Kako macu sprečiti da izlazi napolje?

Večite avanturiste i istraživače, njuškala i akrobate teško je držati u četiri zida! Vlasnici mačaka kada napuštaju svoje stanove uglavnom “premotavaju film” na ovaj način: da li sam poneo ključeve, telefon, novac, da li sam isključio ringlu, i naravno, da li sam zatvorio sve prozore u kući?

Izvor: B92

Petak, 05.08.2016.

08:45

Kako macu sprečiti da izlazi napolje?
Foto: Thinkstock

Mačke su vešte i spretne, ali to njihove vlasnike ne sprečava da neprestano brinu i da im se zaledi krv u žilama kada se njihova mezimica samo približibalkonu, gelenderima ili simsu prozora. Pred očima im se odmah pojavi slika njihove mace između točkova automobila, gladnih pasa ili drugih pretnji iz “spoljnog sveta”

Mačka neće sputati svoju radoznalost, pa je na vama da njene instinkte pronalazača usmerite na drugu stranu. Umesto da stalno brinete, pretvorite svoj dom u mačiju igraonicu. Neka vaša kuća bude zabavnija od zvukova koje je mame sa ulice!

Za početak sa vrata skinite zvončiće, venčiće od suvog cveća i ostale ukrase koje joj mogu privući pažnju. Možete ih jednostavno premestiti na drugi kraj prostorije, pa im se maca može posvetiti daleko od vrata koja često otvarate i zatvarate.

Njene igračke, grebalicu i ležaj premestite u ugao sobe koji je daleko od prozora i taj kutak učinite zanimljivim za mačku. Virenje kroz prozor joj može preći u naviku samo ukoliko joj je vaš dom dosadan.

Ako maca insistira da šeta po “zabranjenoj zoni” nikako je nemojte tući! Dovoljno je da ruku nakvasite vodom i poprskate mačku. Neke mace se plaše šuškanja kese, pa možete da primenite taj refleks kad god se približi vratima, terasi ili prozoru.

Ako nemate uslova da mačku izvodite napolje, u smislu da nemate dvorište i ne živite u mirnom kraju, nikada joj nemojte udovoljiti. Kada jednom vidi kako su buka, krošnja drveća ili šupljine u šupama zanimljive, uvek će poželeti da im se vrati. Mačke su pametne, a uz to i uporne, pa je od tog trenutka ništa neće sprečiti da uživa u izobilju zvukova i neistraženih prostora sa ulice.

Izvor: Zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: