Pripremite svog psa na dolazak prinove

Iako će vama dolazak prinove u porodicu biti najsrećniji događaj ikad, vaš ljubimac vrlo verovatno neće deliti takvo oduševljenje.

Izvor: Index.hr

Utorak, 16.09.2014.

15:03

Default images

Upravo zato, odlučili smo da vam otkrijemo nekoliko saveta, kako da ga što lakše pripremite na dolazak prinove.

1. Ponašanje

Posmatrajte njegovo ponašanje neko vreme i obratite se veterinaru ili profesionalnim trenerima ukoliko uočite da se vaš pas ponaša agresivno kad se neko približi vama ili stvarima koje su njegove.

2. Naučite ga da sluša komande

I to mislimo na one osnovne, kao što su "sedi", "stani" i "pusti". Takođe, u početku se poslužite poslasticama kao nagradama za poslušnost, kako bi vaš ljubimac što pre naučio kako treba da se ponaša.

3. Krevet

Ako ste do sada delili krevet sa svojim ljubimcem, i pre samog dolaska bebe trebalo bi da ga postupno odvikavate od toga. Umesto toga, osigurajte mu novo mesto za spavanje, upravo zbog vremena kada niste u stanju da nadzirete njegove postupke.

4. Pronađite balans

Bitno je da vaš pas i nakon tako važne promene, zna da je vama i dalje stalo do njega, ali nemojte da preterate sa dodatnom pažnjom, jer osećate neku vrstu krivice. Dajte mu potpunu pažnju onda kada to zaista možete, a s vremenom će se naučiti da stvari sada tako funkcionišu. Tokom vremena koje ćete vi provoditi sa bebom, pustite ga da se sam zabavlja, u čemu mogu itekako pomoći razne igračke.

5. Upoznavanje

Stručnjaci preporučuju trik: dajte svom ljubimcu da pomiriše ćebence ili neki odevni predmet vašeg mališana i nagradite ga poslasticom svaki put kad to uradi. Ponovite to nekoliko puta na dan, dok ne zapamti. Takođe, nije dovoljno samo psa upoznati s bebom, već i obrnuto. Pazite kakve pokrete i radnje imate prema psu, kad je vaš mališan u blizini, jer će on te iste oponašati.

Foto: Image courtesy of [name of the image creator] at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: