Zašto nam psi kradu stvari?

Ako smo na nešto navikli, onda je to prizor psa koji ima neku našu stvar u ustima. Iako je ljubimac s čarapom u ustima sladak, ako je takvo ponašanje uobičajeno, verovatno je vreme za nove metode dresiranja psa.

Izvor: B92

Nedelja, 05.04.2015.

20:04

Default images
Foto: Thinkstock

Slatki pas koji u ustima nosi papuču ili čarapu nije neobična scena, ali mogla bi biti znak budućih problema, piše Vet Street.

Ako vaš pas hronično krade predmete po kući kako bi ih sakrio ili grizao, verovatno imate problem i trebalo bi da ga rešite. Naime vrlo je mali korak od papuče na podu do obroka na šporetu.

Osim što je loše ponašanje izvor stresa vlasnika, može biti opasan i za zdravlje ljubimca. Neke rase su sklonije krađi, poput zlatnih retrivera, jorkširskih terijera i nekih vrsta španijela.

Zašto psi to rade?

Kad pas nešto ukrade, to može značiti nekoliko stvari – ili jednostavno želi taj predmet za sebe, ili pokušava zadobiti vašu pažnju. Pas će znati tačno koju stvar treba uzeti upravo kad ga gledate, ako želi da se igrate s njim.

Psi mogu želeti nešto za igru što verovatno znači da će taj predmet završiti izgrižen, ili uzimaju nešto jer znaju kako će tako skrenuti pažnju na sebe. Najčešći predmeti koji će psu završiti u ustima su obuća, čarape i dečje igračke.

U slučaju da vam ljubimac krade hranu, to može jednostavno značiti da je gladan. Važno je zapamtiti kako psi ne znaju da kradu.

Šta uraditi?

Najbolje je psa naučiti koje su njegove igračke, ali dok ga uvežbavate, pametno je držati rublje, dečije igračke i obuću van njegovog dometa. Još je važnije paziti da vam pas ne proguta nešto što ne bi smeo jer to može dovesti do ozbiljnih problema.

Morate takođe da pazite da ne ostavljate hranu pre i posle obroka tamo gde je pas može uzeti.

U slučaju da imate psa koji često krade, posavetujte se s veterinarom u vezi hrane koju inače kupujete za njega jer je moguće da vam ljubimac ne dobija ono što mu treba. Nemojte ganjati psa kad vam nešto ukrade jer je to možda ono što on želi pa to doživljava kao nagradu. Loše ponašanje se nikad ne sme nagrađivati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: