Papagaji svojoj deci daju imena

Papagaji svojim potomcima daju imena kojima ih oslovljavaju do kraja života, pokazalo je novo istraživanje.

Izvor: Daily Mail

Sreda, 16.04.2014.

12:42

Default images

Eksperiment sproveden 2011. i objavljen u novoj knjizi "Animal Wise" Virdžinije Morel, otkrio je da mladunci zelenog vrapčastog papagaja uče svoje ime, kao i imena članova porodice.

Istraživač Ornitolške laboratorije Kornel Karl Berg napravio je niz papagajskih gnezda na svom ranču u Venecueli i instalirao kamere kako bi video i čuo sve što se dešava.

On je uočio da ptice nekoliko nedelja posle rođenja počinju da koriste specifične "zvižduke" kojima identifikuju članove grupe.

Ranija istraživanja su pokazala da divlji papagaji koriste jedinstvene "pozive" koji ne samo da se razlikuju od ptice do ptice, nego su i u vezi s polom, partnerom i grupom kojoj pripadaju.

Svi ptići usvajaju takav sistem komunikacije u prvih nekoliko nedelja života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: