Ljubimac na B92.net

Nisu psi naivni, dobro znaju kako da dobiju šta žele

Psi su najodaniji čovekovi prijatelji, zar ne? Pa, ne uvek.

New Scientist Izvor:
Foto: Thinkstock.com
Foto: Thinkstock.com

Naši ljubimci mogu biti podmukli manipulatori, ako požele da od vas dobiju nešto.

Marijan Eberlajn, koja proučava kognitivne sposobnosti pasa na Univerzitetu u Cirihu, želela je da testira sposobnost životinja da se služe prevarom, kako bi dobile ono što žele.

Tu ideju je dobila posmatrajući svoje pse, od kojih se jedan povremeno pretvarao da vidi nešto zanimljivo u dvorištu, kako bi drugog prevario da ustane i prepusti mu najbolje mesto za spavanje.

“To se često dešava, ali nije proučavano”, kaže ona.

Kako bi proverila da li će psi tako postupati i prema ljudima, Eberlajn i njene kolege uparili su dva psa sa ljudima od kojih jedan uvek daje poslastice za pse, a drugi ih zadržava.

Kad su psi naučili od kog čoveka mogu da očekuju najlepši zalogaj, dobili su priliku da svakog od partnera odvedu do jedne od tri kutije u kojima je bila ili sočna kobasica ili suv keks za pse ili ništa od toga, a posle toga da prošetaju sa svojim vlasnicima do kutije iz koje žele da dobiju poslasticu.

Oni su, dakle, imali priliku da “škrtog” partnera zavaraju i pokažu im praznu kutiju, a onda svog vlasnika povedu do sočne kobasice i uživaju u ukusnom zalogaju. Baš to su i učinili.

Posle dva dana testiranja, psi su vodili partnera koji im je davao slatkiše pravo do kutije sa kobasicom, dok su “škrtici” pokazivali praznu kutiju.

“Pokazali su impresivnu fleksibilnost u ponašanju”, kaže Eberlajn. “Oni se ne drže samo pravila, nego razmišljaju o mogućnostima.”

Nju je iznenadilo i to što psi vrlo brzo uspevaju da otkriju optimalnu formulu ponašanja.

Neki su od samog početka “škrticu” vodili do prazne kutije i uvek su uspevali da dobiju najviše poslastica.

“Brzo su shvatili razliku između partnera. Nije bilo potrebno da dodatno uče. Nekim životinjama, poput majmuna, potrebno je mnogo ponavljanja da nauče sličnu lekciju”, kaže Eberlajn.

Psi

Nekada zlostavljani pas spasao život devojčici

Pinat je pre godinu dana bio u jednom američkom azilu za pse, pronađen je sa slomljenim nogama i rebrima, a creva su mu bila ispunjena tkaninom, a ne hranom. Godinu dana nakon što je spasen, uzvratio je na najbolji mogući način.

Psi sreda 22.03. 13:25 Komentara: 8

Koliko vode dnevno je potrebno psu?

Vlasnici pasa često ostavljaju vodu u činiji misleći da će ljubimac popiti onoliko koliko mu je potrebno. Međutim, praćenjem unosa vode možete poboljšati njegovo zdravlje, sprečiti bolesti i obezbediti dovoljno hidratacije.

Psi subota 11.03. 08:50 Komentara: 6

U ovom manastiru živi pas monah

Psi su naši članovi porodice, neki psi rade u bolnicama kao terapijski psi, neki idu u vojsku ili rade u policiji, a znamo i za psa koji je bio astronaut. U tom smislu, ne čudi što u Boliviji trenutno živi i pas-monah!

Psi petak 10.03. 08:50 Komentara: 9
strana 1 od 128 idi na stranu