Aranđelovac i dalje nema svoj azil: Zakon nije ispunjen

Opština Aranđelovac je načinila propust u radu jer nije ispunila svoje obaveze predviđene Zakonom o veterinarstvu i Zakonom o dobrobiti životinja da na svojoj teritoriji obezbedi zoohigijensku službu i prihvatilište za napuštene životinje, utvrdio je Zzštitnik građana.

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2016.

15:34

Aranđelovac i dalje nema svoj azil: Zakon nije ispunjen
Foto: Thinkstock

Naime, predsednik opštine Bojan Radović izjavio je u novembru 20104. godine da će do kraja te godine Aranđelovac dobiti azil za pse. Radović je tada naveo i da će se azil nalaziti u selu Misača, blizu deponije.

Skoro dve godine kasnije zaštitniku građana Saši Jankoviću stigla je pritužba od T.D. iz Aranđelovca, nakon čega je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada opštine Aranđelovac. Ukazano je da, umesto na svojoj teritoriji kako nalažu navedeni zakoni, opština ima zaključen ugovor o zbrinjavanju pasa lutalica sa Radnjom za čišćenje objakata i ostalim uslugama u poljoprivredi “Avenija MB“, čije se prihvatilište nalazi na velikoj udaljenosti od Aranđelovca.

Poveravanje poslova privrednom društvu čije se prihvatilište nalazi na velikoj udaljenosti ne može da se smatra ispunjavanjem zakonskih obaveza, stoji u preporuci zaštitnika grašana.

Zaštitnik građana naložio je opštini da u što kraćem mogućem roku preduzmu potrebne mere, a u odgovoru koji je Opštinska uprava Aranđelovca poslala zaštitniku građana, između ostalog, piše i da je opština u toku 2014. i 2015. godine odredila lokaciju, rešila imovinske odnose i uradila Ppojekat za izgradnju prihvatilišta, za koje su trenutno u toku pripremne radnje.

Oni navode da je delatnost zoohigijene poverena JKP “Bukulja“, kao i da je problem rešavan kroz nabavku usluga njihovog humanog hvatanja i zbrinjavanja od organizacija registrovanih za tu delatnost.

Zaštitnik građana je uzeo u obzir navode iz odgovora, ali ne smatra da je opština Aranđelovac na ovaj način ispunila svoje obaveze predviđene pomenutim zakonskim propisima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: