

"Ja sam po vokaciji dijalektolog, istoričar jezika, balkanolog i pokušao sam da sve to primenim u ovoj "Gramatici" tako da sam za buduće pisce gramatika dao sva objašnjenja koja potiču još od praslovenskog-staroslovenskog tako da znaju da objasne deci zašto se kaže "čitalac", a u genitivu množine "čitalaca", a ne "čitaoca", objašnjava dr Žarko Bošnjaković, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i autor "Gramatike na bunjevačkom jeziku".

Na izradi "Gramatike bunjevačkog jezika" kao autor je radila i dr Suzana Kujundžić Ostojić, upravnica UK "Centar za kulturu Bunjevaca" i predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta.

"Gramatika bunjevačkog jezika prva je kompletna gramatika ovog jezika koji je prošle godine postao službeni u Subotici, a kada kažemo da ovaj narod živi na ovim prostorima 400 godina, onda iz toga proizilazi koliko je bitna kao i njena namena", kaže dr Suzana Kujundžić Ostojić, upravnica Ustanove kulture "Centar za kulturu Bunjevaca" i autorka izdanja.

Započeta je i izrada pravopisa koji će biti završen do kraja godine, a recenzent "Gramatike na bunjevačkom jeziku" Ivan Knjižar, docent na Katedri za opštu lingvistiku Filološkog fakulteta u Beogradu, kaže da je gramatika od presudnog značaja za očuvanje, književnu i službenu upotrebu jezika Bunjevaca.

"Postojala je velika potreba da se standardizuje jedan idiom kojim se govori u maloj sredini oko Subotice i Sombora tako da je ova gramatika norma koja će se koristiti, pre svega, u javnom diskursu, ali i u osnovnim i srednjim školama", ističe Ivan Knjižar, docent na Katedri za opštu lingvistiku Filološkog fakulteta u Beogradu irecenzent izdanja.

Profesor dr Žarko Bošnjaković, eminentni lingvisti profesor dr Dragoljub Petrović i profesor dr Ranko Bugarski, predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor, šef kabineta gradonačelnika Subotice Savo Stambolić i narodni poslanik u Skupštini Srbije Milimir Vujadinović dobili su priznanja za doprinos što je "Gramatika bunjevačkog jezika" ugledala svetlost dana, prenosi RTV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.