Kako odabrati ribicu?

Svako ko odluči da kupi akvarijumsku ribicu želi onu koju će za duže vreme imati u svom akvarijumu. To znači da bi trebalo da izabere pre svega zdravu i mladu ribu koja se lakše prilagodi novom staništu.

Izvor: giornal.hr

Utorak, 14.08.2012.

14:50

Default images

Osnovni uslov izbora je da se željena vrsta ribe slaže s ostalim ribama u već postojećem akvarijumu, odnosno da biramo vrste koje se međusobno podnose i koje imaju slične životne uslove vezane za temperaturu vode, kiselost i tvrdoću…

Odabrati zdravu i mladu ribu nije jednostavno, pa ni onim iskusnijim akvarističarima. Rast i razvoj ribe zavisi od raznih uslova, od količine i kvaliteta hrane dostupne ribama, temperature vode, do osvetljenosti staništa – akvarijuma. Zbog svega toga veličina ribe ne pokazuje tačnu starost, tako da manja riba može biti starija od krupnije iste vrste.

Postoje načini za određivanje starosti riba, kao što je određivanje starosti po razmaku prstenova na ljuskama ribe, ili kod riba koje nemaju ljuske po izgledu glave ribe, ali za ocenu starosti po navedenim načinima potrebno je iskustvo. Zato je bolje obratiti više pažnje da riba bude zdrava.

Zdravlje ribe možemo proceniti po pokretima ribe, riba mora da živahno pliva raširenih peraja, ne sme da pliva ukoso! Zdrava riba zainteresovana je za hranu i okolinu, ne pluta po površini i ne zadržava se previše na dnu, osim vrsta poput somića. Koža im mora biti glatka, sjajna i neoštećena, ne sme imati tragove ugriza ili mrlja, a naročito moramo obratiti pažnju da nema tragova bele tanke paučine.

Oči ribe prate oblik glave i ne smeju da budu mutne. Peraja moraju da im budu cela, ne izgrižena.

Posle izbora ribe, bitan je i način prevoza ribe od mesta kupovine do novog akvarijuma. Ako ribu kupujemo leti ili zimi, kada su razlike između kućnih i spoljnih temperatura znatne, moramo smanjiti mogućnost stresa zbog naglih i većih promena temperature. Kod dužih putovanja kesicu s ribom dobro je staviti u kartonsku kutiju obloženu stiroporom.

Novu ribu nikako ne smemo odmah staviti u akvarijum s drugim ribama! Za novu ribu moramo osigurati mali privremeni akvarijum u kojem će provesti petnaestak dana, kako bismo bili sigurni da riba nije zaražena nekom bolešću. Time ćemo sprečiti eventualno širenje bolesti na ostale ribe. Ako riba uspešno prebrodi te prve dve nedelje možemo je premestiti u akvarijum s ostalim ribama.

Izvor: Giornal.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: