Ptice i pčele imaju jednu osobinu koju dele sa ljudima

Ljudi nisu jedina bića koja imaju radnu etiku i osećaj dužnosti. Istraživači sa kalifornijskog Univerziteta u Berkliju otkrili su da se insekti, ptice, reptili, ribe i druge sitne životinje takođe odlikuju savešću.

Izvor: B92

Nedelja, 28.05.2017.

11:32

Ptice i pčele imaju jednu osobinu koju dele sa ljudima
Thinkstock

Analizom skoro 4.000 studija o ponašanju životinja, psiholozi sa Berklija Mikel Delgado i Frenk Salovej pratili su određena ponašanja kod nekih životinja, kao što su marljivost, istrajnost, opreznost i samodisciplina.

Kao i kod ljudi, savest kod životinja, koja podrazumeva trud, obraćanje pažnje na detalje i nastojanje da se uradi ispravna stvar, donosi brojne prednosti u lovu i okupljanju, privlačenju partnera, razmnožavanju i odbrani od predatora.

"Pčele radilice koje uklanjaju ostatke uginulih pčela iz svojih košnica imaju mnogobrojnije potomstvo, a ptice koje svoje gnezdo održavaju urednim manje su podložne napadima predatora", rekao je Delgado. On ističe i da je pevanje kod ptica ključno za uspeh parenja.

Kod nekih vrsta ptica ženke biraju mužjaka koji je izgradio najbolje gnezdo i to na lokaciji koja je skrivena od predatora.

Neka prethodna istraživanja utvrdila su postojanje otvorenosti, ekstraverzije, prijatnosti i neurotičnosti kod životinja. Ovo je, međutim, prvi put da je utvrđeno postojanje savesnosti u životinjskom carstvu.

Delgado smatra da je razlog toga suviše usko definisan pojam savesnosti na koji se gledalo isključivo kao na ljudsku osobinu temeljenu na emocijama, namerama i moralnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: