Ljubimac na B92.net

Nisu psi naivni, dobro znaju kako da dobiju šta žele

Psi su najodaniji čovekovi prijatelji, zar ne? Pa, ne uvek.

New Scientist Izvor:
Podeli
Foto: Thinkstock.com
Foto: Thinkstock.com

Naši ljubimci mogu biti podmukli manipulatori, ako požele da od vas dobiju nešto.

Marijan Eberlajn, koja proučava kognitivne sposobnosti pasa na Univerzitetu u Cirihu, želela je da testira sposobnost životinja da se služe prevarom, kako bi dobile ono što žele.

Tu ideju je dobila posmatrajući svoje pse, od kojih se jedan povremeno pretvarao da vidi nešto zanimljivo u dvorištu, kako bi drugog prevario da ustane i prepusti mu najbolje mesto za spavanje.

“To se često dešava, ali nije proučavano”, kaže ona.

Kako bi proverila da li će psi tako postupati i prema ljudima, Eberlajn i njene kolege uparili su dva psa sa ljudima od kojih jedan uvek daje poslastice za pse, a drugi ih zadržava.

Kad su psi naučili od kog čoveka mogu da očekuju najlepši zalogaj, dobili su priliku da svakog od partnera odvedu do jedne od tri kutije u kojima je bila ili sočna kobasica ili suv keks za pse ili ništa od toga, a posle toga da prošetaju sa svojim vlasnicima do kutije iz koje žele da dobiju poslasticu.

Oni su, dakle, imali priliku da “škrtog” partnera zavaraju i pokažu im praznu kutiju, a onda svog vlasnika povedu do sočne kobasice i uživaju u ukusnom zalogaju. Baš to su i učinili.

Posle dva dana testiranja, psi su vodili partnera koji im je davao slatkiše pravo do kutije sa kobasicom, dok su “škrtici” pokazivali praznu kutiju.

“Pokazali su impresivnu fleksibilnost u ponašanju”, kaže Eberlajn. “Oni se ne drže samo pravila, nego razmišljaju o mogućnostima.”

Nju je iznenadilo i to što psi vrlo brzo uspevaju da otkriju optimalnu formulu ponašanja.

Neki su od samog početka “škrticu” vodili do prazne kutije i uvek su uspevali da dobiju najviše poslastica.

“Brzo su shvatili razliku između partnera. Nije bilo potrebno da dodatno uče. Nekim životinjama, poput majmuna, potrebno je mnogo ponavljanja da nauče sličnu lekciju”, kaže Eberlajn.

Prati B92 na Viberu

Psi

Najveći zaštitnici: Da li je vaš pas na ovoj listi?

Psi imaju mnogo talenata. Neki psi su dobri vodiči, drugi su izvrsni terapeuti, treći su najbolji čuvari. Veliki broj ljudi uzima pse baš zbog tih njihovih umeća i veština. Danas ćemo vam govoriti o psima koje „bije dobar glas“ i za koje važi da su, više od ostalih, zaštitnički nastrojeni prema svojim vlasnicima.

Psi subota 22.04. 08:50 Komentara: 42

Kvebek priprema zabranu rase pitbul

Vlada kanadske pokrajine Kvebek će zabraniti pse rase pitbul i ograničiti pravo na posedovanje "opasnih pasa" uopšte, najavio je danas Martin Koato, ministar za javnu bezbednost Kvebeka.

Psi petak 14.04. 09:25 Komentara: 96

Stvari koje psi jednostavno ne vole

Sigurni ste da razumete vašeg psa? Misleći da psima činimo uslugu, često ponavljamo neke greške koje se našim ljubimcima baš i ne dopadaju. Kako biste bolje razumeli vašeg psa izbegavajte da radite ovih nekoliko stvari…

Psi četvrtak 13.04. 08:55 Komentara: 4

Prekinuo je uključenje da bi spasao kucu od poplave

Televizijski reporter je uživo izveštavao o velikim poplavama koje su zahvatile Peru. U jednom trenutku prekinuo je svoje uključenje uživo, kako bi spasao unezverenu kucu koja je plivala pored njega. Poplave koje su zahvatile Peru donele su veliku vodu u naseljena mesta. Bujica je negde bila visoka i do 1,8 metara.

Psi sreda 12.04. 15:24 Komentara: 5
strana 1 od 130 idi na stranu